Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

pastwa

• 3823 / 6082
  • Ekspert
20-11-2011, 19:32
>> Piotr Ryka, 2011-11-20 19:09:35

Tez mnie to mocno zastanowilo, chyba ze rozne sztuki sie trafiaja do recenzji.

MAG

• 2398 / 6069
  • Ekspert
20-11-2011, 20:04
Piotr nie przejmuj się red Kulpą musi coś napisać bo jest redaktorem poważnym.

Mnie rozbawiło pierwsze zdanie:)  Nie jestem zwolennikiem odsłuchu słuchawkowego    buhaha:)

Więc do czego się zabierasz człowieku zapłać Wiktorowi albo Piotrowi i daj sobie siana bo te wypociny są  populistyczno-mdłe .

Piotr pisz waść w końcu coś usłyszał bo od takiej recenzji to tylko głowa boli jak po obradach sejmowych :)Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

• Gość
20-11-2011, 21:08
>> Piotr Ryka, 2011-11-20 20:27:56

,,a teraz tylko chciałbym pocieszyć Johna,,

:-)

Tak naprawdę zmartwiłeś mnie tylko tymi kanałami, a reszta jest sprawą subiektywną.

Piotr za już swoja długą i ciernistą drogę poszukiwania słuchawek zakończyłem.
009 według moich preferencji to jest nr 1. Ani AKG K1000 ani sony R10 nie produkują wystarczającą ilość niskich tak więc nie biorę je w krąg moich zainteresowań.

Podłącz 009 do referencyjnego źródła z fajnymi sieciówkami i xlr-ami to zachorujesz.

Miłych i owocnych dalszych odsłuchów.

:-)

pozdr

Ged

• 1723 / 6084
  • Ekspert
20-11-2011, 21:18
Piotr, dobrze, że napisałeś ten ostatni post, bo ja też się odrobinę zmartwiłem pierwszymi urywkami Twoich wrażeń.
Dobrej zabawy :)

Gustaw

• Gość
20-11-2011, 22:53
Ech...naiwni, nawni. 009 jako koniec poszukiwań słuchawek ?
Przecież ogólnie wiadomo, że na końcu poszukiwań mogą być tylko CAL-e :)

Co do Kulpy to nie marudźmy. Mam wrażenie, że faktycznie się chłopu te słuchawki bardzo spodobały.

alghar

• 639 / 5794
  • Ekspert
21-11-2011, 07:15
@ Piotr, a jak oceniasz 009 z różnymi  rodzajami  muzyki ?

• Gość
21-11-2011, 08:11
....>> Gustaw, 2011-11-20 22:53:23

,,Co do Kulpy to nie marudźmy. Mam wrażenie, że faktycznie się chłopu te słuchawki bardzo spodobały.,,

Zdjęcia odzwierciedlają wszystko :-)

MAG

• 2398 / 6069
  • Ekspert
21-11-2011, 13:38

Najlepszym testem dla takich słuchawek jak 009 było by spotkanie na większą skalę w małym zacisznym miejscu z full wypasionym sprzętem , a więc porządny CD , okablowanie ,porządny LP itd.
Co nie znaczy że Piotr nie jest w stanie napisać recenzji , oczywiście zrobi to zapewne w bardzo dobrym stylu ale wyobrażmy sobie kilku posiadaczy tych słuchawek Wiktor,Johny,w.luczynski,alghar(chyba wszystkich wymieniłem) którzy zasiadają do testu takiego powiedzmy jednodniowego to zapewne było by ciekawe.
Forma testu była by następująca  .
Każdy używał by swojego systemu w pierwszej fazie po dokonaniu notatek następowała by przesiadka i tak kolejno każdy z uczestników przesłuchiwał by kolejny system odnotowując przy tym wszystkie różnice .
Na każdy system jeden uczestnik przeznaczył by około 1,5 godziny wprawnym testerom absolutnie by to wystarczyło do wychwycenia zapewne drobnych różnic .

Taka forma była by ciekawa przynajmniej dla mnie pod warunkiem że każdy z właścicieli systemu starał się być jak najbardziej obiektywny w stosunku do zasłyszanego efektu .
Wiadomo że każdy swojego konia chwali co jest oczywiste gdy konie stoją w stajni ale!!! gdy trzeba przeprowadzić gonitwę różnie z tym bywa i taka forma testu była by ciekawa co o tym sądzicie , czy jest to możliwe do wykonania?

Napisze wprost był by to odlot dla wszystkich ,najlepsze systemy zderzyłyby się jak Zderzacz Hadronów :)

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

MAG

• 2398 / 6069
  • Ekspert
21-11-2011, 13:40
Nie zrozumcie mnie żle ale najlepsze słuchawki na świecie muszą mieć bezkompromisowe towarzystwo w postaci dobrego sprzętu towarzyszącego Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

MAG

• 2398 / 6069
  • Ekspert
21-11-2011, 15:14
>> Piotr Ryka, 2011-11-21 14:32:23

MAG
Taka sesja porównawcza byłaby o tyle mało twórcza.

Piotrze skądże była by nieocenionym super testem , była by nie tylko twórcza ale i inspirująca dla wszystkich poszukujących nie tylko słuchawek ale i pozostałego toru .
To według mnie jest jedyny sposób w odnalezieniu odpowiedzi na poszukiwane pytania .
Jak zagra z tym systemem z tym okablowaniem a jak z tamtym?

Można przeprowadzić odsłuchy ta jak robisz to Ty , przystosowując sobie resztę toru do swojego gustu ale wtedy taki sposób jest mało zróżnicowany i nie rodzi nic poza tym że dostosowujesz system do własnych preferencji a to już nie jest obiektywne(dla reszty) niestety.

Chodzi mi o to aby test był rzeczywiście zjawiskowo oddający wszelkie możliwe układy , zestawienia ,musi być maksymalnie zróżnicowany aby dawał jak największą paletę doświadczeń .

Może kiedyś T-2 zawita w nasze skromne progi być może przyćmi wzmacniacz Orfeusza ale jeśli nie będzie kiedyś takiego wielkiego testu być może nigdy się nie dowiemy czegoś więcej o 009 a szkoda by było:)

MAG

• 2398 / 6069
  • Ekspert
21-11-2011, 15:17

>> frackowiak

I właśnie dlatego trzeba robić konfrontację !

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
21-11-2011, 17:11
Trochę mnie nie było, a tu takie ważne rzeczy...
Piotr: Stax pisał o jakichś partykułach kurzu między membraną a statorami - jeśli chodzi o tą krótką nieudaną serię 009. Natomiast kanały we wzm Staxa są jak najbardziej zbalansowane mechanicznie i nie musisz ustawiać nic na ucho - po prostu oba pierścienie przekręcone w pozycję zero dają idealny balans. Jeżeli tylko sam wzm nie jest wadliwy. Potem, po wyzerowaniu, obracając całościowo gałkę potencjometru wg. wsk. zegara dostajesz równy zbalansowany sygnał. Różnice powstają dopiero po przekręceniu pierścieni w stosunku do siebie, co Wiktor już chyba podpowiedział.
Co do 009, oceniam je podobnie. Pozwólcie, że zacytuję nieskromnie siebie samego, z tekstu NOWEGO KROLA NIE MA  tu na wątku, wpis z 7 czerwca:
"...Porównując do starych omeg jak też do 007 Mk1 te opisane superlatywy zostały wg mnie okupione dość przeciętną budową sceny, dużo mniejszej i węższej jak w Orfeuszu czy Omegach I i nie tak głębokiej, jak nawet w 007... Czar dźwięku bez, kiedy trzeba, wyraźniejszych pochodnych odbitych od ścian, bez realniejszego poczucia wielkości i kształtu pomieszczenia z muzykami, jednym słowem tych rzeczy, które pozwalają, że możemy uwierzyć w iluzję bycia (prawie) na koncercie - nie, tego czaru nie zarejestrowałem..."
Johny nie słyszał jeszcze niestety swoich 009 w moim torze. Właściwie, to porównanie do stojących obok 007t II i do 717 powinien zrobić u mnie również Piotr, który ma podobne do moich wątpliwości...

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
21-11-2011, 18:05
Jeśli jest taka opcja, to się mogę pofatygować do Nautilusa z tym i owym, np. jakimiś "ucieleśniającymi" kablami.

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
21-11-2011, 18:17
Piotrze, ta wielowarstwowość dźwięku, jego transparencja, na 717 powinna być jeszcze większa. 007t II trochę smaruje miodem.
Nie pisałem, że 009 nie dają atmosfery; naturalnie mają ją; tyle, że wg mnie mniej jak 007. Jest to też sprawa grania bardziej do przodu, znana nam z lambd. Ciekaw jestem Twoich ostatecznych podsumowań. Nieźle byłoby,  gdybyś pod ręką miał też jakieś 007 Mk1 do porównania. To co innego, jak Mk2.

Robeeert1

• 722 / 5717
  • Ekspert
21-11-2011, 20:38
Piotr Ryka, 2011-11-21 19:29:34
U mnie nic nie smaruje. Może lampy jeszcze niewygrzane, a mój odtwarzacz jest mniej ciepły od Accuphase.

Piotr,
Te lampy przydałoby się wygrzać na śmietnik,  na dobrych lampach te warstwy o których piszesz byłyby głębsze i bardziej oddzielałyby się od siebie i byłyby lepiej kontrolowane.