Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

ductus

• 1247 / 5050
  • Ekspert
19-01-2012, 18:17
>> Sim1, 2012-01-19 14:34:59...do tego 007t włożyć takie RCA 6S4A BP...<<
To byłoby przełomem! Ale czy właściwości tej lampy nie odbiegają od standardu Staxa? Tu musimy poczekać na escaflowne. Stalową solidną siatkę w każdym wymiarze - dostarczę. Precyzja made in Poland. Taka jak u Chreesa na fotce.

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
19-01-2012, 19:10
>> ductus, 2012-01-19 18:17:08
Podstawowe parametry mają bardzo zbliżone (ale nie identyczne). Może ich zamiast 4 trzeba by 8 włożyć :) nie wiem to pojedyncze triody są. Tak od strzała się nie da trzeba by dokonać jakiejś adaptacji. Tu musi się wypowiedzieć ktoś kto się zna by rzetelnie ocenić wykonalność to od strony elektroniki... Tak sobie fantazjuję, że może by się dało zrobić osobną płytkę "rozszerzającą" wpinaną dołem w 4 gniazda... no i czy zasilanie byłoby wystarczające?
Jak widać gustowna siatka jest :) więc trzeba poczekać na kreatywnie nastawionego do życia fachowca :D.

escaflowne

• 190 / 5369
  • Aktywny użytkownik
19-01-2012, 19:11
Łaaaadne. To ten http://www.high-amp.de/html/hybrid-amp_eng.html  ?
Jeżeli 007t to faktycznie wspólna katoda, jedynie z połączonymi połówkami lamp (a wszystko na to wskazuję..) to można wsadzić 6s4a. Maja podobne wzmocnienie, identyczny prąd żarzenia, za to większa moc admisyjną.  Być może rezystor katodowy wymagał by zmiany, ale i to nie koniecznie. Nie obeszło by się jednak bez przejściówki bo rozkład pinów poza żarzeniem jest zupełnie inny.
A nie ma ktoś zdezelowanego 006t którego tanio by się pozbył bo  zajmuję miejsce na strychu"? Mam 2 pomysły na modyfikację: zastąpienie 6FQ7 ruską 6N30p-dr i rezystorów R27-R30 źródłem prądowym + kondensatory teflonowe na wyjściu (nigdy więcej kalibracji i parowania lamp).
Aha nie jestem elektronikiem, to tylko takie moje domorosłe domysły nic więcej.
gnuśny kocur

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
20-01-2012, 09:12

Chce ktoś 404 Signature? piszcie na priv .

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Krzysztof_M

• 1552 / 5497
  • Ekspert
20-01-2012, 09:40
Witaj
A jaka jest Twoje cena?
Co się stało, że sprzedajesz te STAXy, jeśli można zapytać?
Pozdrawiam, Krzysztof
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Robeeert1

• 722 / 5740
  • Ekspert
20-01-2012, 12:29
>>franckowiak
spokojnie, to jest aukcja, za 1500 euro nie pójdzie

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
20-01-2012, 12:35

Niektórzy z Was wiedzą dlaczego sprzedaje , samo życie.

>> frackowiak, 2012-01-20 11:29:05
Chyba zobaczyl oferte sluchawek 007MK2+wzm717 za 1500EUR na Ebay.de
To już nie moja bajka , Frąckowiak będzie miał teraz o jednego fana STAX i elektrostatycznych mniej .

Zakończyłem moja przygodę  z elektrostatycznymi. Z jednej strony cieszę się że tu zajrzałem i poznałem Wiktora osobiście .

Z drugiej strony czułem się tutaj pod butem .
Kończąc w tym temacie mam nadzieję że dalej będziecie rozwijać swoją pasje pozdrawiam serdecznie i dziękuję że wytrzymaliście ze mną tak długo:-)

MAG

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

ductus

• 1247 / 5050
  • Ekspert
20-01-2012, 12:47
>> escaflowne, 2012-01-19 19:11:47
Pomysł na pewno ciekawy. ALE: Trzeba wymienić wtedy z pół "samochodu". To już lepiej od razu coś nowego. A wtedy strzelać z armaty, a nie z łuku i sklonować T2 ze zmodyfikowanym zasilaczem. Kto to potrafi zrobić?? Podejmiesz się?

SIM, myślałem o wymianie na lampę, która pasuje do cokołów staxa i tylko jeszcze dopasować/wyzerować prąd trimerami. Naturalnie takie lampy jak ma Robeert, możemy dość gładko zapomnieć, chyba że on nam to załatwi.

MAG, jeszcze nie podłączyłeś i już sprzedajesz? Toż to nawet nie dwa tygodnie, nawet nie jeden dzień używania?
Widać, że nadarzył Ci się jakiś kąsek... Gratuluję z góry!

ductus

• 1247 / 5050
  • Ekspert
20-01-2012, 12:52
MAG: O, przepraszam, nie widziałem ostatniego wpisu... Mówisz nam "żegnajcie" - tak na zawsze?? To strata, nie tylko dla frackowiaka. SZKODA.

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
20-01-2012, 16:26
>> frackowiak, 2012-01-20 12:59:18
Mirku widzę, że zawsze byłeś mistrzem taktu i forma Cię nie opuszcza. Tak trzymać!

lancaster

• Gość
20-01-2012, 19:29
Może nawet nie tyle taktu co klasy !

Mirku, kasa, klasa i kawał ... dobrego zegarka ... wszystko co najlepsze....może dorzuciłbym do tego jeszcze buty z jaszczurki...007 (Bond, nie Stax amp) ...a to wszystko dlatego, ze w slipach wyobrażam sobie Ciebie CO NAJMNIEJ jak Daniela Craiga ... no w  każdym razie przynajmniej manierami i poczuciem humoru nie ustępujesz :

lancaster

• Gość
20-01-2012, 19:32
A tu masz taką fajna piosenkę do punucenia rano przy goleniu :

Robeeert1

• 722 / 5740
  • Ekspert
20-01-2012, 20:15
>> ductus, 2012-01-20 12:47:20
SIM, myślałem o wymianie na lampę, która pasuje do cokołów staxa i tylko jeszcze dopasować/wyzerować prąd
trimerami. Naturalnie takie lampy jak ma Robeert, możemy dość gładko zapomnieć, chyba że on nam to załatwi.

Raytheon 6CG7 bo domyślam się, ze o nich mowa są do upolowania, przez ostatnie 3 lata trafiłem 12 sztuk NOS/NIB. Jak trafię ich więcej (szukam non-stop) to odsprzedam.
W tej chwili mam na zapasie 2 pary, jedna para z lat 50 (napis raytheon po łuku) a druga z początku lat \'60 (uniline - first in quality) patrz fotka.  (nie na sprzedaż!)
Podstawowa różnica pomiędzy nimi a ruskimi jest scena, dużo głębsza (lepsze 3d), następna sprawa to barwa, niedouzyskania na innych 6CG7 - barwa wiolonczeli Sol Gabetty na raytheonach mnie poprostu rozwala.
Nie słyszałem tranzystora więc może nie ma o co się zabijać. Może grać lepiej, tego nie wiem.
Wszystko kwestia gustu, sami o tym dobrze wiecie. W każdym bądź razie lampki mam dość długo, emocje opadły,
to moje obiektywne odczucia.

>>SIM
W wypadku SRM-007 trzeba mieć na uwadze że lampy muszą być idealnie sparowane (cała czwóreczka) i nie jest tak łatwo dostać taki komplet. Tzn. łatwo ale nie wśród vintage...
Robeeert1 zaryzykował i wygląda że było warto, ja jednak pozostaje przy nieruszanych lampach.

Lampy nie muszą być idealnie sparowane, trymerami można sporo nadrobić, dopiero przy wyjątkowo nierównych parametrach lamp są problemy z ustawieniem biasu.

Robeeert1

• 722 / 5740
  • Ekspert
20-01-2012, 20:58
Jakby ktoś miał na zbyciu raytheony 6CG7 BP to chętnie odkupię. (tylko amerykańska produkcja , japońskie są kiepskie)

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
20-01-2012, 21:18
MAG,
co prawda sam jestem jedynie (przeważnie) pasywnym/biernym uczestnikiem tego forum, lecz niezmiernie żałuję... Twój wpis sprawia wrażenie jakbyś je na dobre opuszczał... a może tylko wątek elektrostatyczny? ;)

"Zakończyłem moja przygodę z elektrostatycznymi" ---> może poświęcisz jeszcze moment i napiszesz dwa zdania o tym, co Cię do tego skłoniło? O ile oczywiście dobrze wnioskuję, że uznałeś elektrostatyczne słuchafony za takie, które nie spełniły Twoich wymagań? W wątku o elektrostatach na pewno znajdzie się miejsce dla takich heretyków jak Ty, który zboczyłeś ze ścieżki Prawdy, Dobra i Piękna... no dobra: głównie tego ostatniego ;> Skrobniesz coś na temat: dlaczego porzuciłem elektrostaty dla... (albo/alternatywnie: dlaczego uznałem audiofilię za chorobę).

"Z drugiej strony czułem się tutaj pod butem" ----> Rozwiń tę myśl i napisz kto Cię prześladował. Na pewno nie pozostanie bezkarny :>>

"dziękuję że wytrzymaliście ze mną tak długo:-)" ---> pewnie jestem nie na czasie i mało subtelny, ale po prostu nie rozumiem. Ktoś/ktokolwiek dawał Ci do zrozumienia, że Twoja obecność tutaj mu przeszkadza?

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.