Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
12-11-2014, 20:03
Dzięki MAG!

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-11-2014, 20:24
Wpis z niedalekiej przeszłości

U mnie Stax SRM 717 ZNAKOMICIE napędza 007BL mk1 na zmianę z 007t i T1 (modowany)

Dla mnie recenzje dla ludu pisane przez zawodowców nie mają nic wspólnego z recenzowaniem i doświadczeniem na własnych uszach, nie czytam już tych wywodów z prostej przyczyny , kiedyś miałem nakreślony obraz brzmienia poszczególnych słuchawek (całych torów) i po kilku spotkaniach moje pozycjonowanie danych modeli radykalnie się zmieniło .

Niektórzy się wiercą nie mogąc usiedzieć w miejscu ciągle zmieniają systemy ja dalej trwam z zestawem Stax i jestem bardzo zadowolony , ostatnio słuchałem Lambd z 717 wybitna przestrzeń, mikro-makro dynamika wszystko bardziej dynamiczniej niż na 007 mniej spektakularna scena niż w 007 .

Słuchałem wiele słuchawkowych systemów za gigantyczne kwoty ale czy różnice były tak wielkie aby móc gonić i łapać króliczka  nie , myślę że nie warto się kusić bo są to różnice nikłe i niezauważalne.

Wielu z nas zapomniało słuchać i cieszyć się tym co się ma:)

Kolega który mnie kiedyś odwiedził wybrał wzmacniacz 717 do 009 i dalej słucha na tym wzmacniaczu raz z pre Staxa a raz z innego pre.

Tak że dla każdego jest inna bajka ...

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
12-11-2014, 20:39

Słuchałem wiele słuchawkowych systemów za gigantyczne kwoty ale czy różnice były tak wielkie aby móc gonić i łapać króliczka  nie , myślę że nie warto się kusić bo są to różnice nikłe i niezauważalne.

O jakich systemach myślisz Marku?

Ja też czegoś takiego słuchałem i dla mnie różnice są ogromne i zauważalne od poerwszego czy drugiego taktu.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-11-2014, 20:56

Ja też czegoś takiego słuchałem i dla mnie różnice są ogromne i zauważalne od poerwszego czy drugiego taktu.

Przemku

To zdanie pisałem około 2 lata temu.

Przemku powoli w świecie słuchawek dzieje się to co w fotografii granica się zaciera :)

Słuchałem u Wiktora wszystkiego co najlepsze dwa razy gościłem u Wiktora i były to niezapomniane chwile.

Mogę napisać tak o zestawie Wiktora:

Hi end można sobie opisać po swojemu np wyjątkowością otrzymywanego dźwięku , rzadkością występowania danego modelu itd.
Czy dla mnie hi end musi oznaczać najdroższy zestaw nie tak nie myślę dla mnie hi end to zestaw złożony z najlepszych elementów złożony w doskonałą całość przez pasjonata który wyklucza najsłabsze ogniwa takiego systemu to dla mnie jest prawdziwy zestaw hi end.

Nie zawsze najdroższe oznacza najlepsze.
« Ostatnia zmiana: 12-11-2014, 20:58 wysłana przez MAG »

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
12-11-2014, 21:05
Marek ale ja nie staram sie opisywać jak ma brzmieć high end.
Bardzo drogie systemy słuchawkowe lub te najdroższe to te oparte na sluchawkach Orfeusz lub SR-Omega więc czy chcesz nam powiedzieć,że różnica miedzy tymi słuchawkami a tymi popularnymi jest nikła i  niezauważalna?

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
12-11-2014, 21:17
Powiem jeszcze tak.Po Orfeuszu i SR-Omega to Stax nie powinien 009 wdrażać do produkcji bo brzmią przy nich jak produkt niedopracowany w którym zapomniano o jednym z najważniejszych aspektów.

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
12-11-2014, 21:24
Przemo luzik, to tylko słuchawki, mają nam umilać życie, byłoby nieco nudno gdyby każdy miał takie same ;)

Też kiedyś wydawało mi się to dziwne, ale dzisiaj w pełni rozumiem, że mimo iż dla mnie takie np. niewygrzane Grado z iPoda są niesłuchalne, kogoś innego mogą zachwycić, czy różnica będzie duża? No właśnie, zależy od optyki, punktu widzenia, osłuchania itd. Widzisz, moje przygody z O2 zaczęły się od nienawiści do miłości, czy różnica w słuchanych egzemplarzach była duża? Dla mnie ogromna, ale mogę się założyć, że Wiktor napisałby mi, że nigdy złego dźwięku z O2 nie uświadczył. (Jeśli się mylę to będę winien Wiktorowi butelkę czegoś dobrego, dostarczę zaraz po tym jak rzuci kilka okropności w stronę O2 tutaj publicznie ;-) )

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-11-2014, 21:25
Bardzo drogie systemy słuchawkowe lub te najdroższe to te oparte na sluchawkach Orfeusz lub SR-Omega więc czy chcesz nam powiedzieć,że różnica miedzy tymi słuchawkami a tymi popularnymi jest nikła i  niezauważalna?

chcesz nam powiedzieć,że różnica miedzy tymi słuchawkami a tymi popularnymi jest nikła i  niezauważalna?

Ja tego nie napisałem i tak nie uważam.

Przemku

Czasy Orfeusza i Omegi w ich dniach premiery były inne nie było dla nich konkurencji obecnie jest inaczej na dzień dzisiejszy technologia poszła tak do przodu że nawet OPPO produkuje hi end.

Nie ma co porównywać historycznego hi endu Orfeusz, Omega do tego co się dzisiaj dzieje w tej branży ...

4m

• Gość
12-11-2014, 21:27
Nie tak szybko, Brodaty :) Czy Twoim zdaniem po SR-Omega Stax powinien wprowadzać 007mk1? Czy po 007mk1 powinien wprowadzać 007mk2? Czy po 007mk2 powinien wprowadzić 009?

Bo może wyjść na to, że Stax wciąż powinien kontynuować produkcję SR-Omega :)

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
12-11-2014, 21:32

chcesz nam powiedzieć,że różnica miedzy tymi słuchawkami a tymi popularnymi jest nikła i  niezauważalna?

Ja tego nie napisałem i tak nie uważam.

Przemku

Czasy Orfeusza i Omegi w ich dniach premiery były inne nie było dla nich konkurencji obecnie jest inaczej na dzień dzisiejszy technologia poszła tak do przodu że nawet OPPO produkuje hi end.

Nie ma co porównywać historycznego hi endu Orfeusz, Omega do tego co się dzisiaj dzieje w tej branży ...

Masz rację ,że nie ma co porównywać bo ten dzisiejszy to trochę kpina.

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
12-11-2014, 21:36
Nie tak szybko, Brodaty :) Czy Twoim zdaniem po SR-Omega Stax powinien wprowadzać 007mk1? Czy po 007mk1 powinien wprowadzać 007mk2? Czy po 007mk2 powinien wprowadzić 009?

Stax jak i inne firmy powinny wprowadzać nowe słuchawki ale coraz lepsze.
MK1 i 009 mają coś ze swojego prekursora lecz tylko coś,pewien procent w każdym przypadku inny.

Jeśli Stax i Sennheiser kontynuowaliby produkcje SR-Omegi i Orfeusza byłoby cudownie.

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
12-11-2014, 21:40

Wprowadzenie 009 po MK1 jest dużym krokiem na przód w strone jakości samych wybrzmień ale krokiem w tył jeśli chodzi o efekt holografi i sceny.Dla Was mogą być to aspekty nieistotne ,dla mnie to podstawa.
MK1 jak i 009 są krokiem w tył w stosunku do SR-Omega.
« Ostatnia zmiana: 12-11-2014, 21:55 wysłana przez brodacz »

4m

• Gość
12-11-2014, 21:44
Jeśli Stax i Sennheiser kontynuowaliby produkcje SR-Omegi i Orfeusza byłoby cudownie.
Wiele razy dokładnie te same słowa powtarzałem sobie w myślach. No, ale cóż... ;) Nie pamiętam dokładnie, ale czytałem to chyba na forum naszych rosyjskich przyjaciół, są osoby bardziej ceniące sobie SR-Omegę niż Orpheusa. Ot, taka być może ciekawostka dla nas :) Przy czym o ile zdania co do miejsc 1 i 2 jak widać są podzielone to oidp wszyscy zgodnie przyznają 3 miejsce na elektrostatycznym podium słuchawkom SR-009.

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
12-11-2014, 21:53
Przemo luzik, to tylko słuchawki, mają nam umilać życie, byłoby nieco nudno gdyby każdy miał takie same ;)

Paweł ale ja jestem wyluzowany.Podjąłem tylko interesujący mnie temat.Tak jak inni mją prawo podniecać sie dyskusją o Audeze,HD600 czy HD800 ja lubię dyskusje o Orfeuszu i Omedze.
Tak jak napisałeś to tylko słuchawki i każdy niech dyskutuje o tych o których ma coś do powiedzenia.
« Ostatnia zmiana: 12-11-2014, 21:54 wysłana przez brodacz »

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
12-11-2014, 22:04
OK Tylko bądźcie grzeczni, ja lecę, do jutra ;) :)