>> Sim1, 2012-02-07 17:29:10
MAG, zgoda jeśli mówimy o klasycznych stereofonicznych nagraniach :).
Wspomniane nagrania binaural to osobna kategoria gdzie praktycznie każde słuchawki oddają przestrzeń lepiej niż kolumny.
Sim1 jak najbardziej technika stara jak świat i dla tego takich nagrań słucha się dobrze na słuchawkach bo dla nich zostało to w tym systemie nagrane . Stereo nosiło pieluchy miedzy kanałami jak techniki nagrywania ze sztuczną głowa wprowadzały największe studia na świecie.
Binaural-ne nagrania odtwarzane przez tradycyjne stereo są tragiczne w odbiorze.
Natomiast wracając do nagrań popularnych i ogólnie dostępnych brzmią bardziej lub mniej poprawnie .
Na to ma wpływ wiele czynników nie wnikając w to czy dane słuchawki np AKG k 1000 są w czymś lepsze od Orfeusza lub Omeg czy na odwrót.
Ja jestem zdania że każdy szuka przez jakiś czas a potem się cieszy , znowu szuka i znowu itd.
To w zasadzie takie błędne koło ale ciekawe doświadczenia.
Kiedyś nagrywałem na dość dobrym magnetofonie odgłosy natury dwa mikrofony L+R w środku lasu niedaleko szumiał potok a z przeciwległej strony była ścieżka zestaw ustawiony był po środku , efekt niebywały , jak tego się słucha na słuchawkach:)
Szum wody jakiś powiew wiatru ,drzewa szum liści, rodzinna wycieczka rowerowa dzwoniąca z pozdrowieniami , śpiewy ptaków.
Musze tego poszukać i zgrać na inny format .
Do takiego doświadczenia nie wiele potrzeba.
Dobre mikrofony i można śmiało potem napisać czy słyszę to tak jak na co dzień?
Nagrajcie rozmowę w pokoju z rodzina zobaczycie czy jest podobna perspektywa?
Można za pomocą nienowoczesnych technik wiele zrozumieć
Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)