....Spotkanie u ductusa Berlin 05.12.11
W sumie nie wiem od czego zacząć. Ani chwili się nie wahałem aby przyjąć zaproszenie naszego wspólnego forumowego kolegi ductusa. Możliwość posłuchania tylu wspaniałych elektrostatów w jednym torze jakże zacnym z resztą , który jest wypadkową wielu lat doświadczeń i prób to zaszczyt! Spotkanie było dość długie i intensywne (7 h odsłuchów z 2 krótkimi przerwami) a co najważniejsze bardzo owocne i pouczające dla obu stron.
Do dyspozycji mieliśmy wzmacniacz firmowy SRM TII i SRM 717 i rozwiązanie trzecie to końcówka mocy Accuphase P-500 ( 2x 250W 8Ohm) + LRT 1630 ( urządzenie za pomocą którego możemy słuchać słuchawek Staxa na dowolnym standartowym wzmacniaczu lub końcówce mocy z dedykowanym pre lub jak ktoś posiada źródło z regulowanym źródłem)
Źródło to Accuphase dp 500 i preamp C- 260 także Accuphase. Okablowanie może uzupełni ductus.
Ocena moja jest absolutnie subiektywna i w 100% uwarunkowana moim własnym doświadczeniem, preferencjami a także bez żadnego wpływu gospodarza na moja ocenę.
Będzie krótko i treściwie.
Stax 507 – bardzo dobra żywiołowość brzmienia,
- świetna otwartość przekazu
-rozdzielczość na dobrym poziomie
- barwy instrumentów podane nieco na skróty, bez wypełniania i prawidłowego nasycenia, lekkie wysuszenie przekazu
- małe problemy z basem ( rezonowanie przetwornika)
- dość mała scena w porównaniu z 009 i MKI
- brakuje jednak ogłady i szeroko pojętej kultury przekazu.
Ogólnie pozytywne wrażenie biorąc pod uwagę dość przystępna cenę. Swietne do rocka, gdzie nie ma ,,żywych,, instrumentów.
Stax Lambda Sygnature – znikła delikatna nerwowość, ale dalej granie w podobnym tonie
- nieco spokojniejsze od młodszego brata, z mniejszą ilością niskich
- ilość szczegółów na podobnym poziomie, barwy lekko cieplejsze, przyjemniejsze, prawdziwsze.
- podobna scena i ulokowanie muzyków.
Całościowo w tym konkretnym torze bardziej mi przypadły do gustu jak 507
Stax 404 Limited Edition (1000szt) – najspokojniejsze z trójki z najmniejszą ilością niskich.
- lekko ocieplone, bardzo spójne i poukładane.
- słabsza dynamika ale przekaz bardziej namacalny za sprawa większej kolorystyki.
Pomimo nieuniknionych niedostatków kupuje to brzmienie, bo jest w nim najmniej sztuczek.
07MKI vs 507 na P-500z LRT 1630
Po przejściu z MKI na 507 w pierwszej chwili mamy wrażenie - o teraz gra muzyka, czysto, dobitnie dynamiczniej. Ale to chwilowe złudzenie mija szybko. W MKI może nie ma tej dynamiki i szybkości ale w 100% przekaz jest bardziej poukładany, bardziej precyzyjny. Muzyka podawana jest we właściwszych proporcjach, barwy maja lepsze nasycenie i organiczność, głębia i lokalizacja na korzyść MKI. Bas w większych ilościach bez żadnych rezonansów lepiej definiowany i zróżnicowany. Duże lepsze wypełnienie i więcej muzyki w muzyce. Mimo swej ciemniejszej sygnatury na tle 507 wypada zdecydowanie bardziej prawdziwie. Kultura przekazu na wyrafinowanym poziomie, choć całość przekazu podawana z dość sporym dystansem, co osobiście nie do końca mi pasuje.
P-500, LRT 1630 vs SRM 717 na SR-009
W zasadzie powinienem napisać jedno słowo - … Ale co poniektórzy zaraz mnie osądzą o zbytnią euforię i krótkowzroczna fascynację. A niech tam.
Nie wiem co napisać, bo po raz pierwszy usłyszałem muzykę przez słuchawki tak prawdziwą, tak namacalna i tak organiczną, że jakiekolwiek porównanie do 717 nie ma sensu.
Można pokusić się o podobieństwa w brzmieniu, ale cokolwiek nie napiszę o 717 to i tak lrt z accu przewala szale zdecydowanie w każdym aspekcie brzmienia. Nie ma mowy o niuansach.
Co do tej pory wydawało nam się ok., teraz staje się 2x bardziej ok. Dosłowna materializacja muzyki w naszej głowie, praktycznie bez żadnych przekłamań, no może z lekką nutką słodyczy. Pełne pasmo z brutalną dynamiką i wyrafinowana finezją. Odwzorowywanie trudnych pasaży dynamicznych pokazywana jest bez najmniejszej zadyszki, bez utraty precyzji i rozdzielczości. Dosłowność, dosadność z niesamowitą kulturą. Żadnych skrótów, wybiegania w bok, sztuczek itp. Różnorodność barw bez krępacji i braków. Słychać wszystko z niesamowitą naturalnością i neutralnością.
Najkrócej to tak jak z obrazem. 717 jest jak wysokiej jakości obraz 2d a lrt z koncówką accu jak pełnokrwiste 3d bez utraty kontrastu i kolorów. Najwspanialsza iluzja jaka można sobie wyobrazić za pomocą słuchawek.
009 Vs 07MKI na P-500, LRT 1630
tą część porównania poproszę kolegę ductusa. Ja z racji posiadania dziewiątek, jako były posiadacz 07MKI mogę bardzo być nieobiektywny…
Poproszę także o ewentualne uzupełnienie specyfikacji Twojego toru.
Serdeczne podziękowania dla ductusa za zaproszenie i wspólnie spędzony czas.
pozdr