>> rafaell.s.cable, 2011-01-31 14:43:12
Całość Twojego komentarza bardzo mi się podoba, tylko dlaczego te wtręty frustru? Wiadomo, że nie ma nic zupełnie perfekcyjnego w tym temacie; ani dynamiki ani elektrostaty nie spełniają naszych (poza tym u każdego innych) marzeń o perfekcji. Perfekcją jest "life". Cała reszta to gorsze lub lepsze. Szukanie coraz lepszych to bardzo przyjemna choroba ale chyba nieuleczalna.
UWAGA OFFTOP: Wróciłbym chętnie do cytowanych "starych" czasów, a konkretnie do spotkań odsłuchowych ś.p. Janka Webera. (kto nie wie, zagląda tu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Weber ). Pan Jan przytaszczał sprzęt i po kilka godzin słuchaliśmy w napięciu jego nowych winylów. Dostawał je z całego świata od przyjaciół, też masę białych kruków! Miał wtedy najlepszą i największą płytotekę w Polsce, a swoje płyty prezentował w Polskim Radiu ze świetnymi komentarzami. M.in. z paroma innymi studentami słuchaliśmy wspaniałych nagrań Horovitza (np. recital w Carnegie Hall 1965) czy słynne nagranie 3. konc. Rachmaninowa z Toscaninim (Płyta RCA Victor). I co? Trzeszczało mocno na tym "cudzie" techniki, przenośnym Dualu z dokładanymi głośniczkami, typu już nie pamiętam. Mimo tego "cudownego!" sprzętu, wychodziliśmy z czerwonymi uszami, nie syci wrażeń, wzruszeni muzyką, interpretacją i za każdym razem niepowtarzalną aurą spotkania. Jak teraz o tym pomyślę, to nie mogę oprzeć się wrażeniu perwersji, którą uprawiamy tu na forum...
TOPIC: Przejrzałem nasz wątek trochę do tyłu; znakomite jest porównanie 007 II z nowym 507 napisane przez Piotra Rykę z 25.11. na stronie 25. Prawie ze wszystkim się tam zgadzam; to recenzja barwnie oddająca rzeczywistość.
Dodam tylko: SR-507 czy z 717, czy też z 600LE albo 006tS może być dla wielu postrzegane jako poważna alternatywa do Omegi, szczególnie wtedy, kiedy nie chodzi o klasykę. Cenowo na pewno osiągalna dla większej grupy forumowiczów.
404 sprzed 2009 i ten z driverami z 2010 i później - to poważna różnica na korzyść późniejszego! Te same lepsze drivery z poprawioną górą (wyrównanie tzw. etch, istotnego podkreślenia pewnych częstotliwości gdzieś między 3 - 7kHz (?) znajdujemy w 404LE z 2010. I muszę powiedzieć, że czasem właśnie w klasyce ten dyskretniejszy dźwięk podoba mi się bardziej, jak w 507.