Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
28-07-2012, 21:26
Wiktorze, po tych wszystkich gratulacjach do których i ja skromnie się dołączam, należałoby jakoś trafnie "sprzedać" te polskie osiągi w świat. Co nam tam po tych opowiastkach kolegów z h-f, skoro na polskim forum odchodzą tego typu prezentacje. Określenia jak: "fenomenalna manufakturalna obudowa do unikatowego prototypu wzmacniacza Orfeusza", "polska, najwyższej jakości technologia obróbki drewna i metalu prowadząca do zadziwiających efektów - patrz zdjęcia", "śmiałe profesjonalne polskie rozwiązania techniczne pozwalają na osiągnięcie na skalę światową - Stax 009 podpięty pod perfekcyjnie dopracowany prototyp Orfeusza" i podobne superlatywy - proszę (na serio!) przetłumaczyć na wiele języków, wysłać do fachowych pism audio w świecie i ewentualnie... do lokalnych w Polsce... Koledzy, przejmijcie inicjatywę! Przecież to ewenement i dlatego rodzynek dla dziennikarzy. Chyba wszyscy jeszcze na wakacjach?!
A co z dźwiękiem tego do kąta odstawionego T2?? To mnie szalenie intryguje...

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
28-07-2012, 21:34
>> Sim1:"...kiedy patrzę na SRM-T2, którego już przygotowałeś do normalnego użytku, czy też prototyp wzmacniacza do Orfeuszy to martwię się o czym my tu będziemy dalej pisać :)"
Nieprawda. Schodząc z niebotycznego Olimpu, wysokości jaką nam narzuca nasz prominent W., nie martwmy się - po drodze w dół jest jeszcze wiele ciekawych pejzaży i przygód. Znając osiągi 009 sięgam chętnie po lambdy i te sprawdzają się doskonale na 717 czy 007t. I tak sobie zmieniam barwy, sięgając raz w prawo raz w lewo...

Sim1

• 1829 / 6070
  • Ekspert
28-07-2012, 21:45
Tak jak zdjęcia Wiktora cieszą i wprawiają w zadumę ;) tak samo serce rozgrzewa kolekcja jak na Twoim zdjęciu Stefanie. Pięlne Ja też mam podobne ciągotki pozostałe mi jeszcze z okresu kompletowania kolekcji ortho (do której tak naprawdę nadal z chęcią wracam na przemian z elektrostatmi).
Rotacja słuchawek, po tygodniu lub nawet 2 czy 3 słuchania danego modelu i przesiadka na inne - to pozwala wciąż cieszyć się wszystkimi jak nowymi nabytkami i nie łapie nuda. I na dodatek przez różnorodność pozwala jeszcze lepiej wyłapywać smaczki każdego z eksponatów.

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
28-07-2012, 22:28
Szymonie, trafiasz dokładnie w punkt. Ja to tak samo odbieram. To radość odkrywać muzykę na nowo poruszając się łatwo pomiędzy źródłami dźwięku. Niech to spróbują ponaśladować głośnikowcy.

Gustaw

• Gość
28-07-2012, 23:09
OK. Zaczynam zbierać jedenaście par kolumn głośnikowych (tyle naliczyłem słuchawek Ductusa). Na razie mam 3 pary.

;-)

Gustaw

• Gość
28-07-2012, 23:19
Wiktor, Stefan

Nurtuje mnie pewne pytanie.
Widać jak wyglądają wasze kolekcje słuchawek elektrostatycznych. Zebranie takich kolekcji musi być czasochłonne.
Ile lat poświęciliście na zebranie takich flotylli ?

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
29-07-2012, 18:10
Gustaw, to jest bardzo dobre pytanie - nie zadawałem tego sobie dotychczas. U mnie to dopiero parę lat - ot zbieranie słuchawek jest widać mniej trudne jak kolumn głośnikowych...

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
29-07-2012, 20:02
Tutaj o mezaliansie - żeby było zupełnie niezwykle pożeniłem Omegę z karłem wzmacniaczy Staxa - SRM-Xh. I cóż? Ano, zupełnie dobrze! Normalnie gra ten ampik z mniejszymi podstawowymi lambdami, ale... wg mnie jest w takim zespole nieco za jasny. A co na to "ciemna" Omega? No właśnie, została zadowolona i niekoniecznie przy większych poziomach głośności. Na zdjęciu gałka potencjometra stoi tak jak zupełnie głośno już słucha się Omegi...  

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
30-07-2012, 14:15
To moje "zupełnie dobrze" o omedze i Xh to naturalnie pojęcie relatywne. Kiedy nie słyszymy/nie znamy innych możliwości. Xh jest mini-wzmacniaczem o dobrych parametrach i nadaje się nieźle do słuchania na wakacjach. I o to chodzi.

asmagus

• 4439 / 5655
  • Ekspert
30-07-2012, 20:48
Ductus... już dawno bym posłał w świat dokonania Wiktora ... tylko, że wydaje mi się, że poza naszym - niszowym/koleżeńskim - forum Wiktor nie szuka rozgłosu. Trudno mi pisać za Wiktora, lecz to jedno spotkanie z nim w pełni mnie przekonało, że to nie jest osoba mająca "parcie na szkło" Ciesze się zatem, że z nami dzieli się swoją pasją i nie wiem czy "napuszczając" na niego "globalne" audio sępy wyświadczylibyśmy mu przysługę.

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
01-08-2012, 09:43
>> asmagus<<: Też racja. Tymniemniej jest różnica w tym, czy tylko się kolekcjonuje rzeczy seryjne, co robił do tej pory Wiktor, a tym, co zrobił z prototypem.
A tak ogólnie: Polacy znani są w świecie niestety jako Ci od słomianych strzech, konia z furmanką, biesiad przy wódce, wyrobów Cepelii. I tak Polska przedstawiła się np. na Expo 2000... Tam, gdzie obok stał np. pawilon węgierski propagujący postęp techniczny, najnowsze osiągnięcia Węgrów w medycynie, przemyśle, nauce. Sami sobie jesteśmy winni, jeżeli nie umiemy tego "sprzedać", co potrafimy. Może to trochę lepiej wygląda po ostatnich mistrzostwach, ale nie zmienia faktu, że w kierunku poprawy wizerunku na zewnątrz robi się za mało.

wiktor

• 2503 / 6106
  • Moderator Działu Słuchawki
05-08-2012, 16:32

Stax SRM-T2 - jak to jest z tą temperaturą?

Ano, nie jest tak źle. Wbrew często podawanym informacjom o wysokiej temperaturze T2, śmiało można obalić ten mit. Sugerując się tabliczką znamionową, pobór prądu całego zestawu to minimum 200W. Twierdzę tak, ponieważ w pierwszym okresie używałem transformatora step-down 400W i w pewnym momencie przegrzał się i "padł".  Producent trafa uważał, że prądu "było za dużo".

Po 8 godzinach temperatura mierzona na obudowie wzmacniacza wahała się od 60-62 stopni. Zwróćcie uwagę w jakich warunkach pracuje ten wzmacniacz.  Raczej słaba wentylacja. W tym samym miejscu stał SRM-007tII, który nagrzewał się do około 55 stopni. Moc znamionowa w tym przypadku, to zaledwie 55W. Zatem, temperatura obudowy SRM-T2 w granicach 62 stopni nie jest niczym niezwykłym.

Aby nieco ulżyć T2 zrobiłem proste chłodzenie w postaci połączonych trzech ultra cichych wentylatorów komputerowych - 1000 obr/min = 9db. Umieściłem je za T2 i nieco powyżej obudowy. Zasilane są zewnętrznym transformatorem 12V. Po kilku minutach temperatura obudowy spada do 45 stopni. Na pewno lepszy jest obieg powietrza w półce i mam nadzieję, że przysłuży się to wzmacniaczowi.

Poniżej zdjęcia.

wiktor

• 2503 / 6106
05-08-2012, 17:39
... na zdjęciach wentylatory są widoczne, jednak tylko pod odpowiednim kątem. Przymocowałem je do blatu, około 45 centymetrów od frontu.

Gustaw

• Gość
05-08-2012, 18:02
Nie da się skierować jednego w dół tak aby wiało o tylną ścinkę mebla i pod obudowę ? Cyrkulacja się poprawi i temperatura spadnie.

wiktor

• 2503 / 6106
05-08-2012, 18:23
>> Gustaw, 2012-08-05 18:02:05

Proszę zobacz na poniższe zdjęcie. Najcieplej jest z tyłu, tuż przy wentylatorach. Tam są 4 lampy EL34, bliżej frontowego panelu są 4 lamy e188cc - mniejsze. Naprawdę czuję się wylatujące na zewnątrz ciepło.

Nie chciałem tak ostro studzić lamp, jak sugerujesz. Opinie są różne w tej kwestii. Moje rozwiązanie jest umiarkowane. Pomiar temperatury potwierdza, że działa.