Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
06-01-2012, 09:50
Odpowiadasz na wpis
>> w.luczynski, 2012-01-06 09:18:17

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Używasz tych samych IC na wejściu i wyjściu PRE ? Jakich ? Proponuję podesłać @majkelowi PRE razem z twoimi IC lub zdecydowac się na przetestowanie IC @majkela. On testuje sprzęty na swoich IC - zazwyczaj
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
06-01-2012, 10:24
Tak właśnie jest. Od czasu, kiedy sprzedałem Włodkowi BP doszły dwa nowe wyższe modele IC, a Black Pearl, szczególnie w kwestii pre wyraźnie się poprawił. Jest to między innymi wynik testowania go w systemie głośnikowym kolegi. Gra tam z kultowym lampiakiem na EL84.

alghar

• 639 / 5816
  • Ekspert
06-01-2012, 10:30
MAG nie bawiłem się energizerem ale  to  co używa  nasz kolega to wyroby  firmy Accu a to dużo $.Nie  wiem czy nie  taniej będzie  kupic jakiś starszy  wzmacniacz  Stax-a.

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
06-01-2012, 13:34
MAG - Osobiście nie sądzę aby postarzanie produktów odnosiło się do słuchawek STAXa.

A 007MKI będzię miał większe wzięcie głownie dlatego, że jest go na rynku więcej i jest tańszy niż używane i okazjonalnie spotykane 009. A nie dlatego, że 009 wyprodukują Chińczycy.

Swoją drogą po prawie miesiącu obcowania ze Staxami nabrałem ochoty na posłuchanie 007MKI. Tylko ten strach - co jeśli je też będę chciał mieć? Hehe, cóż za dylematy :-)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Sim1

• 1829 / 6068
  • Ekspert
06-01-2012, 14:05
Frackowiak, skąd takie teorie?

Po pierwsze nie wypuszczali słuchawek by się wyścigowały, to nie charty.
Po drugie jakby wychodzili z takiego dziwnego założenia to opchnęli by do pary na prędce skonstruowany wzmacniacz za drugie 5000$ by 2 razy więcej kasy od naiwnych zgarnąć, a to nie nastąpiło.
Po trzecie ze wstępnych informacji nie Chińczycy będą konstruować wzmacniacze i słuchawki Staxa.
Po czwarte te konstrukcje zyskują miano kultowych po jakimś czasie. Na pewno wypuszczenie SR-007mkI po SR-Omega  było co najmniej tak samo komentowane jak dzisiejsze SR-009.
Po piąte SR-009 dopiero zaczynają "pracować na własną opinię" a większość użytkowników zza wielkiej wody podpina je do konstrukcji WooAudio czy BHSE i innych, które z definicji miały rozjaśniać SR-007 mkII więc nie są to najszczęśliwsze konstrukcje.

I na koniec jak widać u nas na forum nie ma narzekań, że są kiepskie. jak na razie kto ich posłuchał to je nabył - chyba nie chcesz powiedzieć, że koledzy z forum się kompletnie nie znają? Zdaje się, że jesteś tu jedynym wyjątkiem który nie kupi ich. Czy jakby były 2x tańsze to by sprawę załatwiło i grałyby lepiej?

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
06-01-2012, 14:41
>> w.luczynski, 2012-01-06 09:18:17
>> frackowiak, 2012-01-06 11:53:27

Faktem jest, że SR-009 to doskonałe słuchawki. Moim zdaniem należy pogodzić się z ceną i niestety zaakceptować realia rynku słuchawek elektrostatycznych w kontekście kosztów przygotowania produkcji.

W jednym z wcześniejszych postów znajdziecie link do opisu transakcji przejęcia Staxa. Nie trzeba być księgowym, aby zrozumieć relację cena-bilans-wynik finasowy. Wystarczy na chłopski sposób policzyć, ile w tym rachunku dała dystrybucja około 350-400 sztuk SR-009. Bez tej kwoty wynik Staxa byłby tragiczny, mogłaby być nawet dwa razy większa strata rok do roku.  Jednym z kilku powodów takiego stanu rzeczy  jest wysoki kurs Jena. OK, to w tak z analizy tego uproszczonego zestawienia finansowego.

Wracając do ceny... moim zdaniem błędne jest założenie, że za 5.200 $US to już musi być słuchawkowa willa z basenem. Niestety widać, że tak nie jest. Koszty przygotowania projektu 009 i jego wdrożenie, to wielo set tysięczne kwoty w dolarach. To musi znaleźć się w cenie, tak jak pudełko, kabel, etc. W dzisiejszych czasach dobry, ręcznie składany, niszowy produkt, niewątpliwie takim jest nowy flagowiec SR-009, tyle kosztuje.

Rację ma każdy, kto powie - ale to ponad 5.000 dolarów i dlaczego nie jest the best!? Ano dlatego, że jego poprzednicy (Orpheus i Stax) z początku lat dziewięćdziesiątych kosztowali tak zwany majątek. Pamiętam te czasy i wiem, że na przykład za około 30.000 DM (1Euro=1,95583) w Polsce można było kupić dom lub dwa kilkupokojowe mieszkania w dużym  mieście. Pierwsza Omega też była bardzo droga, w roku 1993 w UK kosztowała 1695 GBP, a w Japonii 200.000 JPY.

Moim zdaniem dopiero z  tej perspektywy należy spojrzeć na dzisiejszą cenę dziewiątki. Oczywiście jest to dosyć prosta analogia i zapewne można by doszukać się wad tego rozumowania. Każdy z Was wie, ile to dzisiaj jest te 5.200 dolarów. Fakt, to spora kwota. Jednak nie jest to produkt/ cena dla wybrańców Fortuny.

:)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
06-01-2012, 15:32
>> Krzysztof_M, 2012-01-06 13:34:38
MAG - Osobiście nie sądzę aby postarzanie produktów odnosiło się do słuchawek STAXa.

Ja to piszę cały czas Krzysztofie może troche zawile ale cały czas powtarzam że wszystkie rzeczy zrobione do teraz przez Staxa (oczywiście dobre produkty) będą na rynku wtórnym miały coraz większą cenę , wolę zainwestować w kolekcje słuchawek Staxa niż kupić obligacje:)

Drugą strona medalu że Stax popadł w kłopoty finansowe jest właśnie nie zastosowanie się do chorej idei postarzania produktu.

Dlatego kupiłem 404Signature:)

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

alghar

• 639 / 5816
  • Ekspert
06-01-2012, 15:57
@Krzysztof_M   zostań przy tym co masz obecnie (507)  ,Omega  MkI   >   masz  bardzo  silny  charakter  :), bo można  wpaść jak sliwka  w kompot  ,zresztą  ostatnie ceny Mk I :(

aallen

• 651 / 5554
  • Ekspert
06-01-2012, 16:05
Myślę że wśród słuchawek 009 można nazwać jednak willą z basenem. Dlaczego ? Bo jedynie Orfeusze są słuchawkami droższymi i nie o jakieś 10tys tylko o 60-70 minimum jako ewenement.
Pomijając jego to STAX 009 był obecnie najdroższym produkowanym modelem czyli w przełożeniu na architekture powinien być najdroższą i najlepszą willą z basenem.

Co do przejęcia firmy przez wiadomo kogo myślę że STAX popadł w kłopoty finansowe nie przez ideę (może częściowo) ale po prostu przez finanse w dzisiejszym "nowym" świecie. Obecnie firmy typu Ferrari, Porsche czy Lamborghini nie mają prawa samotnego bytu bez bycia częścią większej korporacji, która wspomaga ich finansowo.
Jak wiadomo muzyka i jej postrzeganie jest różne. Jeśli ktoś kupuje sobie zestawik GS1000i z jakimś super wzmacniaczem a po tym słucha STAXA gdzie stwierdza że albo mu się brzmienie nie podoba, albo mu nie wygodnie, albo podoba ale za jakieś tam szczególiki płacić 3 x tyle ?
Wbrew pozorom coraz więcej osób kieruje się rozsądkiem odpowiednim dla swojego stylu bycia a ilu jest prawdziwych koneserów posiadania czegoś wyjątkowego ?
Posiadanie takie zobowiązuje a wystarczy chociaż przejrzeć sobie wnętrza aut na parkingu (tych lepszych) żęby się przekonać ile osób tak naprawdę traktuje to auto jako coś wyjąkowego a ilu kupiło i jeździ. Może gdyby STAX miał w każdym kraju po 20 dilerów produkty były by bardziej popularne.

Gustaw

• Gość
06-01-2012, 16:25
STAX z tego co się orientuję nie jest jakimś molochem i jego koszty funkcjonowania chyba nie należą do gigantycznych. Widać, że ssanie rynku na 009 jest więc przychody i zyski również powinny być rozsądne. Zwróćcie uwagę ile 009 jest/ma być na naszym forum, które dotyczy jednak niezbyt zamożnego kraju. Podejrzewam, że pomimo kryzysu w innych państwach STAX sprzedaje się nieźle. Gdzie widzę piętę achillesową ? Brak jednak produktów w low-endzie. Niestety to masówka zarabia na firmę i rozwój. Wystarczy popatrzyć na Senki, Beyery, Grado. Od taniochy do "end-endu".

Konkludując. Myślę, że zarabiali na siebie ale stwierdzili, że bez szerszego portfolio produktów (a to kosztuje) nie ujadą.

P.S. Porsche nie jest akurat najlepszym przykładem. Jakiś czas temu miał plany wykupienia VW :-)

aallen

• 651 / 5554
  • Ekspert
06-01-2012, 16:38
>>STAX z tego co się orientuję nie jest jakimś molochem i jego koszty funkcjonowania chyba nie należą do gigantycznych<<

Trudno nam to oceniać. Fakt faktem pieniądze jakie chcą za sprzęt małe nie są.

>>Zwróćcie uwagę ile 009 jest/ma być na naszym forum, które dotyczy jednak niezbyt zamożnego kraju. Podejrzewam, że pomimo kryzysu w innych państwach STAX sprzedaje się nieźle.<<

Wiesz to też zależy. Te parę sztuk ewentualnie nie uznałbym w skali światowej za jakiś ewenement.
Brak produktów w low-endzie to zdecydowana pięta i z tym się zgodzę

Z Porsche może nie jest źle i być może żle to przyrównałem ale ideę tego przyrównania znasz. Nie sądze by Porsche było w stanie wykupić mimo że jest tam w jakimś stopniu. Zbyt dużę powiązania: Seat, Audi, VW etc.

Skupmy się jednak na funkcjonowaniu takiej firmy jako samodzielnego bytu

wiktor

• 2503 / 6104
06-01-2012, 17:04
>> Gustaw, 2012-01-06 16:25:20
STAX z tego co się orientuję nie jest jakimś molochem

Rzeczywiście nie jest obiekt jak te z Doliny Krzemowej, ale gra wspaniale!

aallen

• 651 / 5554
  • Ekspert
06-01-2012, 17:09
Osobiste zdjęcia :)?

Faktycznie mały budyneczek i do tego skromny

wiktor

• 2503 / 6104
06-01-2012, 17:21
...nie, wyguglane!

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
06-01-2012, 17:55
Siedziba rzeczywiście bardzo skromna, nie stoją przed nią sportowe wozy, marmuru i stali ze szkłem też nie widać.

Alghar <-- oczywiście zostaję przy tym co mam. Nadal nie przerobiłem nawet połowy swojej muzycznej biblioteki na nowym nabytku. O silnym charakterze Mk1 już tyle razy słyszałem i czytałem, że to rzeczywiście musi być niebezpieczne dla portfela :-) Wierzę na słowo :-)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −