Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
13-11-2014, 14:32
Paweł ,czy będziesz sobie organizował odsłuch MK1 i MK2 czy bierzesz na które padnie?
Pamiętaj ,że zauroczyły Cie MK1 a MK2 to może już nie być to ,albo jeszcze lepiej tego nie wiem :-)
Jedno jest tylko zastanawiające ,że nigdzie nia ma chyba żadnego wpisu aby ktoś wybrał MK2 nad MK1

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
13-11-2014, 14:46
Mnie zauroczył całokształt i odmienność jaką dał elektrostatyczny system całościowo. To jest tak, że PS1000 czy nawet LCD 3 (dla mnie to dalej brzmienie dynamików) to jest jeden świat z różnymi smakami, odcieniami itd. Dlatego też darowałem sobie pomysł upgrade'u do LCD-3 co było moim pierwszym celem zmian w systemie. Stax to jest druga opcja wglądu w muzykę i bardziej zależy mi na samej zmianie tej optyki niż wyszukiwaniu tutaj kolejnego naj naj. Oczywiście mogę się domyślać, że mk1 byłaby najodpowiedniejsza, jednak też zwracam trochę uwagę na wygląd i jeśli musiałbym do wersji BL dopłacać 2-3k to niestety odpada. Nad brązową ostro się zastanawiam, ale ten kolor jest typowo nie w moim guście (kojarzy mi się z latami '70). Czarno-srebrna z obecnej produkcji jeśli będzie do wyrwania za rozsądne pieniądze - na pewno też mnie nie zawiedzie. Póki co zbieram myśli i opinie, może jeszcze coś posłucham, do zakupów daleka droga.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
13-11-2014, 14:50
Oraz mk2 z dopiskiem A w aktualnej produkcji :) Różnica jest jeszcze taka, że te nowe są srebrne, a nie złote, chociaż na zdjęciach ciężko to jednoznacznie odróżnić.

I mają wybite na pasku nagłownym nazwę tyle ze to nie są mk1

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
13-11-2014, 14:53
Mag - zgadza się, to są mk2, dlatego dopytałem czy te Twoje to mk1 czy mk2 w wersji A.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
13-11-2014, 15:06
Moje to złoto czarne mk1 BL

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
13-11-2014, 15:12
Tym bardziej gratuluje rzadkiego nabytku, może i mi się kiedyś poszczęści :)

4m

• Gość
13-11-2014, 15:14
Nad brązową ostro się zastanawiam, ale ten kolor jest typowo nie w moim guście (kojarzy mi się z latami '70). Czarno-srebrna z obecnej produkcji jeśli będzie do wyrwania za rozsądne pieniądze - na pewno też mnie nie zawiedzie.
Paweł, ja już CAŁY ten temat tutaj czytałem 2 razy, warto zacząć od tego :) I napiszę Ci, że nie ma tak łatwo, że sobie wybierasz brązowe i masz. Ja np. pierwsze co kupiłem to osuszacz powietrza (z filtrami), który będzie pilnował wilgotności w pokoju. To taka moja nowatorska i autorska filozofia budowania systemu audio. Czegokolwiek bym teraz nie wybrał to elektrostatyczne BHP (DHT - dust, humidity, temperature) mam już załatwione ;)
« Ostatnia zmiana: 13-11-2014, 16:03 wysłana przez 4m »

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
13-11-2014, 15:22
To ja może wymienię dywanik pod biurkiem na sam początek.

Na taki, który nie będzie się elektryzował :)

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
13-11-2014, 15:52
Ja co nidziela odmawiam litanie do diafragmy :-)))

Paweł ja nie chcę nic mówić ale Ty zamiast pisać na forum w czasie pracy to lepiej się za nią weź bo trzeba na te Staxy zarobić :-)))

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
13-11-2014, 16:25
Spokojnie, mam podzielną uwagę ;) ...i niezłego lenia ostatnio :/

stereomod

• 33 / 4038
  • Użytkownik
13-11-2014, 18:03
Panowie mam zagwozdkę i potrzebuję porady. Zakupiłem 007mk1 ale pędzę je wzmacniaczem SRM-T1 , czy powinienem się upgradować na wyższy model czy to strata $ . dotychczas używałem Lambda Nova Signature dla których T1 był można by powiedzić dedykowany. Dodam że za radą Roberrrta1 z tego forum używam lamp Raytheon które rzeczywiście wyciskają magię z tego wzmacniacza. Z tego co czytam to większość z was twierdzi że wzmacniacze Staxa grają mniej lub więcej tak samo . To może już lepiej spróbować coś z poza stajni Staxa aby było ciekawie. Blue Hawaii jest zbyt kosztowne ale taki ARISTAEUS jest w zasięgu 4tys$ a i wygląda zacnie http://www.headamp.com/electrostat_amps/aristaeus/index.htm .
Tylko czy warto ?

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
13-11-2014, 18:10
Panowie mam zagwozdkę i potrzebuję porady. Zakupiłem 007mk1 ale pędzę je wzmacniaczem SRM-T1 , czy powinienem się upgradować na wyższy model czy to strata $ . dotychczas używałem Lambda Nova Signature dla których T1 był można by powiedzić dedykowany. Dodam że za radą Roberrrta1 z tego forum używam lamp Raytheon które rzeczywiście wyciskają magię z tego wzmacniacza. Z tego co czytam to większość z was twierdzi że wzmacniacze Staxa grają mniej lub więcej tak samo . To może już lepiej spróbować coś z poza stajni Staxa aby było ciekawie. Blue Hawaii jest zbyt kosztowne ale taki ARISTAEUS jest w zasięgu 4tys$ a i wygląda zacnie http://www.headamp.com/electrostat_amps/aristaeus/index.htm .
Tylko czy warto ?

Jak wygląda zacnie to brać w ciemno! być może to rozwali inne półśrodki, czy warto nie odpowiem bo każdy z nas mierzy inaczej wartości.

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
13-11-2014, 18:39
Stereomod

Co ja bym zrobił najpierw będąc na Twoim miejscu to wziął MK1 i T1 i ruszył na porównanie z Eurydyką.
Wzmak ten nie jest może aż tak piękny jak amerykański ale jest dużo tańszy tym bardziej jak doliczysz do tych
4 tys. USD transport ,cło itp.
Bardzo takie połączenie podpasowało Piotrowi Ryce który opisał to na swoim portalu.Ja też tak grałem ale najważniejszy będzie test z twoim T1 i czy będziesz słyszał jakieś różnice.
Jeśli Eurydyka zagrałaby Ci dużo lepiej to bym ją brał jeśli nie to zostaje wtedy już tylko zakup w ciemno z Ameryki.

Jest jeszcze jeden sposób i podobno MK1 grają tak zaskakująco dobrze,wręcz fenomenalnie.Konwerter LRT lub LST plus mocna końcówka mocy lecz będzie to łączny koszt co najmniej taki  jak wzmaki z Ameryki gdyż jak doświadczeni w tym temacie twierdzą końcówka mocy musi być naprawdę wydajna i dobra.
« Ostatnia zmiana: 13-11-2014, 19:03 wysłana przez brodacz »

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
13-11-2014, 18:47
Nie wiem jak gra T1 ale jak porównywałem Eurydykę z Stax 006t to wzmak Staxa nie miał najmniejszych szans.Przy Eurydyce choć miała mniej mocy mulił,mulił i jeszcze raz mulił a tym słuchawkom misiek nie służy.
« Ostatnia zmiana: 13-11-2014, 19:04 wysłana przez brodacz »

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
13-11-2014, 19:13
A tak z ciekawości, ile kosztuje Eurydyka oficjalnie?