Tak stosuje. Szczelina ta dopuszcza niebalansowanie prądów anodowych lamp na poziomie 5mA.
Kiedyś przeczytałem że istnieje coś takiego jak krzywa obciążenia i że ma wpływ na ilość zniekształceń. Zbudowałem sobie układ zastępczy o regulowanym Ra Zmierzyłem zawartość harmonicznych w funkcji tegoż Ra i amplitudy po czym doszedłem do wniosku że im większa wartość Ra tym zniekształcenia i ich rząd mniejsze. To miło że teoria sprawdza się w praktyce. Potem znalazłem publikację TungSola z lat 30 i stwierdziłem że doszli do tych samych wniosków już 80 lat temu. Co tylko potwierdziło przysłowie ze "jeżeli komuś się wydaje ze odkrył coś nowego oznacza to tylko że jest mało oczytany".
Na impedancję jaką widzi lampa (moim amatorskim zdaniem oczywiście) składa się wartość dołączonego obciążenia, nazwijmy to użytecznego połączona równolegle z impedancją dławika. Wydaje mi się więc że korzystnym było by tę impedancję dławika zwiększyć. Tak wynika ze wzoru na jego impedancję - rośnie wraz ze wzrostem indukcyjności. Ergo: im ta indukcyjność większa tym mniejsze zniekształcenia.
Dławik 10H zupełnie wystarczający do przenoszenia niskich reprezentuje przy 1kHz na impedancję około 63k. Dławik 100H 630k. Dla Jednej z lampek (o impedancji 1,5k) którą pomierzyłem wyniki dla znacznie mniejszych różnic w obciążeniu wyglądały następująco.
Sygnał 10V rms, obciążenie 78k - THD 0.0207% tylko harmoniczna 2 --- obciązenie 300k - THD 0.012% tylko H2
Sygnał 20V rms, obciążenie 78k - THD 0.042% H2 -67dB H3 -102dB --- obciązenie 300k - THD 0.026% H2 -71dB
Sygnał 30V rms, obciążenie 78k - THD 0.063% H2 -64dB H3 -95,5dB --- obciązenie 300k - THD 0.042% H2 -67dB H4 -96dB
Sygnał 40V rms, obciążenie 78k - THD 0.086% H2 -61dB H3 -94dB --- obciązenie 300k - THD 0.058% H2 -64dB H4 -96dB
Nie czuję się kompetentny aby wypowiadać się jaki to ma wpływ na brzmienie ale wpływ jest mierzalny i powtarzalny. Przy niższych częstotliwościach różnice się zwiększa, przy niższych zmniejszą z uwagi na to że:
Niestety tak się nieszczęśliwie składa że dławiki o dużych indukcyjnościach reprezentują także duże pojemności pasożytnicze. Sztuka polega na tym aby pogodzić te sprzeczności.
Stąd też było te moje zadręczanie Krzysztofa o parametry dławików.