Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

• Gość
26-11-2011, 17:37
Wielkie podziękowania dla majkela i Piotra.

:-)

pozdr

Robeeert1

• 722 / 5718
  • Ekspert
26-11-2011, 17:46
dzieki Piotr i Majkel za poświęcony czas.

Ged

• 1723 / 6085
  • Ekspert
26-11-2011, 19:16
Piotr, Michał - bardzo dziękuję.

Nakręciliście mnie do ponownego porównywania.

Piotr - muszę posłuchać Twojego zestawu K-1000, naprawdę :)
Z tego co pamiętam, popraw mnie Piotrze, to porównywałeś również Staxy MK I z K-1000 i tu także wygranym były AKG ? Czy to była wersja MK II ?

Michał - odrobinę nie zgadzam się z Twoją koncepcją małych różnic pomiędzy PS-1000 a 009. Na dużych poziomach głośności - owszem, grają podobnie, ale na średnich - PSy grają płasko, porównując do 009. Oczywiście tak słyszę ja, w moim systemie. Poza tym pomijam kolosalną różnicę cenową :)

Bardzo fajnie, że mieliście okazję posłuchać tych słuchawek.
Pozdrawiam
Włodek

wiktor

• 2503 / 6083
  • Moderator Działu Słuchawki
26-11-2011, 20:02
Wspaniała robota Piotrze! Dziękuję.

Zgadzam się Tobą ze wszystkim co napisałem, poza budową kabla. Pewnie to oczywista pomyłka pisarska. Kabel w SR-009 jest taśmą składającą się z sześciu przewodników, nie siedmiu.

Krzysztof_M

• 1541 / 5475
  • Ekspert
26-11-2011, 20:14
Piękny opis Piotrze, dzięki za tak solidną dawkę porównań i opinii.
Przyznam, że odniesienia dla modelu 507 bardzo mnie interesują.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

majkel

• 7477 / 6083
  • Ekspert
26-11-2011, 21:36
Nie wiem gdzie to wyszło z mojej opinii, że SR-009 grają podobnie do PS1000? Nie grają, bo grają zupełnie inaczej. Nie wszystko Grado robią tak jak wolę, ale całościowo sporo bliżej mi do ich prezentacji. Widać tylko z opisu Piotra, że nie wszystko, co wyłowiłem, to była sprawka słuchawek Stax, ale to dobrze, teksty pojawiły się zaraz po sobie, bo kto nie słuchał, ma w Piotra recenzji dane do korekty moich obserwacji oraz całą masę nowych.

Ged

• 1723 / 6085
  • Ekspert
26-11-2011, 22:04
majkel
Sorki, jakoś tak zrozumiałem Twoją/Waszą opinię, że dużej przepaści nie ma między PS-1000 a 009. Zresztą jak wcześniej dyskutowaliśmy te różnice dla jednych będą duże, dla innych małe. U każdego z nas zmieniają się również na różnych płytach, nie mówiąc o osobistym nastroju :)
Tak czy inaczej jeśli miałbym wybierać pomiędzy K-1000 a 009 to wybrałbym . . . MK I. Natomiast precyzja 009 jest nie do pobicia i czasem fajnie sobie tego posłuchać. Nie mogę się doczekać opinii kolegi, który przez ostatnie dni miał K-1000 i MK I :)

• Gość
26-11-2011, 23:06
>> Piotr Ryka, 2011-11-26 16:53:22

Piotrze napisałeś:
 ,,Wady
- Dźwięk cokolwiek wyprany z masy, mogący rozczarowywać zwolenników masywności i ciężaru,,

Czy to zdanie się odnosi do poprzednich modeli Staxa i ich zwolenników czy ogólnie do prawidłowej nazwijmy to prawdziwej, wiernej prezentacji? Czy to według Ciebie jest manierą, anomalią, że 009 tak gra (odchudzenie) czy prawidłowością?
Nie za bardzo potrafię sie odnieść do tego punktu.

• Gość
26-11-2011, 23:18
Abym dobrze został zrozumiany to chodziło mi o,,Czy to zdanie się odnosi do poprzednich modeli Staxa i ich zwolenników,, na tle 009....

• Gość
26-11-2011, 23:37
Namotalem juz na  maxa.  
009 na tle innych staxow ?
Ciezki dzien :-)  

Pozdr

Gustaw

• Gość
26-11-2011, 23:54
Nie słuchałem 009 ale jeżeli flagowe, elektrostatyczne, słuchawki za 5 tys euro nie są zdecydowanie lepsze od kontrowersyjnych PS-1000 , [za które, (przepraszam posiadaczy), nie dałbym więcej niż 1kz zł], to ja nie bardzo wiem o co chodzi.

Biorąc do ręki pokraczne 4040 lub milutkie, starsze, Omegi po chwili wiadomo po co te całe elektrostatyczne zabawy - jest przyjemność, barwa, relaks, czarowanie i wciąganie słuchacza w muzykę. Przypuszczam, że 009 to tak trochę jak 507 czyli "nie pies, nie wydra". Nowy kierunek i nowe koncepcja brzmienia. Zr

• Gość
27-11-2011, 11:11
Zaciekawiło mnie to zdanie. Jednak tu chyba w grę wchodzą już nasze własne preferencje i oczekiwania. Bo osobiście uważam, że gęstość w 009 jest akuratna, ani na plus ani na minus. Tu właśnie fajną synergię miałem z przetwornikiem dcsa, który także jest na zero. Takie MKI pokazują na tle dziewiątek że można sporo gęściej i ciemniej , lecz ze słabszą dynamiką, z mniejszą transparentnością. Ale to absolutnie dwa różne typy prezentacji. Jeden bajkowy, drugi realny. Co kto woli.

Takie aspekty jak masywność, twardość można w dużym stopniu modelować za pomocą wzmacniacza, źródła, kabli itp. Ja osobiście nieco bym jeszcze oczyścił tło i dodał uderzenia.
Tu stax jednak ma problem, bo dedykowane wzmacniacze mają niejaki wąski wachlarz róznorodnosci dźwiękowej, choć każdy z serii 7 gra inaczej. Brakuje im potęgi i zejścia w dół a także nieco rozdzielczości.
Tu na myśl przychodzi pomysł Stefana (Ductusa) Takie połaczenie LRT 1630 + jakakolwiek mocna końcówka mocy lub wzmacniacz dowolnego producenta. Wybór niemal nieograniczony a właściwe dobranie wzmaka to już kwestia własnego smaku, kapitalna zabawa w dopasowaniu odpowiedniego pod siebie.

Już w przyszłą niedzielę mam nadzieję się przekonam co takie połączenie daje na tle 007TII i 717.

pozdr

Robeeert1

• 722 / 5718
  • Ekspert
27-11-2011, 11:36
>> frackowiak, 2011-11-27 11:17:21
teraz trzeba tylko wypatrywac zdjec z zakupu mojego toru sluchawkowego!

Czekamy z niecierpliwością.

ductus

• 1247 / 5028
  • Ekspert
27-11-2011, 13:33
>> Piotr Ryka, 2011-11-26 16:53:22<<
Brawo, Piotrze! Właśnie co przeczytałem Twoją arcyciekawą recenzję - istna duchowa biesiada z dużą dozą ciekawych informacji i spostrzeżeń. Wynikowo stwierdzam, że każdy dotychczas recenzujący 009 (nie wyłączając mnie) postrzega tego flagowca przez pryzmat własnej posiadanej lub wirtualnej referencji - taką dla Ciebie Piotrze jest Twój K1000, a dla mnie przy odsłuchu dziewiątki był 007 Mk1. A Majkel zapatrzył się naturalnie w swoje PSy...
Znając K1000 i ich diametralnie różny nie tylko w stosunku do elektrostatów przekaz, zaryzykowałbym twierdzenie, opierając się na opisanych tu różnicach 009 do K1k - że Mk1 w tej konstelacji znajdowałyby się gdzieś po środku. Mam nadzieję, że pojedynek 009 i Mk1 w moim torze w przyszłą niedzielę przyniesie równie ciekawe doświadczenia. Zgadzam się zupełnie z tezą podobieństw między 009 i 507, o czym pisałem wcześniej.
Może w wyszczególnionych na końcu zaletach na pierwszym miejscu widziałbym jeszcze:
"Wyjątkowo neutralna, naturalna barwa poszczególnych instrumentów i wokaliz, też wielkich zespołów orkiestralnych i chóralnych, które brzmią spójnie i w odpowiednich proporcjach. Dotyczy to całego pasma częstotliwości, co jest niespotykane (z wyjątkiem Orfeusza) wśród wszystkich typów i modeli słuchawek."
Dzięki raz jeszcze za recenzję.

MAG

• 2398 / 6070
  • Ekspert
27-11-2011, 16:05
Piotrze bardzo filozoficzna recenzja ale jak zawsze ciekawa.
Michał też fajnie opisał 009.

Czekamy teraz na Stefana , jestem ciekaw czy z całkowicie innym zestawieniem będzie lepiej?

Co do moich odczuć niebawem napiszę swoje wrażenia z obcowania z 009 zobaczymy czy pokryją się z Waszymi

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)