Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
16-11-2014, 12:02
Ja zauważyłem, że zaczyna trzeszczeć przy każdorazowym poprawianiu słuchawek na głowie podczas słuchania i tak jak pisze Wiktor, dotyczy to wszystkich konstrukcji elektrostatycznych (chociaż ja miałem do czynienia tylko ze Staxem). Wniosek jest taki, że jak kupować to tylko mega wygodne modele, żeby nie korciło do poprawiania podczas słuchania muzyki, a druga ważna o ile nie najważniejsza sprawa to audiofilski... FOTEL! :)

Ciekawe tylko czy takie "krótkie spięcia" nie skracają żywotności driverów.

Dzięki Jarek za wyjaśnienia odnośnie handlu ze wschodem, warto dysponować taką wiedzą aby się przypadkiem nie wkopać w dosyć trudną transakcję.

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
16-11-2014, 12:09
Ja zauważyłem, że zaczyna trzeszczeć przy każdorazowym poprawianiu słuchawek na głowie podczas słuchania i tak jak pisze Wiktor, dotyczy to wszystkich konstrukcji elektrostatycznych (chociaż ja miałem do czynienia tylko ze Staxem). Wniosek jest taki, że jak kupować to tylko mega wygodne modele, żeby nie korciło do poprawiania podczas słuchania muzyki, a druga ważna o ile nie najważniejsza sprawa to audiofilski... FOTEL! :)

Dzięki Jarek za wyjaśnienia odnośnie handlu ze wschodem, warto dysponować taką wiedzą aby się przypadkiem nie wkopać w dosyć trudną transakcję.

Paweł,

ja myślę, że wręcz wskazany jest chyba odbiór osobisty ze sprawdzeniem na własnym łbie czy nie będzie problemów.

Tak w ogóle, to w SR-009 jest więcej miejsca na uszy czy też tak samo jak w SR-007, a może jeszcze płyciej?

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
16-11-2014, 12:20
No kurczę, się tyle czasu czytało o tych Staxah a nikt jakoś nie mówił o tych pierdnięciach....nie ładnie panowie.
Informować o takich rzeczach prosty lud co czyta, to ważne przecież informacje....

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
16-11-2014, 12:26
Tak w ogóle, to w SR-009 jest więcej miejsca na uszy czy też tak samo jak w SR-007, a może jeszcze płyciej?

Miałem SR-009 na głowie raz, ale nie można ich wówczas było posłuchać (Audioshow), jednak z tego co pamiętam to leżały podobnie co 007, a wykonanie na żywo robi wrażenie. Przemek miał obie pary chyba w tym samym czasie więc powinien na 100% wiedzieć co i jak.

Właśnie widzę na HF SR-009 w super cenie, Omeg też się ostatnio sporo wysypało, to chyba nie będzie trudne polowanie :] Znacznie ciężej byłoby teraz kupić PS1000 z drugiej ręki w dobrej cenie (czyli taniej niż u mnie :D ).

To co Jarek, też planujesz przeprosić się z elektrostatami? :) Jeśli chcesz to podeślę Ci namiary na niedrogi DAC, z którym moim zdaniem grają jak bajka, przynajmniej te stare Omegi.

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
16-11-2014, 12:27
No kurczę, się tyle czasu czytało o tych Staxah a nikt jakoś nie mówił o tych pierdnięciach....nie ładnie panowie.
Informować o takich rzeczach prosty lud co czyta, to ważne przecież informacje....

Bo to tylko dla ludzi o mocnych nerwach, kolejny stopień hardcore zaraz po Grado :>

Haka

• 2996 / 5393
  • Ekspert
16-11-2014, 12:34
Jarek to nie wada tylko taka właściwość tej konstrukcji.
Jak sluchawka dobrze dolega do glowy i jest pod napięciem a  ja lekko docisniesz to tworzy się ciśnienie ktore dopycha bełonę przeciw kurzowi do statora i to powoduje ten trzesk.
Jak szybciej ruszysz głową w bok to też może spowodować ten efekt.

Widzisz ,elektrostaty to nie zabawka.To słuchawki typu - usiądz i słuchaj a nie - lataj po pokoju wycieraj kurze i tańcz :-)

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
16-11-2014, 12:46

Miałem SR-009 na głowie raz, ale nie można ich wówczas było posłuchać (Audioshow), jednak z tego co pamiętam to leżały podobnie co 007, a wykonanie na żywo robi wrażenie. Przemek miał obie pary chyba w tym samym czasie więc powinien na 100% wiedzieć co i jak.

Właśnie widzę na HF SR-009 w super cenie, Omeg też się ostatnio sporo wysypało, to chyba nie będzie trudne polowanie :] Znacznie ciężej byłoby teraz kupić PS1000 z drugiej ręki w dobrej cenie (czyli taniej niż u mnie :D ).

To co Jarek, też planujesz przeprosić się z elektrostatami? :) Jeśli chcesz to podeślę Ci namiary na niedrogi DAC, z którym moim zdaniem grają jak bajka, przynajmniej te stare Omegi.

Paweł,

ostatnio zaopatrzyłem się w niezły dac :-) , ale każda informacja jest cenna.

Generalnie jestem wstępnie dogadany na SR-009, ale nie ma mnie w PL i przez to mam problem, aby zrealizować transakcję :-(
Trochę mnie tylko zastanawiają te kwestie techniczno-ergonomiczne oraz problemy z doborem wzmacniacza. Są bardzo różne opinie, jedni twierdzą, że wystarczy 717-ka Staxa, inni z kolei (wyczytałem na rosyjskim forum), że 009 "zagrają" dopiero z HEV90 lub z WES-em. Jaki to wydatek, to chyba nie muszę pisać :-(
Co z tego, że kupisz topowe elektrostaty, kiedy później jest problem ze wzmacniaczem?

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
16-11-2014, 12:57
Było to wspominane wiele razy. Sam nawet umieszczałem zdjęcia modelu Gamma z modyfikacją rurkami zapobiegającymi "pierdnięciom" podpatrzoną u Ductusa (metoda sprawdza się w Lambdach ale chyba ni jak się nie da zastosować do Omeg).
http://audiohobby.pl/index.php?topic=4881.3585

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
16-11-2014, 13:01
Paweł,

Generalnie jestem wstępnie dogadany na SR-009, ale nie ma mnie w PL i przez to mam problem, aby zrealizować transakcję :-(
Trochę mnie tylko zastanawiają te kwestie techniczno-ergonomiczne oraz problemy z doborem wzmacniacza. Są bardzo różne opinie, jedni twierdzą, że wystarczy 717-ka Staxa, inni z kolei (wyczytałem na rosyjskim forum), że 009 "zagrają" dopiero z HEV90 lub z WES-em. Jaki to wydatek, to chyba nie muszę pisać :-(
Co z tego, że kupisz topowe elektrostaty, kiedy później jest problem ze wzmacniaczem?

Bardzo polecam Ci przetestować te Staxy z SRM-007tII i DAC'em zrobionym przez Fatso podłączonym symetrycznie. Ten system już po pół minuty sprawił, że nie mogłem wrócić do dynamików (szorstki i bezbarwny przekaz z płaską holografią, nie ważne czy to PS1000, HD800 czy LCD-3, wszystko już mi gra tak samo :) ). Tylko ja słuchałem tego na 007 mkI i zagrały o 180st inaczej niż kiedyś Twoje z 717 i lampucerą, zupełnie inny świat. Myślę, że można zrobić super system bez HEV90, aczkolwiek trudno zaprzeczyć, że on jest najlepszy :)

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
16-11-2014, 13:09
Paweł,

Bardzo polecam Ci przetestować te Staxy z SRM-007tII i DAC'em zrobionym przez Fatso podłączonym symetrycznie. Ten system już po pół minuty sprawił, że nie mogłem wrócić do dynamików (szorstki i bezbarwny przekaz z płaską holografią, nie ważne czy to PS1000, HD800 czy LCD-3, wszystko już mi gra tak samo :) ). Tylko ja słuchałem tego na 007 mkI i zagrały o 180st inaczej niż kiedyś Twoje z 717 i lampucerą, zupełnie inny świat. Myślę, że można zrobić super system bez HEV90, aczkolwiek trudno zaprzeczyć, że on jest najlepszy :)

Paweł,
nie znam tego daca Fatso - co to za cudo?

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
16-11-2014, 13:13

Paweł,

ja myślę, że wręcz wskazany jest chyba odbiór osobisty ze sprawdzeniem na własnym łbie czy nie będzie problemów.

Jarek
Miejsca na uszy w 009 jest - w najdrubszym piejscu pada 28mm w najcieńszym 20mm
MK1 obecnie nie mam

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
16-11-2014, 13:17
tutaj możecie sobie popatrzeć we wpisie forumowicza o nicku "only_a_lad" kilka ciekawych fotek robionego na jego zamówienie Demografa, o zdjęciach Orfeuszy nie wspomnę ;-) , chociaż to dla mnie niewiele znaczy, bo ich nie słyszałem :-(

http://forum.doctorhead.ru/index.php?showtopic=6257&st=4900

Przy okazji gość ma ciekawe spostrzeżenia nt 007 i 009 - jeśli jesteście w stanie zrozumieć język rosyjski.

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
16-11-2014, 13:18

Paweł,

Jarek
Miejsca na uszy w 009 jest - w najdrubszym piejscu pada 28mm w najcieńszym 20mm
MK1 obecnie nie mam

Dzięki Przemek :-)

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
16-11-2014, 13:20
Paweł,
nie znam tego daca Fatso - co to za cudo?

Mało popularny u nas na forum sprzęt zrobiony we współpracy z autorem Citrone DAC. Ciężko dowiedzieć się o nim z netu bo sami konstruktorzy są niezwykle skromni, a sprzęcik potrafi wykrzesać naprawdę wiele. Napisz na priv do Fatso (jest zarejestrowany u nas na forum), myślę, że powinno dać się coś wypożyczyć na testy ;)

Stax mają zdolność do ukazywania ogromu informacji, który ciężko jest uporządkować i w wielu dobrych systemach budowanych pod słuchawki dynamiczne można uzyskać mimo wszystko bałagan w brzmieniu. Wtedy bas robi się kartonowy, góra szczypie, a całość jest karykaturalnie przedstawiona, tak to widzę po swoich przebojach z Omegami. Fatso pokazał mi swoje dwa systemy symetryczne i słuchałem na przemian LCD-2, LCD-3 i Omeg. Jego LCD-3 to był najlepszy dźwięk z Audeze jaki znam, a Staxy pozamiatały wszystko :)

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
16-11-2014, 13:25
Paweł nie poznaje Cie ,no nie poznaje :-)
Elektrostaty rulez :-)