Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Sim1

• 1829 / 6067
  • Ekspert
18-02-2014, 16:30
W wątku ortho prowadziliśmy długą i nie dokończoną dyskuję z Intuosem na temat działania obu typów driverów ortho :).
Ten wątek poświęcony jest elektrostatom więc należy zostawić go w spokoju... ale z wielką chęcią rozebrałbym publicznie na czynnniki pierwsze zasadę działania ortho bo na razie jestem przekonany do swego i jeśli tak nie jest to najwyższy czas zrozumieć to w pełni i zmienić zdanie :D.

• Gość
18-02-2014, 16:51
No to dajecie. Bo ja też znam opisy, ale ze zdjęciami jakimiś i wytłumaczeniami byłoby to łatwiejsze.

Krzysztof_M

• 1552 / 5495
  • Ekspert
18-02-2014, 18:52
Pod tym linkiem jest to wyjaśnione: http://www.digitalthis.org/bild_other%5C1_yamahahp1.htm

Pole elektromagnetyczne wokół przewodnika układa się w płaszczyźnie poziomej a nie pionowej.
Stąd po każdej stronie membrany występują na zmianę magnesy S i N. W przypadku elektrostatów to się nie dzieje.
Już pomijając, że technologia stałej polaryzacji statorów i zmiennego sygnału przyłożonego do membrany nie jest stosowana nigdzie.
W orto siły działające na membranę mają kompletnie inne kierunki niż w elektrostatach. Ruch membrany odbywa się w innej płaszczyźnie.
Wystarczy, że w ogromnym uproszczeniu membrana w ortho jest w większości "marszczona" gdy w elektrostatach jest idealnie naprzemiennie przez jeden stator przyciągana a przez drugi odpychana - wykonuje idealnie symetryczne ruchy w jednym kierunku, przetwornik sterowany jest symetrycznie, co znacząco wpływa na poziom THD, odpowiedź impulsową. A w ortho zwyczajnie napędzana jest pojedyncza cewka, tyle, że inaczej ułożona i w głównej mierze drgająca w innym kierunku, chociaż wypadkowa oczywiście w pionie też występuje.
Yamaha wyniosła to na wysoki poziom modyfikując kształt membrany w pofalowany krążek z cewką z aluminium.

Nie będę prowadził z Toba, Drogi Sim1, długiej i w ostatecznośći pewnie niedokończonej dyskusji.
Jeśli Intuos, który pewnie zacytował podobne linki nie sprawił, ze oczami wyobraźni zobaczyłeś rozkład siły elektromagnetycznej w przewodniku, że te kierunki są zupełnie inne niż chciałbyś, aby to działało jak elektrostaty - to ja nie zamierzam być lepszy :-)

Jak ktoś nadal na podstawie takich materiałów uważa, że zasady działania tych przetworników są podobne pozostaje odpisać: jakże pięknie się różnimy :-) Dla mnie EOT aby nie zaśmiecać dalej wątku.

http://www.digitalthis.org/bild_other%5C1_yamahahp1.htm
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Krzysztof_M

• 1552 / 5495
  • Ekspert
18-02-2014, 18:53
Zdjęcie, które nie weszło w poprzednim poście (pisałem już kiedyś, że "kocham" brak funkcji edycji postów? :)

wiktor

• 2503 / 6103
  • Moderator Działu Słuchawki
18-02-2014, 19:28
Tak wygląda driver elektrostatów.

wiktor

• 2503 / 6103
18-02-2014, 19:31
Opis działania drivera elektrostatów i schemat przykładowego podłączenia kabla.

wiktor

• 2503 / 6103
18-02-2014, 19:37
Ostatnie zdjęcia pokazują, dlaczego nie wolno "dmuchać" sprężonym powietrzem w driver. Tak, tylko zniszczy się te elementy. Z każdej strony jest osłona, oczywiście to nie jest ta grająca membrana, tylko sposób na uszczelnienie i ochronę przed kurzem włosami, etc. Każdy driver jest właściwie jednorazowy. To, że można go rozkręcić i tam pogrzebać, nic nie oznacza. Taki majstrowany, na pewno nie będzie już miał pierwotnych parametrów.

Samuel

• 117 / 4202
  • Aktywny użytkownik
19-02-2014, 16:07

Baele

• 753 / 5324
  • Ekspert
01-03-2014, 08:12

Radical

• 721 / 5406
  • Ekspert
01-03-2014, 10:53
Stax chce trafić po strzechy i uszczknąć więcej z kwitnącego runku przenośnego.

http://www.theabsolutesound.com/articles/ces-2014-headphone-earphones-and-related-electronics-part-3/?page=3

2 nowe wzmacniacze przenoźne z czego jeden z DACiem.
przenośne sr-003 mają otrzymać nowe tipsy i możliwość zamontowania customów
Najmniejszy wzmacniacz zostanie zapgrejdowany i bedzie wersja z wbudowanym DACiem, złaczem USB dla PC i Ipodów.

A co najważniejsze Stax otwiera drugą fabrykę w Japonii oraz jest potwierdzenie że pracują nad wzmacniaczem dedykowanym dla SR-009!

Krzysztof_M

• 1552 / 5495
  • Ekspert
01-03-2014, 11:20
Bardzo dobre wieści, to sugeruje rozwój. Brawo Stax :)

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
13-03-2014, 21:35

O tych nowościach Stax a pisałem już w Styczniu , ale na serio jak z tą fabryką co tam będą robić?

Krzysztof_M

• 1552 / 5495
  • Ekspert
14-03-2014, 09:48
Szkoda, że ten nowy wzmacniacz na obrazku taki mało lampowy :-(
Jestem ciekawy w jakiej technice wykonany zostanie flagowiec dla SR-009

brodacz

• 1780 / 4038
  • Ekspert
14-03-2014, 20:39
Wzmak dla 009 jest chyba najbardziej zastanawiajaca mnie sprawa z firmowych planów w słuchawkowym audio.Może zrobia coś lampowego i dzielonego.
Bardzo mnie ciekawi czy ludzie Staxa będa w stanie zbudować taki wzmak który zbliży 009 fo SR-Omegi.Jeżeli oczywiście jest to dla nich którymś z celów.
Osobiście myśle ,że żeby uzyskać brzmienie podobne do tego ze Staruszki Omegi firma musiałaby zrobić nowe słuchawki ale bardzo chciałbym się mylić i to niedługo usłyszeć.

wiktor

• 2503 / 6103
14-03-2014, 21:27
>> brodacz, 2014-03-14 20:39:53

Nowy, flagowy wzmacniacz Staxa, oczywiście jeśli powstanie, na pewno nie zmieni SR-009. No bo niby jak? Przyjmując potoczne określenie >dobry<, da tej "dobroci" tyle samo dziewiątce, staruszce Omedze i innym słuchawkom Stax-a.

Ciekaw jestem co Wy Koledzy o tym myślicie.