Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

• Gość
12-01-2012, 06:06
Mag witamy nowego klubowicza i pasjonata elktrostatów! no to się zacznie :-)

pozdr

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
12-01-2012, 08:06
MAG - jak już widzę zdjęcia to jeszcze raz oficjalnie gratuluję zakupu. Rzeczywiście stan idealny. Dobrze trafiłeś.
No i szczerze zazdroszczę stojaka - ja nawet nie wiedziałem, że STAX takie produkował. To dodatkowy atut taki wiekowy stojaczek.

Świetne zdjęcie syna ze słuchawkami. Widać, że zadowolony bardzo. Czekamy na zdjęcie wzmacniacza LEGO STAX :-)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-01-2012, 09:13
Dziękuję wszystkim za dobre słowo teraz czeka mnie szukanie energizera lub wzmacniacza ale z tym także spokojnie,pośpiech jest nie wskazany .

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Gustaw

• Gość
12-01-2012, 10:02
>> MAG, 2012-01-11 17:11:00
Odpowiedz masz na priv.

Dziękuję z informację na priva. Tym bardziej gratuluję :-)

Przy okazji. Masz pełną skrzynkę pocztową.

ductus

• 1247 / 5049
  • Ekspert
12-01-2012, 13:30
Dołączam do gratulacji. Ze zdjęć trudno odgadnąć numer seryjny - coś jak: SS1-Wxxx. Lub SS1-1553. Czy tak? Gdyby po kresce była jedynka, to są wtedy jedne z pierwszych 404. Signature nazywały się 404 już zawsze. Te Twoje zostały kupione (za mniejsze pieniądze) w Japonii - (widzimy japońską kartkę gwarancyjną). Co nie znaczy, że gorsze - ja twierdzę, nawet lepsze.
Hmm, nie grane -w ogóle nie grane?? Przechowywane w piwnicy, na strychu czy w mieszkaniu?
Właściwie z membraną nie może nic złego być, jeśli warunki wilgotności pomieszczenia nie były ekstremalne.
Dobrze byłoby,  mając gniazdo z aktywnym BIAS kilkanaście razy na początku włożyć i wyjąć wtyczkę 404 (bez sygnału, ale przy włączonym energiserze lub wzm Staxa) i za każdym razem zerować potencjał zwierając wszystkie wtyki np. wilgotnym palcem. Chodzi o równomierne naładowanie membrany. I potem 404 powinny pograć sobie spokojnie z kilkadziesiąt godzin z tunera: na średnim poziomie głośności z 10 godzin, potem na poziomie wyższym, czy tak jak normalnie głośno słuchasz. To tak z mojego doświadczenia. Dopiero po tym wszystkim możesz zacząć oceniać, co słyszysz.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-01-2012, 13:54

>> ductus, 2012-01-12 13:30:04
Gdyby po kresce była jedynka, to są wtedy jedne z pierwszych 404

-Po kresce jest jedynka

Te Twoje zostały kupione (za mniejsze pieniądze) w Japonii - (widzimy japońską kartkę gwarancyjną). Co nie znaczy, że gorsze - ja twierdzę, nawet lepsze.

-Tak gość który mi je odsprzedał (lekarz ) zakupił je w Japonii kupił 006 plus dwie pary słuchawek 404.

Hmm, nie grane -w ogóle nie grane?? Przechowywane w piwnicy, na strychu czy w mieszkaniu?
Właściwie z membraną nie może nic złego być, jeśli warunki wilgotności pomieszczenia nie były ekstremalne.

-Przed wysyłką do mnie sprawdził je na swoim 006 działały normalnie, przechowywane w domu mieszkalnym ze stałą -temperaturą i wilgotnością generowaną z klimatyzacji.
-Gość ma hopla na temat czystości warunków w jakich słucha itd.

Dobrze byłoby, mając gniazdo z aktywnym BIAS kilkanaście razy na początku włożyć i wyjąć wtyczkę 404 (bez sygnału, ale przy włączonym energiserze lub wzm Staxa) i za każdym razem zerować potencjał zwierając wszystkie wtyki np. wilgotnym palcem. Chodzi o równomierne naładowanie membrany. I potem 404 powinny pograć sobie spokojnie z kilkadziesiąt godzin z tunera: na średnim poziomie głośności z 10 godzin, potem na poziomie wyższym, czy tak jak normalnie głośno słuchasz. To tak z mojego doświadczenia. Dopiero po tym wszystkim możesz zacząć oceniać, co słyszysz.

Mówił mi że gdy już będę miał wzmacniacz to muszą się troszkę rozgrzać co zapewne uczynię , ten tuner będzie w sam raz na rozgrzewkę.

Teraz negocjuje wzmacniacz zobaczymy jak długo to będzie trwało ale już wiem że trochę to potrwa.

Już nie mogę się doczekać jak będę mógł posłuchać na nich moich analogowych bestii:)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-01-2012, 13:57

>> Gustaw, 2012-01-12 10:02:35

Przy okazji. Masz pełną skrzynkę pocztową.

Już usunąłem wszystko dzięki.

Wszystkim dziękuję za wsparcie i pomoc jaką mi zaoferowali dziękuje i myślę że jeszcze nie raz będę potrzebował porady:)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-01-2012, 19:06
Teraz muszę poszuka pokrowca na te STAXy

W Grobel cena zaporowa przecież to kawałek koszulki nic więcej

CPC - 1    pokrowiec na słuchawki    40 EUR.

Stojak w nowszym wydaniu cena z Grobel też nie za tanio

HPS - 2    stojak drewniany    130 EUR

Może jest gdzieś taniej?

Radical

• 721 / 5407
  • Ekspert
12-01-2012, 19:07
A może byś ich najpierw posłuchał zamiast kupować pokrowiec :D

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-01-2012, 19:13

Stefanie ale ze mnie gapowicz numer SS1-4XXX

>> Radical, 2012-01-12 19:07:46
A może byś ich najpierw posłuchał zamiast kupować pokrowiec :D

Wiem jak brzmią elektrostaty najlepszych słuchałem u Wiktora .
Nie spodziewam się od razu olśnienia .
Poza tym mogłem kupić wyższy model ale co to za przyjemność , przyjemność trzeba dozować potem będzie  507 a potem wiadomo wyżej:)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-01-2012, 19:13

Stefanie ale ze mnie gapowicz numer SS1-4XXX

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-01-2012, 19:14

Czyli nie są jednak takie staruchy:)

Ged

• 1723 / 6106
  • Ekspert
12-01-2012, 19:40
MAG
Jak znajdziesz jakąś sensowną alternatywę do oryginalnego stojaczka i pokrowca to daj znać. Co ciekawe, oryginalny pokrowiec nie zakrywa w całości modelu 009 stojącego na oryginalnym stojaczku. Bardzo dziwne, też tak macie ?
Natomiast na tanim stojaczku firmy Melodika (35PLN) kable od słuchawek wyginały się bo stojaczek jest za niski. W MK I można przekręcić muszle tak aby kabel wychodził z boku i wtedy jest wszystko OK. W modelu 009 nie da się tak zrobić.
Ductus, Johny, Wiktor - napiszcie jak to rozwiązaliście - 009 nie są całkowicie chronione przez pokrowiec :(

L3VY

• 224 / 5845
  • Aktywny użytkownik
12-01-2012, 20:27
To podstaw coś pod za niski stojaczek i uszyj nowy pokrowiec ;-)

Sim1

• 1829 / 6068
  • Ekspert
12-01-2012, 20:39
A ja pół żartem, pół serio a nawet bardziej serio myślę, że coś a\'la akwarium do góry nogami byłoby dobre. I na pewno tańsze...
Ochrona przed kurzem pierwszorzędna. A jeśli ktoś nie chce by się pukali znajomi w głowę to można zadać szyku i naleźć fachowca co wypiaskuje pięknie napis Stax lub cały ten emblemat z pokrowca.