Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
28-08-2012, 21:19
Koledzy, bądźmy sprawiedliwi dla kolegi Chreesa. Znając go osobiście, wiem z pewnością, że nie testował trwałości siadając na 507, czy przejeżdżając przez nie walcem do asfaltu, czy też stosując młot i obcęgi do poprawienia pozycji tychże na głowie. :)
Pałąk zawieszenia muszli można odkręcić imbusem gwiazdką i zostaje wtedy tylko część zewnętrzna, jednakże nie wiemy, w jakim stanie jest przykręcana wewnętrzna (suwak). Wydaje się, że powinna być w porządku; sam główny pałąk może być jedynie wygięty.?

Sim1

• 1829 / 6070
  • Ekspert
28-08-2012, 21:53
Eeeee no, nikt chyba nie robił tu stricte złośliwych podśmiechujek :). To takie koleżeńskie szturchańce.
Wiadomo, że nie jest to przyjemne kiedy takie słuchawki się złamią bo albo trzeba zrobić jakąś prowizorkę albo po prostu uderza po kieszeni.

Gustaw

• Gość
28-08-2012, 22:04
Stawiam tezę, że kolega Chrees psuje STAX-y podświadomie, szukając pretekstu do wymiany na wyższy model. Cieszę się, że właśnie zdecydował się na 009 bo tego modelu jeszcze nie słuchałem :-)

alghar

• 639 / 5818
  • Ekspert
30-08-2012, 07:08
Chrees > chyba  musisz  zmienić  firmę :(   albo  Gustaw  "maczał "  w tym palce 507na 009 :) niestety  Twoim kosztem :)

chrees

• 1657 / 6106
  • Ekspert
06-09-2012, 10:22
Póki co nie będę musiał zmieniać modelu na wyższy (sorry Gustaw ;>) ponieważ wszystko wskazuje na to, że Grobel Audio w osobie właściciela stanął na wysokości zadania, a nawet wyżej. Innymi słowy okazuje się, że dystrybutor zajmuje się nie tylko goleniem pieniążków za te taniutkie (;>) słuchafony, ale również wyciąga pomocną dłoń w stronę klienta z problemami :))

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

Gustaw

• Gość
06-09-2012, 10:34
>> chrees, 2012-09-06 10:22:45

Znając Twój nieprzeciętny talent do mechanicznych "modyfikacji" słuchawek firmy STAX proponuję zaopatrzyć się od razu w minimum trzy pałąki. To powinno wystarczyć na najbliższych kilka miesięcy.

Ged

• 1723 / 6108
  • Ekspert
06-09-2012, 12:31
Brodacz  - skąd jesteś ?
Chyba nie jest to takie proste :) Najczęściej wydaje mi się, że Grado tylko za przeproszeniem "pierdzą" przy Staxach. Innym razem, że różnice są niewielkie. Precyzja - tak, zawsze na korzyść 009, ale przestrzeń/scena - tylko K-1000 bezwzględnie.
Podobno lepsza scena jest w 009 napędzanych przez LRT i końcówkę mocy.
Tak czy inaczej nawet 009 to tylko słuchawki, ze wszystkimi plusami i minusami tej prezentacji.

asmagus

• 4439 / 5655
  • Ekspert
06-09-2012, 12:34
Bardzo fajne 009 są z pewnością, ale czy są w ogóle lepsze od np HD800 to kwestia gustu moim zdaniem.
Już w tym wątku była "wojna dynamiczno-elektrostatyczna", nie wracajmy do tego.

mirek10

• 1221 / 4606
  • Ekspert
06-09-2012, 15:42
Brodacz-jaki to Cary jest u Ciebie?????

pastwa

• 3828 / 6106
  • Ekspert
06-09-2012, 16:19
Mirek, tylko absolutnie nie rob teraz naglych krokow typu przeskok na Staxa, kupisz do tego Cary dobre kolumny i bedziesz mial calosciowo wypas ponad wszystkie te nauszniki, tylko musisz cierpliwie je sobie w domu odsluchac, tu nie ma tak, ze przeczytasz fajna recke i juz masz znaleziony glosniki ;\'))

ps. sorki za off-topa chlopaki.

mirek10

• 1221 / 4606
  • Ekspert
06-09-2012, 18:26
Brodacz-sprawdzales bebechy w tym twoim Carym? może są z innego wzm????abo tobie nawalil dawno i nie wiesz o tym???hi hi  ,tak myśle ze nie sluchamy tego samego gatunku muzyki i dlatego tak" Popiescily" ciebie te 009 !!!!zawsze po słodkiej dziewczynie chce sie ostrej i pózniej abarot!nigdy nie dogodzisz człowiekowi a co dopiero audiofilowi,szybko sie wszystko nudzi.

wiktor

• 2503 / 6106
  • Moderator Działu Słuchawki
06-09-2012, 20:09
Orfeusz i Eurydyka...

Miałem okazję posłuchać nowego, i co bardzo ważne, polskiego produktu Pana Bogusława Dubiela. Nazwał go Eurydice, jako że stanowić będzie parę z oryginalnym Orfeuszem. Używać go można zarówno ze słuchawkami Sennheiser Orpheus, jak i ze wszystkim Stax Pro.

Od pomysłu i zlecenia, do tego co zobaczycie poniżej, minęły aż 3 lata, tak tak. Długo. Śledziłem ten projekt od samego początku i widziałem jak ewoluował. Właścicielem pierwszego egzemplarza jest mój bliski Kolega i z tego powodu często, we trójkę korespondowaliśmy. Wiem, że Pan Dubiel nie skopiował, ani Sennheisera, ani Stax. Konstrukcja absolutnie własna. Za to należą się słowa uznania.

Jak gra? Porównywałem ten wzmacniacz (w jednym czasie) ze Staxem SRM-007tII i SRM-T2. W mojej ocenie jest to urządzenie nie ustępujące aktualnemu flagowcowi Staxa. Mimo, że autorowi podoba się nawet bardziej niż moje T2, to w tym wypadku nie doszliśmy do porozumienia z Panem Dubielem. Twierdzę, że lepszy nie jest. Jednak już sam fakt konfrontacji z legendą T2 i Orfeuszem, pokazuje jak wysoką poprzeczkę postawili sobie, i konstruktor, i zleceniodawca.  

Prezentacja muzyki jest nieco bardziej "płaska" niż w T2, za to dosadna, z dobrym basem i bez przesunięcia jego proporcji wobec tonów średnich i wysokich. Słuchaliśmy rockowych utworów, rodzaj muzyki, której Staksy trochę się boją. Wcale nie było źle. Noga naprawdę sam zaczynała się ruszać.  Na pewno nie bez znaczenia są w tej konstrukcji lampy - stare, oryginalne Tungsole i Telefunkeny PL84.

Za nazwę należy się 5 gwiazdek, za jakość wykonania i know-how też pięć, za  design - tylko po znajomości dwie gwiazdki. Oczywiście to tak z przymrużeniem oka.

Fajnie, że mamy pierwszy komercyjny wzmacniacz do słuchawek elektrostatycznych  "Made in Poland".

* UWAGA

Powyższy tekst może zawierać śladowe ilości reklamy!

.

Sim1

• 1829 / 6070
  • Ekspert
06-09-2012, 22:21
Wiktorze, wspominasz o pomyśle i zleceniu odnośnie tego wzmacniacza. Czy to oznacza że produkt został skonstruowany dla konkretnego użytkownika jako jedyny egzemplarz czy też P. Dubiel wprowadzi go na stałe do oferty "standardowej"?

Co do 2 gwiazdek (oczywiście z przymrużeniem oka ;)) to rzeczywiście przez grzeczność się zgodzę... ale przecież zawsze można pójść w ślady jednego z użytkowników tego forum i dorobić obudowę z prawdziwego zdarzenia ;D.

mirek10

• 1221 / 4606
  • Ekspert
07-09-2012, 08:22
brodacz-sluchalem kochany Stax 009,Sony MDR10,Sony Qualia,Grado PS 1000,Ultrasone E10 itd i oczywiscie Cary 300SEI z K-1000  jeszcze dlugo przed moim kupnem i ze Staxow tylko 009 graly dla mnie super,reszta Staxow to klucha przy nich,ale dla mnie nie ma do dzis odpowiedniego wzm dla 009,czuje sie niedosyt sily napedzenia nich,jezeli chodzi o porownanie 009 z Cary+K-1000 to 009 przegrywa z kretesem,moze jak bedzie do 009 lepszy wzm to wtedy powalcza!

jjurek

• 2067 / 6037
  • Ekspert
07-09-2012, 08:25
>> wiktor, 2012-09-06 20:09:50
Orfeusz i Eurydyka...

Gratulacje dla Pana Dubiela. Podejrzewam, ze nie miał większych kłopotów z budową. To urządznie jest prostsze niż budowane przez niego duże, głośnikowe OTL-e. Niestety obodowa, jak wszystkie jego produkty nieco garażowa. Ale cena pewnie też z tych nienajwyższych.

Sadząc po układzie lamp zastosował klasyczny układ znany z pierwszych modeli Staxa. Wg mnie pod wzgledem konstruktorskim jest to optimum. Przy cierpliwości w strojeniu pewnie można jeszcze z niego trochę wycisnąć.

Kolejne produkty Staxa (T2) to chwyt marketingowy a przy tym potęzne nieekonomiczne grzejniki.

PS. POLAM-y  mikrofonowały?