Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

ductus

• 1247 / 5028
  • Ekspert
04-12-2011, 20:58
Wiktorze, podziwiam Twoje pomysły w poszukiwaniach alternatywy do dedykowaych wzmacniaczy Staxa. Jest pytanie, czy aby posiadacze słuchawek tej marki mieliby rozglądać się za HEV90, aby go następnie przerabiać do potrzeb np. 007 czy 009 według Twojego opisu. Staxy potrzebują jednak (przynajmniej) 580V i niższy BIAS Orfeusza nie pozwoli im wykorzystać w pełni potencjału konstrukcji HEV. Sam przecież czekasz na dedykowany wzm do 009 i pokazane rozwiązanie jest chyba czymś w rodzaju prowizorki. ?. Jeśli mylę się, to napisz proszę parę słów o różnicach dżwiękowych między HEV i jakimś z posiadanych SRM-ów.
Alghar: Spotkanie z Johnym odbyło się i po 7 godzinach ciężkiej pracy odsłuchowej znajduje się on w drodze do domu.
Nie będę się wypowiadał, wolę jak zrobi to on sam.

MAG

• 2398 / 6070
  • Ekspert
04-12-2011, 21:19

Co do tej przeróbki Wiktora nie jest ona nieodwracalna na szczęście nie jestem zwolennikiem przerabiania oryginalnych rzeczy , tylko podkreślam Wiktor może wszystko odwrócić i nie będzie śladu.

Co do biasu jak pisze Stefan to może być nie wystarczający i nie wystarczy to 009 .

Czekam na paczkę z  STAX Lambada zobaczymy co to za model;)

Czy ktoś z Was miał do-czynienia z tym energizerem KOSS E/10???

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Sim1

• 1829 / 6047
  • Ekspert
04-12-2011, 21:45
>> ductus, 2011-12-04 20:58:59

7 godzin? Fju, fju, no to nie było łatwo :).
Czekam z niecierpliwością na wrażenia Johna na temat toru który posiadasz... no i o ile dobrze pamięta nie wyrażałeś się chyba jeszcze o 009?

ductus

• 1247 / 5028
  • Ekspert
04-12-2011, 21:46
MAG, gratuluję zakupu już z góry! (Miejmy nadzieję, że nie jesteś przesądny). Signature to jedyne w świecie słuchawki e-statyczne, posiadające najcieńszą membranę - 1 mikron. Daje to niesamowite wrażenie realności dźwięku, ale też nieco deficytów w basie. Jeżeli nie jesteś basolubem, to te inne zalety przeważą z nawiązką tą słabość. Sam mam dwie sztuki signature i nie rozstaję się z nimi. KOSSa nie znam bliżej, jedynie gdzieś czytałem niezłą opinię na jego temat. Czy pasuje do staxa, sam nam wkrótce powiesz. Witamy w klubie posiadaczy STAXów!

ductus

• 1247 / 5028
  • Ekspert
04-12-2011, 21:48
Sim1, pozwól, wypowiem się dopiero po Johnym.

• Gość
04-12-2011, 22:17
Na razie emocje niech powoli opadają...
Napiszę tylko, że Stax musi się bardzo ale to bardzo mocno ( z naciskiem na mocno) postarać aby skonstruować wzmacniacz napędzający prawidłowo 009.

:-)

Opis ze spotkania wkrótce.

pozdr

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
04-12-2011, 22:30
Lepiej niech się Stax postara zrobić słuchawki, które zagrają jak należy z SRM-727II. :) Właściwie to już takie zrobił, ale może da się jeszcze lepiej?
Wydaje mi się, iż słyszałem tyle w życiu, że potrafię odróżnić udziwnienia pochodzące od przetworników elektroakustycznych od udziwnień wprowadzanych przez elektryczną część toru, i tutaj SR-009 nie dostaje poziomem nawet do obecnych wzmacniaczy Stax serii 7. Oczywiście, że słuchawki te się skalują, i usłyszy się poprawę po przesiadce z 007 na HEV90, ale moim zdaniem start jest nie z tego pułapu, z którego mógłby być, czy też nawet powinien. Jak na razie SR-007 MkI górą, i nawet da się z nimi żyć w towarzystwie SRM-007tII lub 727A.

pastwa

• 3823 / 6083
  • Ekspert
04-12-2011, 23:09
>> johny, 2011-12-04 22:17:55
Napiszę tylko, że Stax musi się bardzo ale to bardzo mocno ( z naciskiem na mocno) postarać aby skonstruować wzmacniacz napędzający prawidłowo 009.

Jeszcze kilka spotkan Johny i bedziesz pisal ze Stax sie ma strasznie, wielce i okropnie postarac o wyprodukowanie takiego wzmaka dla 009 ;\')))

ps. wietrze zwyczajnie nowy wiatr w Twoim ich widzeniu, co nie jest niczym nowym na tym forum (i kazdym innym) po pierwszych euforiach, kazde nowe sluchawki takie cos przechodzily ze strony swych nabywcow.

alghar

• 639 / 5795
  • Ekspert
04-12-2011, 23:50
Dobrze, że  Stax " pomyślał " i zrobi wzmacniacz   dla 009 ,może  skorzystają też użytkownicy 007.

ductus

• 1247 / 5028
  • Ekspert
05-12-2011, 19:25
Poprzedni ranking e-statów pisaliśmy razem, zachęcałem do wypowiedzi. Tym razem przedstawię wkrótce mój własny aktualny ranking słuchawek Staxa, będzie nieco zmieniony. Jeżeli ktoś będzie uważał inaczej, to proszę niech wypisze swoje preferencje.

• Gość
05-12-2011, 22:49
....Spotkanie u ductusa Berlin 05.12.11

W sumie nie wiem od czego zacząć. Ani chwili się nie wahałem aby przyjąć zaproszenie naszego wspólnego forumowego kolegi ductusa. Możliwość posłuchania tylu wspaniałych elektrostatów w jednym torze jakże zacnym z resztą , który jest wypadkową wielu lat doświadczeń i prób to zaszczyt! Spotkanie było dość długie i intensywne (7 h odsłuchów z 2 krótkimi przerwami)  a co najważniejsze bardzo owocne i pouczające  dla obu stron.

Do dyspozycji mieliśmy wzmacniacz firmowy SRM TII i SRM 717 i rozwiązanie trzecie to końcówka mocy Accuphase P-500 ( 2x 250W 8Ohm) + LRT 1630 ( urządzenie za pomocą którego możemy słuchać słuchawek Staxa na dowolnym standartowym wzmacniaczu lub końcówce mocy z dedykowanym pre lub jak ktoś posiada źródło z regulowanym źródłem)
Źródło to Accuphase dp 500 i preamp C- 260 także Accuphase. Okablowanie  może uzupełni ductus.

Ocena moja jest absolutnie subiektywna i w 100% uwarunkowana moim własnym doświadczeniem, preferencjami a także bez żadnego wpływu gospodarza na moja ocenę.
Będzie krótko i treściwie.

Stax 507 – bardzo dobra żywiołowość brzmienia,
               - świetna otwartość przekazu
               -rozdzielczość na dobrym poziomie
               - barwy instrumentów podane nieco na skróty, bez wypełniania i prawidłowego nasycenia, lekkie wysuszenie przekazu
              - małe problemy z basem ( rezonowanie przetwornika)
              - dość mała scena w porównaniu z 009 i MKI
              - brakuje jednak ogłady i  szeroko pojętej kultury przekazu.
              Ogólnie pozytywne wrażenie biorąc  pod uwagę dość przystępna cenę. Swietne do rocka, gdzie nie ma ,,żywych,, instrumentów.

Stax  Lambda Sygnature – znikła delikatna nerwowość, ale dalej granie w podobnym tonie
                                            - nieco spokojniejsze od młodszego brata, z mniejszą ilością niskich
                                             - ilość szczegółów na podobnym poziomie, barwy lekko cieplejsze, przyjemniejsze, prawdziwsze.
                                             - podobna scena i ulokowanie muzyków.
                                             Całościowo w tym konkretnym torze bardziej mi przypadły do gustu jak 507

Stax 404 Limited Edition (1000szt) – najspokojniejsze z trójki z najmniejszą ilością  niskich.
                                        - lekko ocieplone, bardzo spójne i poukładane.
                                        - słabsza dynamika ale przekaz bardziej namacalny za sprawa większej kolorystyki.
                                        Pomimo nieuniknionych niedostatków kupuje to brzmienie, bo jest w nim najmniej sztuczek.

07MKI  vs 507 na P-500z LRT 1630

Po przejściu z MKI na 507 w pierwszej chwili mamy wrażenie - o teraz gra muzyka, czysto, dobitnie dynamiczniej. Ale to chwilowe złudzenie mija szybko. W MKI może nie ma tej dynamiki i szybkości ale w 100% przekaz jest bardziej poukładany, bardziej precyzyjny. Muzyka podawana jest we właściwszych proporcjach, barwy maja lepsze nasycenie i organiczność, głębia i lokalizacja na korzyść MKI.  Bas w większych ilościach bez żadnych rezonansów lepiej definiowany i zróżnicowany. Duże lepsze wypełnienie i więcej muzyki w muzyce. Mimo swej ciemniejszej sygnatury na tle 507 wypada zdecydowanie bardziej prawdziwie. Kultura przekazu na wyrafinowanym poziomie, choć całość przekazu podawana z dość sporym dystansem, co osobiście nie do końca mi pasuje.

P-500, LRT 1630 vs SRM 717 na  SR-009
 W zasadzie powinienem napisać jedno słowo - … Ale co poniektórzy zaraz mnie osądzą o zbytnią euforię i krótkowzroczna fascynację. A niech tam.
Nie wiem co napisać, bo po raz  pierwszy usłyszałem muzykę przez słuchawki tak prawdziwą, tak namacalna i tak organiczną, że jakiekolwiek porównanie do 717 nie ma sensu.
Można pokusić się o podobieństwa w brzmieniu, ale cokolwiek nie napiszę o 717 to i tak lrt z accu przewala szale zdecydowanie w każdym aspekcie brzmienia. Nie ma mowy o niuansach.
Co do tej pory wydawało nam się ok., teraz staje się 2x bardziej ok. Dosłowna materializacja muzyki w naszej głowie, praktycznie bez żadnych przekłamań, no może z lekką nutką słodyczy. Pełne pasmo z brutalną dynamiką i wyrafinowana finezją.  Odwzorowywanie trudnych pasaży dynamicznych pokazywana jest bez najmniejszej zadyszki, bez utraty precyzji i rozdzielczości. Dosłowność, dosadność z niesamowitą kulturą. Żadnych skrótów, wybiegania w bok, sztuczek itp.  Różnorodność barw bez krępacji i braków. Słychać wszystko z niesamowitą naturalnością i neutralnością.
Najkrócej to tak jak z obrazem. 717 jest  jak wysokiej jakości obraz 2d a lrt z koncówką accu jak pełnokrwiste 3d bez utraty kontrastu i kolorów. Najwspanialsza iluzja jaka można sobie wyobrazić za pomocą słuchawek.

009 Vs 07MKI na P-500, LRT 1630

tą część porównania poproszę kolegę ductusa. Ja z racji posiadania dziewiątek, jako były posiadacz 07MKI mogę bardzo być nieobiektywny…
Poproszę także o ewentualne uzupełnienie specyfikacji Twojego toru.

Serdeczne podziękowania dla ductusa za zaproszenie i wspólnie spędzony czas.

pozdr

wiktor

• 2503 / 6083
  • Moderator Działu Słuchawki
05-12-2011, 23:09
Janku, Stefanie,

... no to się działo! Ciekaw jestem tego grania Accuphase z LRT. Pozwólcie, że dodam - LRT to tylko końcówka wspaniałego toru. Obaj Panowie, to dżentelmeni i o pieniądzach pewnie nie będą chcieli rozmawiać. Zrobię to za nich.  Aby to tak zagrało jak usłyszał Janek, to:

Accuphase - preamp wysokiej klasy - używany sprzed nastu lat = minimum 2.000 Euro
Accuphase - końcówka mocy - używana - >2x250W (klasa AB) sprzed nastu lat = minimum 3.000 Euro

To tak, aby nie było, że LRT za ca.750 Euro gra tak wspaniale.

:-)

• Gość
05-12-2011, 23:30
Wiktorze używany wzmak Orfeusza z przed nastu lat to także powiedzmy 10 kEuro, a obok wzmocnienia ductusa to dla mnie jak na razie 2 ,,odpowiednie,, wzmocnienia dla 009. Innych, tak dobrych nie słyszałem.

I należy wspomnieć, że do lrt możemy swobodnie dobierać sobie wzmacniacz pod kątem własnych upodobań.

pozdr

alghar

• 639 / 5795
  • Ekspert
06-12-2011, 07:11
A ja miałem nadzieje że lrt + accu " rozjaśni" trochę 007MkI :(

jjurek

• 2067 / 6014
  • Ekspert
06-12-2011, 08:35
johny

Dziękujemy za rzeczową, przez co czytelną recenzję.

Czy próbowałeś  404-ki instalować w tor złożony z P-500, LRT 1630 ?

Piszesz o 404  "...najmniejszą ilością niskich". Na tyle ich mniej, że brzmienie np. kontrabasu wydaje się  nieprawdziwe?