Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

alghar

• 639 / 5795
  • Ekspert
21-11-2011, 23:40
@MAG, 009 były "wypożyczone " :(
Jestem ciekaw  jak zagrają 009 z 717 w stosunku do 007tII.
007tII można "tuningowac" wymieniając  lampy .

alghar

• 639 / 5795
  • Ekspert
23-11-2011, 07:22
@Piotr ,czy słuchając Stax-a masz może  wrażenie że wyższy bas na 009 jest chyba trochę "podbity" przez co bas sprawia wrażenie że jest go więcej (niż na np. 007 MkI ) ?

alghar

• 639 / 5795
  • Ekspert
23-11-2011, 20:12
@Piotr, a jak z kontrolą basu na  wzmacniaczach ?  
ja czekam  na wynik z lepszym" zródłem" :)
 Szkoda, że nie masz   SR Omegi do porównania a najbardziej wzmacniacza   Orpheusa.

Krzysztof_M

• 1541 / 5475
  • Ekspert
23-11-2011, 21:15
Czy ktoś testował 009 ze wzmacniaczem 727? Albo z tym wzmacniaczem model 507 nauszników Staxa?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Ged

• 1723 / 6085
  • Ekspert
23-11-2011, 21:27
Krzysztof - ja miałem u siebie lampę 007 i tranzystor 727. Różnice dla mnie niewielkie. Słuchawki MK I i 009.
Włodek

Krzysztof_M

• 1541 / 5475
  • Ekspert
23-11-2011, 21:39
Tak różne technologie wykonania i małe różnice? Nigdy bym nie przypuszczał. Dzięki za info Włodku.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

alghar

• 639 / 5795
  • Ekspert
23-11-2011, 23:05
@Krzysztof_M   w 007tII " dużo" może  dac  wymiana lamp.Ja przez moment  miałem rosyjskie 6FQ7  i było "troszeczkę inaczej " szczególnie na wysokich , ale na temat lamp  i  ich wpływu na dzwięk to  może wypowie  się  Robeeert1   :)  

@ Piotr zobaczysz   co "pokażą" 009  z  Accu i mam nadzieję że  to napiszesz  :)  mi niestety się nie udało  z zestawem Reimyo CDT 777 i DAP 999 EX ale jestem  ciekaw :)  jak 009 są "wrażliwe "na \'zródło".

Robeeert1

• 722 / 5718
  • Ekspert
24-11-2011, 00:57
>> alghar, 2011-11-23 23:05:24
ale na temat lamp i ich wpływu na dzwięk to może wypowie się Robeeert1 :)

Już kiedyś pisałem na temat wpływu różnych 6CG7 na 007t.

Dobrych jest kjilka : RCA , tung-sole, raytheony. Zmiana dźwięku jest zasadnicza, jak prawdą jest to co pisze Piotr i Włodek, że pomiędzy 007t a 717 nie ma dużych różnic, to zapewniam Was, że po włożeniu moich ulubionych raytheonów, 007t będzie lepszy od tranzystora i to dużo. Kontroli może nie mieć takiej dobrej jak tranzystor, (chociaż nie jestem tego pewien), ale cała reszta napewno będzie należeć do niego.

• Gość
24-11-2011, 10:27
...
Odpowiadasz na wpis
>> Robeeert1, 2011-11-24 00:57:44.

,, jak prawdą jest to co pisze Piotr i Włodek, że pomiędzy 007t a 717 nie ma dużych różnic...,,

Dla mnie 717 i 007TII to dwa różnie brzmiące wzmacniacze z korzyścią na 717 i nie ma mowy tu o minimalnych różnicach, niuansach.
Różnice słychać wszędzie. Druga sprawa źródło, które potrafi pokazać te różnice to sprawa także zasadnicza.

Włodek porównywał 727 z 007TII.  727 także gra inaczej do 717.

pozdr

MAG

• 2398 / 6070
  • Ekspert
24-11-2011, 16:24

frackowiak

Większego sceptyka nie znam , ale fakt faktem Piotr Ryka musi wywiązać się z umowy i tekst napisać wszak dystrybutor byłby zły gdyby taki nie powstał , a co dopiero gdyby powstał krytyczny:)
Myślę że tekst od Piotra będzie w 90% pozytywny tak przypuszczam
I jeszcze jedno co na taki tekst powie dystrybutor czyli Grobel Audio czy będzie się nim chwalił czy pozostanie w cieniu tutaj na Audiohobby.

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Max

• 2204 / 5580
  • Ekspert
24-11-2011, 17:36
"Dla mnie 717 i 007TII to dwa różnie brzmiące wzmacniacze z korzyścią na 717 i nie ma mowy tu o minimalnych różnicach, niuansach.
Różnice słychać wszędzie. Druga sprawa źródło, które potrafi pokazać te różnice to sprawa także zasadnicza."

Włodek, ja podejrzewam, ze w "audiofilskich" kwestiach nie zechcesz swojego zdania utożsamiać z moimi poglądami ale.... jak to jest ? Słuch nie ten, źródło nie to, dlaczego te minimalne różnice jednak minimalne w żadnym wypadku nie są !? ;-)

Ja nie słuchałem porównawczo, ale z założenia trzymam sie wersji Włodkowej. :-)

No chyba, ze ten jego MBL za straszne pieniądze, rzeczywiscie nie chce owych różnic pokazac. Czy tak koledzy audiofile ? :-)

Ged

• 1723 / 6085
  • Ekspert
24-11-2011, 18:14
Max
Chyba to kwestia indywidualnych odczuć, preferencji, doświadczenia, zamiłowań itd. Ktoś opisze różnice pomiędzy dwiema rzeczami jako ogromne, ktoś inny jako minimalne. Gdybym miał nieograniczony budżet, być może zdecydowałbym się na pociągnięcie oddzielnej linii z elektrowni :) i już miałbym zamówionego nowego Accu. Ale na razie chyba każdy z nas dopasowuje potrzeby audiofilskie do możliwości i/lub chęci. Z pewnością przyjemność sprawia mi słuchanie muzyki z dobrego zestawu słuchawkowego. Czego wszystkim życzę :)
Może to trochę off-topic, ale wydaje mi się, że tak naprawdę to niewiele osób robi prawdziwe ślepe testy. Niekoniecznie tak jak pisze kolega Pawel XYZ, ale wiarygodne z mojego, naukowego punktu widzenia (dwie identyczne kopie CD, identyczne kable,  pasywka, ktoś inny przełącza źródło, nie widzimy które, głośność jest na tym samym poziomie).
Natomiast to co czytamy na naszym forum to pikuś w porównaniu do AS, gdzie rozbiera się na czynniki pierwsze takie składowe systemu, że wydaje się to śmieszne. Trochę pisze na ten temat Gustaw. Najdziwniejsze jest to, że wielu rad udzielają koledzy, którzy nie mają nic lub budżetowe systemy a prawią długie epistoły nt. źródeł, zasilania, kabli, transportu, przedwzmacniaczy, XLRów, oprogramowania, rodzaju lamp itd. bo "poczytali" albo słyszeli na AudioShow. Najlepsze rzeczy są najczęściej wg tych kolegów nieosiągalne np. słuchawki nie do kupienia nawet na rynku wtórnym, albo wersja wzmacniacza robiona na zamówienie, albo źrodła za  kilkadziesiąt tysięcy dolarów itp. To samo jest na head-hifi.
Moje doświadczenia mówią tak: najważniejsze są słuchawki (dynamiki otwarte vs. zamknięte vs. K-1000 vs. elektrostaty vs. ortodynamiki), wzmacniacz (małe ze sklepu grają kiepsko, małe od rodzimych konstruktorów grają dobrze lub bardzo dobrze, duże ze sklepu grają bardzo dobrze,ale kosztują fortunę), na końcu źródło, kable, zasilanie (dla mnie bez znaczenia).
Pamiętam jak dziś, jak pisałem na forum jaki mam zestaw (a były to wtedy: Denon 1500 + Twin Head + Grado Gs-1000) a wszyscy mi pisali, że słabym ogniwem jest źródło, i że koniecznie powinienem to zmienić. Że system nie gra tak jak powienien i dopiero po zakupie prawdziwego odtwarzacza CD usłyszę wszystko w moich Grado. To były kompletne bzdury ! Sorki.
Co nie znaczy, że nie zmienię kiedyś zdania. Dlatego pozwalam sobie zachować duży szacunek do tych, którzy słyszą duże różnice pomiędzy źródłami, kablami itd - być może do nich kiedyś dołączę :)
Pozdrawiam

MAG

• 2398 / 6070
  • Ekspert
24-11-2011, 18:57

Ja tam czekam aż sam posłucham 009 wtedy będę miał odnośnik do testu w Audio Video .
Kiedy sam skonfrontuje 009 z innymi testami będę mógł optymalnie powiedzieć który z recenzentów słyszy podobnie do mnie .
Ostatnio słuchałem CD ka  bardzo dobrego i drogiego z możliwością przełączania i korekcji przetwornika , nie powiem ze nie było ciekawie ale całkiem nie powaliło mnie brzmienie.

Fakt są ludzie którzy piszą o czymś o czym zasłyszeli lub czytali to trochę tak jak by pisać o szlifowaniu diamentów nie mając pojęcia o tym.
Orfeusz jest bardzo dobrym zestawem do słuchania muzyki zapewne jest tylko spore ale ile za taką przyjemność trzeba by zapłacić na co dzień dla mnie ta kwestia jest zamknięta na pewno ich nie kupię.
Co do jednego jestem pewny gdybym miał kupić elektrostaty mam tylko jeden model na myśli nie będę o nim pisał bo ceny i tak już wariują na różnych aukcjach więc jak kupię je okazjonalnie to wtedy napiszę

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Max

• 2204 / 5580
  • Ekspert
24-11-2011, 19:30
>> w.luczynski, 2011-11-24 18:14:15
Co nie znaczy, że nie zmienię kiedyś zdania. Dlatego pozwalam sobie zachować duży szacunek do tych, którzy słyszą duże różnice pomiędzy źródłami, kablami itd - być może do nich kiedyś dołączę :)"

Ależ mowy nie ma o braku szacunku do kogokolwiek. Więcej, często myślę o braku własnych predyspozycji odsłuchowych w kategoriach pewnego upośledzenia. Inni słyszą a ja, w morde, nie. To bardzo frustrujące !
Zatem nie brak szacunku, a podziw i uznanie za umiejętnosc różnicowania źródeł, wzmaków, kabli, kostek, gniazdek itp. Tez bym tak chcial.

wiktor

• 2503 / 6083
  • Moderator Działu Słuchawki
24-11-2011, 19:56
>> frackowiak, 2011-11-24 10:08:50

>> MAG, 2011-11-24 16:24:37

Panowie,

pozwólcie, że skomentuję kontekst recenzja/ dystrybutor Stax.

Kolega Piotr Ryka od długiego czasu, publicznie i prywatnie, prosił o możliwość posłuchania i zapoznania się z SR-009. W jakimś sensie, adresatem ten prośby byłem ja, nie Pan Sebastian z Grobel Audio. Dystrybutor Stax w Polsce nie zabiegał o recenzję Piotra Ryki. Zatem możemy być wszyscy spokojni, że to co napisze Piotr będzie od serca, a nie z przymusu lub z wdzięczności. Jestem głęboko przekonany o absolutnej bezstronności Piotra.

Przy tej okazji chciałbym podziękować Panu Sebastianowi i napisać o fair zachowaniu Pana Kienitza, który nawet słowem nie wspomniał o przychylnej recenzji. Zrobił to również z sympatii dla nas wszystkich, zaglądających tu na Audiohobby.

Napisałem to, aby wypowiedź Marka i Mirka nie została źle zinterpretowana.

:-)