Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Dj

• 1088 / 4882
  • Ekspert
16-06-2012, 17:26
to zależy czy wzmak jest lampowy czy tranzystorowy.
lampowiec ciągnie taki sam prąd cały czas a tranzystor owiec z zależności od wzmocnienia.
lampa niestety nie jest oszczędnym wzmacniaczem bo takie expressiwo ciągnie 60 wat cały czas a mój tranzystor średnio 15 wat przy głośniejszym słuchaniu, a ten stax więcej żre prądu w spoczynku;)
dawniej pobór prądu podawało się uśredniony bardzo często, a wzmak potrafi odbierać 2 tyle z gniazdka.

Wzmak wygląda imponująco tylko czy przekłada się to na dźwięk...

jjurek

• 2067 / 6038
  • Ekspert
17-06-2012, 09:16
Baele

Jesteś nam winien opis wrażeń po odsłuchach Staxów :)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5566
  • Ekspert
17-06-2012, 09:38
A co wy oszczędzacie z tym prądem? High End do czegoś zobowiązuje. Jak Wam na zamku prądu brakuje to do słuchania muzyki światło niepotrzebne, zatem wyłączcie kandelabry albo przynajmniej klimę ;)

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
17-06-2012, 18:36
>> wiktor, 2012-06-16 15:00:43
>[...] Póki co, staram się przebrnąć przez problem zgodności napięcia 100V na nasze 230V. Może zainteresuje Kolegów sekcja zasilania. Oto kilka zdjęć z wnętrza SPS-T2 - zasilacza wzmacniacza SRM-T2.

Myślę, że dla zapewnienia cieplarnianych warunków T2 to można nawet sobie pozwolić na jakiś porządny autotransformator i dedykowane oryginalne gniazdko... choć jak znam życie ew. trwałe przeróbki zostaną wykonane i tak przez serwis Staxa, pewnie nawet i japoński :D.

ductus

• 1247 / 5052
  • Ekspert
21-06-2012, 12:40
Pozwoliłem sobie już gdzie indziej pogratulować Wiktorowi jego japońskiego T2.  Zapowiadane igrzyska porównawcze będą należeć niewątpliwie do najbardziej interesujących do tej pory. "Specjalistom" z head-fi chyba nie śniło się nic podobnego dotychczas. Tym bardziej, że do dyspozycji będzie cała kolekcja słuchawek Wiktora. Nad tym porównaniem powinno pochylić się jednak więcej wyspecjalizowanych głów i uszu, tak by móc światu obwieścić stanowisko uniwersalne, potwierdzone. Odpowiedzialność duża!
A zanim Wiktor przelutuje trafa w zasilaczu (istnieje przecież wersja europejska) może skorzystać, podobnie jak wszyscy zainteresowani, z dobrych step-down rozwiązań, jak np. tu: http://www.airlinktransformers.com/cat7/14/japanese_100V_voltage_converters.html
Pozdrowienia.

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
21-06-2012, 12:59
>> ductus, 2012-06-21 12:40:12

Trzeba przyznać, że te igrzyska będą wydarzeniem spektakularnym ale równocześnie wprowadzą lekką dozę smutku, przynajmniej jeśli chodzi o mnie.
Ostatnia niewiadoma w postaci SRM-T2 zostanie odkryta i tylko nowe ścieżki w postaci toru z LRT pozostaną do przedeptania. Te jednak, odnoszę wrażenie, jako tor z topowymi urządzeniami Accuphase są też już raczej rozpoznane i nowych rewolucyjnych odkryć nie już nie będzie.

Wiktorze, jeszcze raz wielkie gratulacje. Wydaje mi się, że nawet jeśli T2 nie przyćmi wzmacniacza do Orfeusza to biorąc pod uwagę ilość wypuszczonych egzemplarzy to chyba największa kolekcjonerska zdobycz w świecie elektrostatów... i pytanie co dalej? :D.

jjurek

• 2067 / 6038
  • Ekspert
21-06-2012, 13:12
>> Sim1

"...pytanie co dalej? :D."

Ruszy produkcja polskich elektrostatów?

:)

Ged

• 1723 / 6109
  • Ekspert
21-06-2012, 13:14
Sim1
Możemy mieć jeszcze nadzieję na nowy wzmacniacz Staxa, poza tym ktoś może kupi Woo (albo sprowadzi go właściciel Grobel Audio do posłuchania). Jeśli masz np. LRT to kwestia końcówki mocy jest naprawdę szeroka.
Będzie zabawy do końca życia :)

pastwa

• 3828 / 6107
  • Ekspert
21-06-2012, 13:23
Mnie sie nie udalo ostatecznie wejsc (na dluzej) w posiadanie sluchawek elektrostatycznych, zakupilem co prawda model Lambda Signature ale ezgemplarz dostarczony, roznil sie nieco od opisywanego przez sprzedawce (nie byl tak nowy jak nowy mial byc), i kiedy juz wygrywalem kolejne Lambdy, okazalo sie, ze sprzedawca nie wysyla poza Niemcy ;\'))

Tym samym, postanowilem cierpliwie odczekac i zapolowac moze na same 009 ?

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
21-06-2012, 13:40
Miałem okazję słuchać Lambd Signature 2 razy, rok temu u Ductusa i w tym roku u Wiktora.
Jedno mogę powiedzieć - to najbardziej wyrafinowane lambdy wypuszczone przez Staxa.
O ile podczas pierwszego odsłuchu u Ductusa bardzo mi się podobały ale byłem lekko przejęty samym spotkaniem i tym co poczciwe O2Mk1 pokazywały na jego torze o tyle u Wiktora miałem okazję do spokojniejszego porównania.

Z odsłuchu Orfeuszy, SR-Omega, SR-009, (chyba też bo już nie jestem pewien) SR-007 Mk1  i SR-Lambda Signature podpinanych do wzmacniacza Orfeuszy pozostało mi wyraźne wrażenie że te ostatnie piekielnie dobre bo nie odstają jakoś drastycznie od reszty. Wyśmienicie prezentują ten klimat, który ja nazywam klasycznym brzmieniem elektrostatycznym a który z wejściem modeli SR-X07 i SR-009 uległ zmianie.

pastwa

• 3828 / 6107
  • Ekspert
21-06-2012, 14:01
Dzieki za ten wpis Sim,

Ladnie naswietliles mi sprawe odnosnie tej Lambdy, moze jednak bede probowal dalej.

wiktor

• 2503 / 6107
  • Moderator Działu Słuchawki
21-06-2012, 19:36
>> Sim1, 2012-06-21 12:59:14

" to chyba największa kolekcjonerska zdobycz w świecie elektrostatów... i pytanie co dalej? :D."

... jak to co?  A te pozostałe 49? Nie ma lekko, trzeba dalej maszerować.

:))

wiktor

• 2503 / 6107
  • Moderator Działu Słuchawki
21-06-2012, 20:02
>> Sim1, 2012-06-21 13:40:12

Ja również uważam, że przy tej naprawdę niskiej cenie, SR-Lambda Signature nie ma sobie równych. Należy pamiętać o jakim modelu piszemy. Lambda to nazwa serii produkowanej, bodaj od lat siedemdziesiątych do dzisiaj. Było wiele modeli. Określenie "signature" pojawiło się w późniejszym modelu, który wcale nie jest taki super. Te bardzo pozytywne oceny dotyczą konkretnego modelu SR- Lambda Signature z roku 1987. Na uwagę zasługuje wersja "panoramic" SR-Sigma Professional lub SR-Sigma. To też lambdy.

Dla przypomnienia :

Foto 1 = semi-panoramic sound  SR-Lambda Signature

Foto 2 = panoramic sound SR-Sigma Pro

ductus

• 1247 / 5052
  • Ekspert
21-06-2012, 22:42
>> wiktor: ...Było wiele modeli. Określenie "signature" pojawiło się w późniejszym modelu, który wcale nie jest taki super...<<
Myślisz z pewnością o modelu 404, który dostał na "dzień dobry" tą superlatywę do kołyski. Właściwie bez konkretnego powodu, może dlatego że został potraktowany jako rozwinięcie 303?
Też uważam, że starsze lambdy signature z 1-mikronową membraną mają bardzo udane drivery. Powiedzmy, w średnicy i sopranie niedoścignione; jedynie niedomogi rejestrujemy w regionie basu, który mimo że ładnie nisko schodzi, jest dość słaby w kontekście reszty. Stax zrobił udany wzmacniacz do nich -SRM Monitor- z wbudowanym EQ, który dobrze wyrównywał pasmo w tym zakresie. Niestety rzadko pojawia się na rynkach wtórnych.
Sigma to legenda, wartość kolekcjonerska, wisi u mnie w gablocie i więcej podziwiam, niż używam.

Sim1

• 1829 / 6071
  • Ekspert
21-06-2012, 22:58
Z tego co pamiętam był jeszcze model Lambda Nova Signature, często określany samym skrótem LNS, wypuszczony chyba na samym początku 90-tych lat.