Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Ahmed

• Gość
13-03-2012, 10:15
Poszli se gdzie indziej bo ktoś marudził im w wątku a tera piszom dokładnie to samo i dyskutują z tymi samymi marudami co tutaj. Alo, alo ! Jest tu jakaś logika ? Zaprawdę powiadam Wam, że niezbadane są efekty napięcia 600V w słuchawkach. To efekty o których się nawet filozofom nie śniło.

Ale krzyżyk na drogę. Obejdzie się.

THE END.

Sim1

• 1829 / 6070
  • Ekspert
13-03-2012, 10:39
Szczerze powiedziawszy obawiałem się, że się tak skończy...
Co do THE END to myślę, że nie ma co tragizować.

Ahmed

• Gość
13-03-2012, 10:52
>> Sim1, 2012-03-13 10:39:36
Co do THE END to myślę, że nie ma co tragizować.

Racja.

Kompletnie nie rozumiem jednak niektórych zachowań.
Wątek został wyczyszczony na życzenie konkretnych osób, które słały maile na priwa i domagały się tego. Pomimo tego poszli se gdzie indziej aby kłócić się z tymi samymi osobami.

Może w tym wszystkim nie ma przypadku i to wszystko zostało w dziwny sposób sprowokowane aby pozyskać kilka osób do rozkręcenia wątku na innym, komercyjnym, forum, które żyje z odsłon i żyje z reklam ?  Do tego równoległe zapraszanie do tego forum w innych wątkach, sugestie niektórych, że AH się kończy i takie tam, oferty wykupienia i to wszystko w tym samym czasie. Przypadek ?

Ja, skromny afgański terrorysta, zwyczajnie nie wierze w tak nadzwyczajne zbiegi okoliczności.

Wiem, że mój wpis nie jest na temat. Być może jednak słuchawkowi elektro-statycy zastanowią się czy aby nie zostali sprytnie zmanipulowani.

wiktor

• 2503 / 6106
  • Moderator Działu Słuchawki
13-03-2012, 11:34
>> Ahmed, 2012-03-13 10:15:39

Rzeczywiście, marudny terrorysta z Ciebie.

;-)

Myślę, że ta krótka przerwa nie musi oznaczać "Poszli se gdzie indziej".

Pozdrawiam,
Wiktor

asmagus

• 4439 / 5655
  • Ekspert
13-03-2012, 11:38
Ja np. dopuszczam możliwość, że będę się tu wywnętrzał w sobotę późnym wieczorem ;)
Oczywiście w temacie.

Ahmed

• Gość
13-03-2012, 11:42
>> wiktor, 2012-03-13 11:34:42
Myślę, że ta krótka przerwa nie musi oznaczać "Poszli se gdzie indziej".

No to 3-mam za słowo, bo przyzwyczaiłem się trochę do tych wysokich napięć w tej zakładce.
Chodzi oczywiście o Volty a nie o sposób prowadzenia konwersacji przez elekto-statyków :-)

pozdrawiam
terrorysta Ahmed
(nieślubny syn wodza Azteków)

jjurek

• 2067 / 6037
  • Ekspert
13-03-2012, 13:33
>> Ahmed

Ty to jednak miętki  i sentymentalny jesteś ten tego terrorysta.

Przywiązujesz się do przedmiotów.

Przecież obydwa fora to tylko mechaniczna platforma wymiany informacji.

Radical

• 721 / 5409
  • Ekspert
13-03-2012, 16:44
To ja może opiszę swoje spostrzeżenia po 4 tygodniach obcowania z GS1000i i jak one się mają do moich dotychczasowych faworytów czyli SR-202.

W czym GS1000i są lepsze:
- ogromna przestrzeń i prześwietna holografia, staxy również mają doskonałą holografię ale przez znacznie mniejszą scenę muzyczną nie robią aż takiego wrażenia w bezpośrednim porównaniu
- sporo większa rozdzielczość
- bas z wypełnieniem i atakiem - tutaj staxy nie mają zupełnie czego szukać :)
- barwa, barwa i jeszcze barwa - staxy wydają się klinicznie czyste i dokładne, co mnie akurat się nawet podoba, ale jednak grado brzmią romantyczniej (?), a wręcz czarują.
- niewiem czy można to nazwać mikrodetalami ale różne echa, pogłosy czy nabieranie powietrza przez muzyków są lepiej słyszalne, tzn oczywiście na staxach też je słychać w momencie w którym wiem czego się spodziewać w którym w miejscu ale na Grado rzucają mi się w uszy takie detale na które wcześniej nie zwracałem uwagi mimo znajomości danego nagrania

W czym lepsze są SR-202
- Pasmo równe jak stół (grado mają troche cofnięty środek), jednak można czepiać się basu który nie schodzi aż tak nisko i kompletnie nie ma kopa.
- Damskie wokale oraz wszelkie dzwoneczki, szklaneczki i inne talerze brzmią lepiej tzn. genialnie dosadnie jednocześnie w żadnym wypadku nie ma mowy o ostrościach czy sybilantach.
- absolutnie czarne tło

Podsumowując całościowo "lepsiejsze" wydają się GS1000i, aczkolwiek pewnym czysto elektrostatycznym cechom zwyczajnie nie podskoczą ;)

Jeszcze gwoli wyjaśnienia jedne i drugie grają z NOS daca, Staxy są podłączone do SRM-212, Natomiast grado do hiper wykwintnego Trends Audio PA10 z lampką Valvo e188cc, więc o ile Staxy grają z dedykowanym wzmakiem o tyle Grado mogą (ale nie muszą) być  dyskryminowane brakiem dobrze dobranego, równie wysokiej klasy wzmaka.

Kuba_622

• 312 / 5132
  • Zaawansowany użytkownik
13-03-2012, 19:21
>> Radical

Dzięki za ciekawe porównanie :)

SABA-FAN

• 12 / 4688
  • Nowy użytkownik
14-03-2012, 00:35
Tło będzie jeszcze lepsze gdy do zasilania wzmacniacza STAX-a (202 i podobne)użyjemy akumulatora-sprawdzone-uwaga na polaryzację.A bas jest jaki jest bo producent(celowo ? żeby nizej pozycjonawać ? ten wzmacniacz) na wejsciu przetwornicy używa kondensatora 1uF-a powinnien być znacznie większy np.50uF SILMIC(taki się mieści).W bardzo zbliżonym pewnym projekcie DIY występuje wartość 470uF.Można też pokombinować z rezystorami sprzężenia zwrotnego są 300K i ja tak lubię.Ale można je zmniejszyć do ok.200K-poszerzamy pasmo,zyskujemy granie bardziej rockowe z wykopem ale z mniejszą magią i aurą.Co kto lubi.Pzdr.

SABA-FAN

• 12 / 4688
  • Nowy użytkownik
14-03-2012, 00:52
Generalnie wzmacniacze serii 2 są układowo identyczne z serią 3 oprócz sposobu zasilania.W serii 3 tradycyjny zasilacz, w 2 zasilacz oparto na przetwornicy stąd i mniejsza obudowa.Na koniec dobrze jest sprawdzić i wyregulować wzmacniacz.

asmagus

• 4439 / 5655
  • Ekspert
14-03-2012, 08:50
Ciekawe uwagi. Nie jestem z rodziny elektrostatycznej ale ciekawe jak odniosą się do tego bardziej doświadczeni koledzy?

jjurek

• 2067 / 6037
  • Ekspert
14-03-2012, 09:23
>> SABA-FAN

Ciekawy wpis.

Sam się zastanawiam, czy wąskim gardłem w serii 2.. nie jest kiepske zailanie.

Masz schematy?

Teoretycznie 1 mikro wystarcza...

Akumulator to świetny pomsył- z mojego doświadczenia także daje to przede wszystkim "uspokojenie" dzwięku.

Próbował ktoś słuchawki serii 2...  z innymi niż z kompletu wzmacniaczami?

Pojawia się bas?

SABA-FAN

• 12 / 4688
  • Nowy użytkownik
14-03-2012, 15:42
jjurek

Sprawdziłem na pewno 1uf nie wystarczy.Tu można pokukać jak powinny być zrobione wzmacniacze do elektrostatów(nie tylko STAX).www.high-amp.de.Ale kogo to zainteresuje ?Mam od dawna STAXY i inne,czytam ten wątek od początku i nic tu nie ma same przepychanki i "audiofilizm"i jeszcze kult super wzmacniacza na ECL86-made in germany.