Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

ductus

• 1247 / 5049
  • Ekspert
08-01-2012, 13:47
Mirku, po tym co napisałeś, cytuję:
>> frackowiak, 2012-01-06 23:45:37  ...moje preferencje po odsluchach sa teraz inne, bardziej przemyslane,moze i tak mialo byc, ze elektrostatow nie kupilem.Doszedlem do wniosku ze nie sa lepsze od sluchawek dynamicznych,ktore to w bardzo dobrym zestawieniu toru !graja tak samo swietnie,...<<
można chyba dojść do wniosku, że elektrostaty więcej  Cię nie interesują. Tym bardziej że myślisz superekonomicznie i narzekałeś na wysoką cenę 009. A więc jak, jednak zmieniłeś zdanie i Stax nadal Cię łaskocze?

MAG: Ciekaw jestem Twoich pierwszych wrażeń z 404. A cena 009 z Japonii, jeśli Cię to interesuje, to obecnie 3.500 EUR. Wraz z aprecjacją dolara i jena będzie więcej, przynajmniej w pierwszym półroczu. Patrz proszę pod: www.pricejapan.com. Ta wysyłkowa firma daje najniższą cenę w Japonii, plus marża i wysyłka do EU. To składa się na cenę podawaną pod zdjęciem na pierwszej stronie pricejapan.

Majkel, masz chyba rację z M3 i z Violectric. Może zacznę się interesować tematem magnetostatów, jak mi wpadną w ręce LCD-3. Wtedy pomyślę o wzmocnieniu do nich.

aallen

• 651 / 5554
  • Ekspert
08-01-2012, 16:22
>>czy ktoś z Was koledzy kupił może taki zestaw na firmę??? proszę o odpowiedź na priv albo też tutaj jak to nie jest jakoś specjalnie tajna informacja dziękuję<<

Na firmę. To zależy od firmy i jej profilu. US mógły dobrać Ci się do tyłka.
Po pierwsze nawet gdyby w profilu twojej firmy używanie słuchawek było by tzw "Użytkowe" czyli że są potrzebne, to w zależności od urzędników padło by pytanie po co takie drogie. Tak wiem że kupują drogie auta na firmę ale dalej w Polsce panuje przekonanie że "małe rzeczy" drogie być nie powinny przez co chumor i ewentualna interpretacja powodu takiego zakupu mogły by ci dość dokladnie zatruć życie przy ewentualnej kontroli

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
08-01-2012, 16:33
>> aallen, 2012-01-08 16:22:23

Jednak w Polsce jest jeszcze długa droga do normalności.

W normalnej cywilizacji można się spotkać w firmach z dobrej klasy sprzętem i słuchawkami.
Tani hotel zgoda nie musi mieć takich słuchawek ale hotel ze SPA o wysokim standardzie może mieć sprzęt  np w pokoju muzycznym czyż nie i co na to kontrola zabroni ? skoro to ma być naj :)

Ale z drugiej stron jak taka pani z panem z kontroli nie rozumieją że coś musi się rozwijać itd to cóż mamy począć jak urzędnicy się cofają.

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

reactor

• 1649 / 5545
  • Ekspert
08-01-2012, 16:33
Znam ludzi którzy kupują na firmę dosłownie wszystko. Taki zestaw Staxa na firmę możesz brać uważam zupełnie spokojnie - zawsze możesz powiedzieć chłopakom ze skarbówki, że bez tych słuchawek nie jesteś w stanie pracować ;)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
08-01-2012, 16:34
Frąckowiak

To przystajesz do mojej propozycji?

aallen

• 651 / 5554
  • Ekspert
08-01-2012, 17:00
Oj tak spokojnie raczej nie bo co z tego że to on będzie miał racje. U nas ma rację ten co może innemu dołożyć a to jest takie fajne polskie komuś dowalić. Ja bym osobiście nie ryzykował, bo ewentualne konsekwencje mogą być niewspółmierne. Co do hoteli to też na dwoje babka wróżyła. Hotel w Polsce to przeważnie (bo są też single) fragment większej sieci ze sztabem prawników, i rewidentów więc oni sobie z tym poradzą jednakże w przypadku hotelu nie jest to takie głupie. Skoro można mieć spa to dlaczego nie sprzęt grający :)??

polecam trochę humoru :)

http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Urząd_skarbowy

aallen

• 651 / 5554
  • Ekspert
08-01-2012, 17:01
Link w całości w pasek wklejcie.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
08-01-2012, 19:17
Jak myślicie lepiej do zasilania wziąć tranzystor czy lampke ?

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
08-01-2012, 19:29
Odpowiadasz na wpis
>> reactor, 2012-01-08 16:33:09
Znam ludzi którzy kupują na firmę dosłownie wszystko. Taki zestaw Staxa na firmę możesz brać uważam zupełnie spokojnie - zawsze możesz powiedzieć chłopakom ze skarbówki, że bez tych słuchawek nie jesteś w stanie pracować

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

To co im powiesz -> nie ma znaczenia -> ważne czy udowodnisz, że użytkowałeś je zarobkowo.
To tak jak z automatami do kawy. Wynajmujesz biuro -> możesz brać na firmę, piszesz programy w domu i tam masz działalność -> już to nie będzie uznane.

@MAG - ale chcesz brać to na firmę zarejestrowaną w Norwegii czy w PL ?
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

• Gość
08-01-2012, 21:22

Odpowiadasz na wpis
>> MAG, 2012-01-08 19:17:51
Jak myślicie lepiej do zasilania wziąć tranzystor czy lampke ?
,,

Odwieczny problem Mag. Temat stary jak sam węgiel. Co człowiek to inny gust i upodobania a także obeznanie i doświadczenie w temacie.

Ja po kilku latach poszukiwania wzmocnienia do moich głośników (choć tylko z pozoru większość wybrałaby lampę) mówię tranzystor.  Słyszałem sporo systemów opartych o lampy i tranzystory i mówię szczerze, że wszystkie (czyt uznane) grają dobrze. Gusta i własne upodobania w naszym przypadku to bardzo ważny czynnik w podejmowaniu ostatecznej decyzji.
Z mojego własnego doświadczenia i osłuchaniu wielu systemów wybieram tranzystor. I nie chodzi mi co jest lepsze czy gorsze. Jest bardzo wiele wypadkowych wpływających na końcowy efekt. Dziś na pewno nie powiem, że tranzystor gra sucho czy  zbyt mało różnicuje barwy. Te czasy już dawno minęły. To stary wyświechtany dogmat. Taki nap znany mi Krell FBI,starszy KSA,   Pass Labs 600, X1000, ML383,333, niedoceniane, rodzime produkty Marka Knagi Marton Opusculum ref i chociażby ostatnio mnie intrygujący Spectral to dowód na to że w kategoriach wierności przekazu to bardzo mocne i uniwersalne rzeczy, którymi warto się zainteresować bez obawy tak zwanej wtopy.
Sam mam dylemat. Do mojego LRT poszukuję wzmacniacza który zaspokoi 009 i kolumnę w trzech drogach na Accutonach... będzie ciężko ale jest fajnie

:-)

Gustaw

• Gość
08-01-2012, 23:22
Najlepsze tranzystory jakich słuchałem nie grały jak tranzystory , w potocznym rozumieniu tego słowa. Najlepsze lampy jakich słuchałem też nie miały nic w sobie "potocznie" lampowego. Nie mówmy więc jaki rodzaj wzmocnienia jest lepszy czy gorszy. Są dobre i złe wzmacniacze. Te dobre wcale nie muszą być drogie.

Przykładowo. Pass Aleph 3 gra jak typowa lampa. Dogrzana średnica, lekko poluzowany bas. SunAudio na lampach 2A3 jest szybki jak tranzystor, trzymając membranę basowca za r..j ;-)

zdezintegrowany

• 1278 / 4899
  • Ekspert
09-01-2012, 21:48
>> reactor, 2012-01-08 16:33:09
Znam ludzi którzy kupują na firmę dosłownie wszystko. Taki zestaw Staxa na firmę możesz brać uważam zupełnie spokojnie - zawsze możesz powiedzieć chłopakom ze skarbówki, że bez tych słuchawek nie jesteś w stanie pracować ;)

reactor -->
by wrzucić cokolwiek w koszty musisz udowodnić związek przyczynowo - skutkowy pomiędzy kosztem poniesionym a strumieniem przychodu wygenerowanym przez poniesiony koszt,
przykładowo, jeśli otworzysz szkołę językową i będziesz nauczał języków metodą SITA, jak najbardziej możesz kupić sprzęt słuchawkowy ale gdy już zamierzać otworzyć lodziarnię i robić ludziom lody .. ciężko będzie udowodnić,  że podkład muzyczny generowany przez wzmacniacz marki STAX i dźwięk który sączy się do Twoich uszu poprze słuchawki 009 jest odpowiedzialny za dobrą sprzedaż lodów w Twoim lokalu :)

Oczywiście ile Urzędów tyle interpretacji więc różnie to bywa...

pozdrawiam,

ps. wpisanie w ciężar kosztów ekspresu do kawy nie jest takie proste już wielu się na tym poślizgnęło :)

zdezintegrowany

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
11-01-2012, 16:25

A więc doczekałem się zobaczcie co dostałem dzisiaj na poczcie;)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
11-01-2012, 16:25
cdn...

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
11-01-2012, 16:26
cdn...