Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
06-01-2012, 18:10
No cóż pracuję w jeszcze mniejszej manufakturze ale rzeczy które produkujemy niestety nie grają:( choć w pewnych kręgach to istny High- end.

I w dobie postępu nie obejdzie się bez tego żadne domostwo.

STAX 404 Signature w drodze hmm z małym bonusem czekam myślę że w przyszłym tygodniu bedą:-)

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
06-01-2012, 18:43
>> frackowiak, 2012-01-06 17:52:38

Mirku,

bardzo surowo oceniasz Staxa.

:)

Szanuję Twoje zdanie, moje jest w kilku punktach zupełnie inne. Pozwolę sobie tylko dodać własne dwa grosze:

1.Chińczycy to nie Japończycy. Amen.
2.Czy to się nam podoba, czy nie, Stax Made in Japan - był, jest i będzie kultowy. Amen.

;)

ductus

• 1247 / 5049
  • Ekspert
06-01-2012, 18:55
>> wiktor, 2012-01-06 14:41:59<<
Trafiasz w sedno = x2!
Kto trochę liznął finansów, może szybko stwierdzić na podst. zamieszczonej poniżej tabelki (była już tu?), że w roku 2010 STAX stał na progu zapaści. Sytuacja nieco poprawiła się w 2011, ale liczby wyglądają i tak gorzej, jak ten ich budyneczek. To hamuje inwestycje i nie pozwala na techniczny postęp. Poprzez przejęcie otrzymają zastrzyk finansowy i będą mogli się wykazać.  
MAG - trafiłeś wreszcie do klubu Staxa, brawo za odwagę. Napisz nam o stanie tego 404 (może zdjęcia) i jaki ma numer seryjny.

aallen

• 651 / 5554
  • Ekspert
06-01-2012, 19:07
STAX 009 to absolutne mistrzostwo gry i precyzja wykonania lecz jedna rzecz mnie nurtuje.
Patrząc z boku na Staxa jako np. niezależna osoba i obserwator można stwierdzić że wszystkie konstrukcje Lambdy to jest jedno kopyto różniące się numerkami a dopiero 009 wygląda jak słuchawki. Oczywiście mówie o względzie wizualnym a wbrew pozorom i wielu nabywców potencjalnych na to spogląda. Zeby to STAX nie miał innych "okrągłych" i wygodnych słuchawek pomiędzy skokiem Lambda a Omega ? Myślę że coś takiego pośredniego skłoniło by wielu osób do nabycia takiego sprzętu. Sam może do 10k tys zestawik bym trzasnął

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
06-01-2012, 20:22
MAG - do czego podepniesz te 404?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
06-01-2012, 20:49
>> ductus, 2012-01-06 18:55:47

Stefanie trafnie to ująłeś , do odważnych świat należny:)
Jeśli odpowiadają stanowi faktycznych zdjęć przesłanych do mnie będę zadowolony,wkleję zdjęcia jak tylko przyjdą.

>> Krzysztof_M, 2012-01-06 20:22:58
MAG - do czego podepniesz te 404?

Na razie będę cieszył wzrok (brak energizera,wzmacniacza) będę szukał czegoś nie spieszę się nic a nic pośpiech jest nie wskazany.

To moje pierwsze elektrostatyczne słuchawki fascynacją zaraził mnie nasz wspaniały kolega .

Wiktorze serdecznie dziękuję za te parę godzin słuchania które długo nie pozwalały zapomnieć a skutki są powyżej.

Moja przygoda z elektrostatami właśnie się zaczyna , nie dorównam Wam szanowni koledzy w ilości oraz jakości posiadanych modeli traktuje to jako moje następne hobby , bardzo z resztą ciekawe.

Resztę opiszę po odbiorze .

Gustaw

• Gość
06-01-2012, 21:29
Z tej siedziby to oczywiście, w niewybredny sposób, w swoim stylu, mógłbym się ponabijać, tak jak w przypadku "Gra do (pupy)". Bez wazeliny napiszę jednak, że nawet przez myśl mi to nie przyszło. Powód jest prosty. Przez zwykły szacunek dla tej firmy. Trochę nadęcie to brzmi ale dokładnie tak to wygląda.

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
06-01-2012, 22:49
MAG - przede wszystkim gratulacje - sam mam jeszcze żywo w pamięci to uczucie gdy rozpakowywałem swoje pierwsze STAXy. Co więcej, ja nigdy wcześniej w życiu elektrostatów żadnych nie słyszałem - tym większy szok przeżyłem.

Nie będziesz zapewne zawiedziony o ile wzmacniacz da szanse tym STAXom rozwinąć skrzydła.
Jakieś plany masz w tym kierunku zapewne. Szukasz pewnych konkretnych modeli?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
07-01-2012, 00:29

http://www.techfanatyk.net/recenzja-stax-srs-3010/

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
07-01-2012, 00:40
>> Krzysztof_M, 2012-01-06 22:49:35
MAG - przede wszystkim gratulacje - sam mam jeszcze żywo w pamięci to uczucie gdy rozpakowywałem swoje pierwsze STAXy. Co więcej, ja nigdy wcześniej w życiu elektrostatów żadnych nie słyszałem - tym większy szok przeżyłem.

dzięki :-)

aallen

• 651 / 5554
  • Ekspert
07-01-2012, 01:56
>>Doszedlem do wniosku ze nie sa lepsze od sluchawek dynamicznych,ktore to w bardzo dobrym zestawieniu toru !graja tak samo swietnie,a jezeli jeszcze ten wzm( integra )bedzie tak samo dobry dla sluchawek, jak dla kolumn, to wiekszego szczescia nie ma!<<

I to motto powinno zamieścić się na górze wielu for o audio

>>Ps.czasami mysle ze jabys mial za duzo tych elektrostatow, to taniej bys mi taki zestaw sprzedal ,abym dalej ,taki dla Staxa nie byl surowy!hi hi<<

Właśnie Wiktor teraz sprzedaje super sprzęt MkI 007.
Wiktorze tak patrze na pady Staxów. Powiedz no mi czy uszy się w nich nie grzeją ? Pytam szczerze ;D

ductus

• 1247 / 5049
  • Ekspert
07-01-2012, 13:54
Gustaw, lubimy Twoje inteligentne wpisy i żarty. Tym ostatnim wpisem pokazałeś klasę.  Staxa powinniśmy tym bardziej szanować, wiedząc, że przy takich napiętych finansach stworzyć high-end jest niezmiernie trudno. To są zapaleńcy, ci inżynierowie, pracują w dużej mierze dla idei i dlatego - panowie, czapki z głów!

>> frackowiak<< Mirku, po tym co napisałeś, sądzę, że to ostatni Twój wpis do tego wątku. Jestem prawie pewny, że kupisz sobie jakieś dynamiki i dobrze tak. Naszego zapału do elektrostatów ten wpis ani inne nie ostudzą; to jest Twoje osobiste zdanie i masz do niego prawo. Ja mam też moje zdanie na ten temat, podobnie jak gros tu piszących kolegów. Miałem/słyszałem prawie wszystkie topowe dynamiki z dobrym wzmocnieniem, a jednak zostaję przy elektrostatach. Ot, sprawa gustu, słuchu, upodobań.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
07-01-2012, 14:47
@ductus, a jakie to było to dobre wzmocnienie do dynamików? Ja mam jakie mam, ale wraz ze źródłem to mi się słuchawki bardzo skalują. Elektrostatów w optymalnym towarzystwie dawno nie słuchałem, ale to co do tej pory słyszałem jest na pewno niżej tego, co osiągam u siebie na Grado PS1000. Oczywiście subiektywnie, ale wliczając wszystkie słuchawki elektrostatyczne jakie miałem na uszach.

ductus

• 1247 / 5049
  • Ekspert
07-01-2012, 15:43
Majkel, Twoje PS1k to super słuchawki do rocka. Znam je z C.E.C. hd53n. A ze wzm to oprócz tego, był jeszcze Corda Meyera, A1, Audio GD - jeden ze starszych największych - nie pamiętam już,   Little Dot MKIV SE zgrabny, też dźwiękowo, violectric HPA V200 silny, ładny brzmieniowo, teraz mam "tylko" jeszcze AMB M3.

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
07-01-2012, 16:31
Panowie staxowcy- dziwi mnie (a może nie dziwi..), że przy tak kameralnym gronie i dużym wszelakim potencjale nie

podejmujecie próby zbudowania/skompletowania wyjątkowego toru do Staxów.

To, taka mała prowokacja...