Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
05-01-2012, 14:04
No to ja się zastanawiam jakie portale, bo ja na żadnych 404 za 1000 zł nie widziałem jeszcze.
A Ty teraz widzisz gdzieś 303 ze stojakiem, również za 1000 zł.
Więc jestem ciekawy gdzie? Ja nie widzę.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
05-01-2012, 16:46
Myślę że każdy chce kupić tanio to normalne , więc każdy szuka jak najtańszych rozwiązań , czy to od prywatnej osoby , czy z aukcji w Chorwacji nieistotne .
Na pewno nie kupię nowych i to na 100% , po co przepłacać.

Teraz pozostaje cierpliwie czekać na jakąś dobrą okazje , nie napalam się już na żadne 202,207,303,307 itd

Jeśli już to minimum Signature ,LE

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
05-01-2012, 17:08
Ok, to teraz mam jasność w temacie cen jakie podajesz. Chciałem potwierdzenia tych cen w normalnym obiegu ogłoszeń, aukcji.
Od dawna je przeszukuję i nie znalazłem aż tak niskich cen jak podajesz.

Ja wyszedłem z innego założenia: póki jestem młody, mam świetny słuch to należy te zalety wykorzystać. Więc zdecydowałem się wydać więcej i wejść w posiadanie już teraz zamiast jeszcze kolejnych 5 lat szukać okazji.
Kupienie jak najtaniej nie powinno być ostatecznie celem samym w sobie.
Bo wtedy najoszczędniej jest nic nie kupować - to dopiero jest okazja :-)

ductus

• 1247 / 5049
  • Ekspert
05-01-2012, 18:06
>> Krzysztof_M, 2012-01-05 17:08:50<<
A ja rozwinę to jeszcze, dodając: Po co robić błędne zakupy i tracić forsę, skoro mamy tu wiele podpowiedzi. Te najtańsze oferty mogą okazać się najdroższe - po otrzymaniu przesyłki. Chyba, że kupujemy od znajomych. Jest parę tańszych ofert właśnie ze starymi 404, ale kupując wiemy już od razu, że nie długo trzeba będzie je wymienić na lepsze. Sprzedający robi to właśnie w chwili sprzedaży tobie...

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
05-01-2012, 18:36
Krzysztof_M
Jaką masz jasność w temacie moich cen nie wierzysz mi ?

Tych ogłoszeń nie ma w Polsce więc ich nie znajdziesz:-)
Krzysztof_M
Kupienie jak najtaniej nie powinno być ostatecznie celem samym w sobie.
To Twoje zdanie na ten temat masz prawo tak myśleć.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
05-01-2012, 18:45

ductus

Ja rozwinę moja wypowiedz tak - kupuję jak jest okazja na 10 transakcji z 1 byłem nie do końca zadowolony.
Zawsze kupuję od znajomych .
W sumie Facebook to dobry wynalazek można zapytać różnych kolegów rozsianych p świecie czy nie znajdą lub nie kupią coś nam to naprawdę rewelacja.
Ja z tego korzystam żadna tajemnica .

A tak wracając do tematu 009 dla Staxa to gwoźdź do trumny chcieli zrobić coś dobrego , robili to przez cały czas i cóż nadszedł koniec rozmienili się na drobne.
Jestem przekonany że każdy kolekcjoner,zbieracz słuchawek itd jak zwał tak zwał będzie szukał starych modeli Staxa bo nowe już się nie będą liczyć.

Zobaczcie ten film a potem skomentujcie:

&feature=youtu.be

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
05-01-2012, 18:59
MAG - film widziałem całkiem niedawno. Ale nie znajduję w nim związku z modelem 009 oraz tym, że tylko stare modele będą się liczyć.
Jak w sumie idea postarzania celowego produktów ma się do flagowca STAXa?

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
05-01-2012, 21:07
Krzysztof_M-Jak w sumie idea postarzania celowego produktów ma się do flagowca STAXa?

Jak Stax był Staxem jeszcze nie przejętym produkował dobre produkty, miał dobrą renomę i te produkty będą miały zawsze kolokwialnie branie , dlaczego ?ano dlatego ze to dawna firma,tradycje,fachowość,renoma .
Przecież każdy z nas chciałby miedz ostatnie 009 wyprodukowane przez Staxa niż przez jakieś inne konsorcjum które będzie mówiło konstruktorom o nie nie to za dużo tam trzeba pomniejszyć coś bo materiału jest za dużo , tam obciąć itd.

Związek jest całkiem oczywisty kiedyś firma Mercedes zbankrutowała by przez głupi pomysł wyprodukowania samochodu bezawaryjnego , dla nich okazał się to cios dość mocny nie mogli przez lata odrobić strat.

Związek tego filmu choćby ze słuchawkami 009 pokazują w jakim kierunku idzie świat konsumencki .Stax stworzył coś co jest niebywale zaawansowane technologicznie , ma spójna całość i jest w pełni użytkowe cóż dzieło sztuki wiec korporacja wie co z takim przeciwnikiem się robi i właśnie tak to wygląda na dzień dzisiejszy.

Produkt dzisiejszy jest mniej wartościowy bo brakuje mu tego czegoś co było dawniej brakuje ręki człowieka która zawija w folię pakuje nakleja etykietę podpisuje się swoim nazwiskiem przekazuje dalej itd itp.

Dzisiejszy produkt końcowy jest pakowany na linii montażowej przez robota bezdusznego szarlatana naszej epoki tego nie pojmuję.
Ale to mu ludzie sami dążymy do samozagłady trudno nam to pojąć ale tak właśnie jest

Może wybiegłem poza temat nawet znacznie ale to wszystko co nam się wydaje takie wspaniałe i doskonałe,
doskonałe i wspaniałe nie jest.

Radical

• 721 / 5407
  • Ekspert
05-01-2012, 21:08
Planowanie postarzanie produktu nie ma kompletnie żadnego zastosowania w przypadku dóbr luksusowych, które wręcz zyskują na wartości w miarę upływu czasu. 009 Raczej nie należą do masówki... :P

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
05-01-2012, 21:10
Radical

Brawo zrozumiałeś:)

Radical

• 721 / 5407
  • Ekspert
05-01-2012, 21:29
>> MAG, 2012-01-05 21:10:10

A co tutaj rozumieć? Chyba każda średnio rozgarnięta osoba wie że masówka to masówka i nie kupuje jej się dla jakości. Problem pojawia się wtedy gdy dobro w luksusowej cenie jest zbudowane jak masówka (Grado) ale to temat na inną rozmowę ;)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
06-01-2012, 09:00

Kupiłem do 3 razy sztuka:)

Już nie będę Wam koledzy zawracał głowy teraz tylko jakiś wzmacniacz do słuchawek Staxa albo energizer muszę znaleźć pozdrawiam:)

Ged

• 1723 / 6106
  • Ekspert
06-01-2012, 09:18
Wczoraj był u mnie kolega, zwolennik głośników, słuchawek używa tylko w ostateczności.
Wcześniej przez tydzień miał u siebie moje Grado GS i PS + Black Pearl na akumulatorze. Z tej dwójki zdecydowanie woli PS-1000.
Wczoraj porównywaliśmy wszystko co mam (poza CAL): Grado PS1000 na Black Pearl, Staxy MKI i 009 na tranzystorze 727II, AKG K-1000 na Black Pearl + monobloki Cary 300B.
Ranging wg kolegi:  pierwsze miejsce zdecydowanie Staxy MKI (wszystko super !), drugie miejsce AKG K-1000 (trochę mało basu), trzecie - 009 (ale dźwięk sztuczny, wąska scena, itd), dalej PS-1000.
Kolega rozbiera dźwięk na części pierwsze, sam przerabia sprzęt aby grał tak jak chce, ma mnóstwo samplerów. Słuchałem jego zestawu głośnikowego - brzmiał bardzo, bardzo dobrze. Obaj uważamy, że majkel powinien jeszcze dopracować swój przedwzmacniacz, w aktualnym zestawieniu było odrobinę sybilantów w głośnych partiach sopranistek na bardzo dobrych nagraniach. Nie było tego jak pamiętam na Twin Headzie. Może powinienem znowu rozejrzeć się za dobrym przedwzmacniaczem :)
W każdym razie ciekawe spojrzenie - MKI wygrywa zdecydowanie dla miłośnika głośników.
Włodek

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
06-01-2012, 09:33
Włodku właśnie idą do mnie 404 Signature:) będę nimi cieszył na razie oko bo brak energizera:(Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

alghar

• 639 / 5816
  • Ekspert
06-01-2012, 09:36
Stax Omega MkI  mają "najbliżej" do słuchania muzyki  za pomocą  kolumn, ale  mają  mały mankament  > nie  są  do wszystkiego >rock. Włodku  do 009 nie  ma jeszcze odpowiedniego  wzmacniacza który potrafi je "napędzic",nawet 717 jeszcze jest za "mała". Dopiero na  "zestawie" ductus-a  009 "pokazały "co potrafią a musi byc dobrze  ponieważ ductus będzie posiadaczem    009 ( jego nowy rankingi Stax-a miejsce 1).