Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
27-11-2011, 16:42
@Gustaw, Black Pearl jest obecnie oferowany z impedancją wyjściową 6 lub 0,3 oma, potencjometr Vishay lub Alps. I tyle tych kombinacji brzmieniowych. Vishay jest lepiej zrównoważony i trwalszy, a Alps lepiej gra. W Poznaniu miałem Vishaye. Wersja wyjściowa to 0,3 oma i Alps, i taki był w Nautilusie. Konia z rzędem temu, kto znajdzie słuchawki z jackiem nie pasujące do tego wzmacniacza. :)
Interkonekty - te co zagrały chwilę ze Staxem, były też wpinane w tor z Grado, i też było dobrze. Mnie się podobało nieco mniej, a koledze z Nautilusa bardziej. Więc kolejny podejrzany o robienie dobrze Grado odpada - Piotr coś wspominał o tych kablach w recenzji. To jest srebrzona miedź.
Źródło - słyszałem je na kilku systemach głośnikowych. Jeśli to nie jest szeroko pojęta transparentność w ramach co najwyżej nienachalnej muzykalności, to ja jestem ksiądz prałat i pani posłanka w jednej osobie. :) Zresztą porównywałem dokładnie to samo źródło wczoraj z DACem Red Wine Audio Isabellina LPV-F Edition. Zostaję przy swoim, choć przepaści nie było. DAC oczywiście był bardziej "lampowy".

@John-johny, ja to widzę właśnie tak jak Piotr. SR-009 nie są transparentne w sensie co przyszło to wyszło, tylko przedstawiają muzykę za pośrednictwem transparentnego medium, a dźwięki potrafią być bardzo konkretne i cielesne. Przykład uderzeniem młotka w kowadło jest bardzo trafny.

Gustaw

• Gość
27-11-2011, 17:35
>> majkel, 2011-11-27 16:42:32
to ja jestem ksiądz prałat i pani posłanka w jednej osobie.

Nigdy, Majkel, nie podważałem Twoich uzdolnień. :)

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
27-11-2011, 19:26
SR-404 zauroczyły mnie na AS 2007. W Poznaniu rok temu potwierdziło się, że są bardzo przyjemne, ale nie zachorowałem. Pierwszy krok do dobrego dźwięku z Edition 10 to dobrze wypchane pady, drugi to właściwe założenie ich na głowę (pałąk tuż nad grzywką, jeśli ktoś ma), trzeci to wymiana jacka na ciemniejszy i bardziej barwny (czytaj Furutech), a czwarty to tor, i tutaj to już są istne hece zwłaszcza w temacie wzmocnienia. Powiedziałbym, że to najbardziej wybredne słuchawki dynamiczne pod względem doboru wzmacniacza jakie znam. Bardziej niż DT1350. :)

wiktor

• 2503 / 6083
  • Moderator Działu Słuchawki
27-11-2011, 20:15
Panowie, proszę piszcie w temacie.

Gustaw

• Gość
27-11-2011, 21:15
Ja już boję się pisać. Idę pokwilić w samotności. Jeżeli ktoś chce ukoić mój ból to proszę o skromną darowiznę w postaci starszych Omeg albo chociaż zestawu z 4040.
507 i 009 nie przyjmę.

Rafaell

• 5033 / 6080
  • Ekspert
27-11-2011, 23:12
 >> majkel, 2011-11-27 22:36:44
Dla mnie średnica PS1000 jest wytrawna jako sama w sobie, jej tło lub podkład, ale ma pełną paletę barw. Odgrywane jest wszystko.

No cóż głupia sprawa ale średnica na moich starych kolumnach jest znacznie lepsza niż na PS1000 i na tym co słuchawkowego używam na co dzień;jak chcę trochę wiecej frajdy to przepinam się własnie na kolumny. No ale do pewnych wniosków dochodzi się powoli i dla tego jak dla mnie mimo estymy do Grado ( choćby GS1000) PS1000 mają tu własnie słabsze miejsce.    
Stare GS-y z serii 1000 nic nie wycinały, one po prostu grały w innej konfiguracji i o tym należy pamiętać.      

Co do stoiska Ultrasone na tegorocznym AS to dalej ten nieszczęsny mały lampiak je napędzał?        

Dalej nie zmienię zdania E10 mimo różnych niedomagań globalnie rozkładają pozostałe słuchawki na łopatki;można na nich słuchać różnorodnej muzyki co jak widzimy po postach u innych słuchawek tak dobrze się nie układa.
Myślę że z czasem towarzystwo się obudzi ale czy wtedy będzie słuchawek dla wszystkich chętnych?          

zibra

• 812 / 5179
  • Ekspert
28-11-2011, 00:28
tak samo
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

alghar

• 639 / 5795
  • Ekspert
28-11-2011, 00:44
@ Gustaw, może słuchałeś  507  z 007tII  lub 727 ?    006tII  trochę "ogranicza" 404 a jeszcze  chyba  w większym stopniu 407 i 507.

Gustaw

• Gość
28-11-2011, 01:18
>> alghar, 2011-11-28 00:44:43

Nie pamiętam jaki to był wzmacniacz. Pamiętam jedynie, że dla 404 był ten sam jak do 507.

Gustaw

• Gość
28-11-2011, 01:18
>> frackowiak, 2011-11-28 00:01:45
MELUJE SIE JAKO PROWOKATOR ODSLUCHU,MALE ZASKOCZENIE ALE Z TEGO CO USLYSZALEM
1)HD-800
2)STAX
3)LCD-2

LCD-2
HD-800
STAX

aallen

• 651 / 5533
  • Ekspert
28-11-2011, 02:36
>>wojna w powietrzu :) , więc..:)))..

Jak na tak rozbudowany wątek , hm, hm :), brakuje mi odrobinę ...dźwięków wymienionych w tytule słuchawek :))).
 Wiele osób pyta jak grają Stax , k1000 i Orpheus , ortho , itd., jak wypada porównanie.
 Podobno 1 obraz wart jest tysiąca słów :) , a ...dźwięk ? ;))).
 Mimo , iż nie posiadam , proszę bardzo :)) :<<

Zestawienie bardzo ciekawe jednak jest jeden problem. Co nam po tym jak słychać je nagrywane z .... zewnątrz i jeszcze na własnych słuchawkach :)
AKG k1000 czy HD800 nie da się ocenić na podstawie tych fragmentów, reszty zapewne też nie. Tak wiem że się czepiam ale tak tylko sobie na brudno skrobię :)

lancaster

• Gość
28-11-2011, 05:31
OK, w takim razie przyjmuję do wiadomości, ze GS-y Gradofanowe były wygrzane, GS-y i PS-y których słuchaliśmy wcześniej pomimo pewnie kilkuset godzin grania były być może niewygrzane, a PS-y majkela ? Grały jak PS-y których słuchałem wcześniej w końcu...Wygrzane/nie wygrzane ale względem GS Gradofana tak czy inaczej wypłowiałe barwowo.
Rozumiem też, ze ludzie maja różne gusta i dla kogoś JVC nawet z laptopa może być czad :-)
Dla nikogo w Poznaniu (8 osób?) nie były...niezależnie czy z Poznania czy z dowolnego miejsca w Polsce przyjechał....a wzmacniacze zaryzykuję że mimo wszystko mieliśmy lepsze niż karta muzyczna laptopa.
To już zaczyna być totalne sci-fi, a nie takie na pół gwizdka jak powiedzmy prognoza pogody.
Usuwam swoje offtopy z wątku.
W przypadku CAL! można sobie pisać co się chce, te słuchawki się po prostu znakomicie bronią dźwiękowo w swojej kategorii cenowej(i nie tylko). Komuś mogą się zupełnie nie podobać i ma do tego pełne prawo. Osoby postronne mają nawet do tak tanich i uważam bezpiecznych pod względem brzmienia i napędu/konfiguracji słuchawek łatwy dostęp. W przypadku PS jeśli ktoś ma w planach zakup to i tak posłucha więc w czym problem ?
Ty masz swoje zdanie na ich temat, wiele osób w kilku tematach ma inne...podobnie jak o JVC np. ... i tak już zostanie, chyba że przy którejś okazji wrażenia będą inne niż do tej pory.
W przyszłości nie życzę sobie wkładania mi w usta rzeczy których nigdzie nie powiedziałem/napisałem, oraz wlewania alkoholu, którego nie piłem. Zresztą ta pierwsza prośba do ciebie nie po raz pierwszy, wiec nie liczę zeby i tym razem jakoś specjalnie skutecznie.

Dobranoc

MAG

• 2398 / 6070
  • Ekspert
28-11-2011, 09:08

Panowie wyluzujcie :)

Być może trudno jest teraz interpretować recenzję Piotra ja obiecuję sobie że przeczytam jeszcze co najmniej 2 razy .
Dlatego trudno bo każdy może interpretować inaczej nawet sam tekst , nie będę przytaczał ale sam tekst Piotra jest ciekawy , wciągający zmuszający do interpretacji, ale nie (nadinterpretacji).
Nie każdy z nas jest filozofem , a już Bogu ducha winny Kowalski złoży ręce i pomyśli sobie ten recenzent to  jakiś uczony .

Druga sprawa to dobrze że jest dyskusja która prowadzi do różnych ripost inaczej była by nuda , nie każdy przyklaśnie .

Następnie powiedzmy sobie jedno są to tak małe różnice (za to mi się dostanie) że nie warto roztrząsać wszak nie po to mamy słuchawki aby się nimi chwalić , mamy po to by na nich słuchać.
Tak małe różnice dla wielu mogą być wielkie , zgodzę się tylko z tym że mogą być wielkie dla tych którzy mają nie jedne słuchawki!!!!!   ale po kilka sztuk . Tylko że nawet ci właściciele którzy mają ich więcej nie słuchają ich wszystkich na codzień a wręcz mają je tylko po to bo lubią mieć większą kolekcję , nie odczytujcie tego że pije tu do Wiktora czy Stefana którzy mają większe kolekcje , ale nawet oni mają swoje ulubione które w wolnych chwilach używają właśnie do słuchania muzyki.

To jest tak że Piotra recenzje trzeba nauczyć się rozumieć , a najlepiej robi się to tak
Kupiłem HD 650 i zacząłem ich słuchać wychwyciłem to o czym pisze Piotr bez specjalnego wczytywania się w tekst tyle tylko że konfrontacja odbywała się na bieżąco nawet płyty starałem się mieć te same . To jest najlepszy sposób na zrozumienie co recenzent miał na myśli .

Tylko jeszcze jedno zdanie odnośnie naszego grona - Bardzo jest ono różne i dobrze bo wywołuje skrajne odczucia i dzięki temu ten wątek żyje .

Piotrze pisz dalej bo bez Twoich recenzji będzie po prostu nudno.

Pozdrawiam wszystkich  i uważajcie na silne wichury na pomorzu u nas domy , koleje pozrywało fale na morzu dochodzą do 30 metrów .

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Krzysztof_M

• 1541 / 5475
  • Ekspert
28-11-2011, 16:00
Strasznie się czyta te pyskówki o GRADO - czy możecie Panowie wrócić do tematu wątku?
Czy Moderator jest w stanie posprzątać te posty nie na temat do jakiegoś osobnego wątku o brzmieniu GRADO?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Gustaw

• Gość
28-11-2011, 17:34
Moim zdaniem przerabiamy po raz chyba 10 dokładnie ten sam scenariusz.

Zupełnie na serio zaczynam mieć wątpliwości czy mogę wyrazić swoją subiektywną opinię aby za chwile nie było jakiegoś spięcia.

>> Max, 2011-11-28 17:23:51
Bądź obiektywny. Granice są przekroczone z obu stron. Tylko na innych odcinkach frontu.