Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
08-11-2011, 13:41
Wiktorze, to porównanie jest rzeczywiście trafne. Powtarzam, że wtedy u Ciebie słuchając przysiągłbym, że SR-Omega (ta, którą słuchałem kilka tygodni u siebie i Ci przywiozłem) jest tak właśnie lepsza jak to opisałeś, od wtedy nowych 009. W rankingu uwzględniłem jednak czynnik wygrzewania; to, że 009 po pewnym okresie grania, jak dobre wino (ale wiele krócej) stają się optymalne. Co chyba potwierdza się w obserwacji Johnego. Stąd to miejsce w rankingu...

MAG: Dobrze, że przedstawiłeś nam ten artykuł. Redaktor nie ma chyba wiele wspólnego ze słuchawkami i nie czytuje ...nas. Hehe... Twój komentarz jest więc trafny.

Alghar: Ta "ciemna" strona 007 Mk1 wynika ze słabości skądinąd bardzo dobrego wzm 007t II na którym słuchasz. Jak wiemy, najtrudniejszy obszar dla wzmacniaczy to właśnie góra średnich i sopran. Tak więc z trudnymi omegami ta lampa staxa nie radzi sobie do końca (340V r.m.s.). Lepszy jest 717 ze swoimi 450V, natomiast 850V (1700V p-p) w Cavallim zaspakaja omegę z pewnością. Dobrze mogę sobie wyobrazić, że Cavalli gra bardziej neutralnie i nie podbija góry (bo nie musi!), co czyni BHSE.

Piotr: Petrus Petrusem - aż strach odkorkować; ale jest cała plejada świetnych win już od 40-50 EUR flaszka.
Pije się przyjemniej, bez tej natrętnej myśli, że to właśnie z każdym łykiem przez gardło przechodzi dobrych kilkaset złotych...

alghar

• 639 / 5794
  • Ekspert
08-11-2011, 15:31
@ductus"
Ta "ciemna" strona 007 Mk1 wynika ze słabości skądinąd bardzo dobrego wzm 007t II na którym słuchasz. " bardzo  możliwe ale  dlaczego  007tII gra  z 009 moim zdaniem  bardzo  dobrze ?

Na moim " zestawie" słychac że wyższy bas na 009 jest chyba trochę "podbity" przez co bas sprawia wrażenie że jest go więcej niż na 007 MkI i jest bardziej zróżnicowany ale to może byc \'wina " zestawu lub po prostu 007MkI tak grają ? Może koledzy się wypowiedzą w tym temacie

Sim1

• 1829 / 6046
  • Ekspert
08-11-2011, 16:11
>> alghar, 2011-11-08 15:31:58

SR-007mkI nie są słuchawkami idealnymi ani uniwersalnymi. Można dyskutować o wpływie wzmacniacza na efekt końcowy ich grania (i jest on istotny) ale nie zmienia to faktu że np. do ostrego rocka te słuchawki się wg mnie nie nadają. Talerze są zbyt foliowe a gitary nie drapią po uszach ciężkim dźwiękiem tak jak powinny.
Przy b. dobrym torze wzmacniającym oraz zastosowaniu EQ zbliżą się do owej uniwersalności i nawet ciężkich brzmień można posłuchać ale nawet mimo to nie dorównają w takim repertuarze słuchawkom typu LCD-2, które nie dawno miałem przyjemność poznać.

O2mkI mimo owego nieuniwersalnego brzmienia dają niesamowitą przyjemność słuchania muzyki akustycznej, kameralnej i innego miłego plumkania... oraz wbrew pozorom dużych składów orkiestrowych, gdzie nie produkują ściany zbyt natrętnego dźwięku. Ja je za to cenię i nie próbuję ich wpasowywać w obcą im rolę.

ductus

• 1247 / 5027
  • Ekspert
08-11-2011, 18:46
Oba typy Mk1 i 009 mają czegoś więcej i czegoś mniej - to różne charakterystyki barwy, inaczej podane kolory i odległości do źródeł. 009, mówiliśmy, że są łatwiejsze dla wzm, więc 007t II nie ma specjalnie z nimi trudu.
Też jestem zdania, co Sim1, że nie ma uniwersalnych słuchawek (jak też głośników) do wszystkich gatunków muzyki - należy mieć też te inne. Czy to miałyby być LCD-2 , nie wiem. Dla mnie w porównaniu ze Staxem nieco mulą w górnej średnicy. Ale mają substancję. Ciekawe posłuchać kiedyś LCD-3 z dobrym wzm.
Do elektroniki i twardego uderzenia wystarczają mi D7000.
Piotrze, to będzie jeszcze jedna lampka przy słuchaniu LCD-3, sądzę. A najciekawszy test dla mnie, to w przyszłości porównanie 009 i LCD-3.

Robeeert1

• 722 / 5717
  • Ekspert
08-11-2011, 19:42
Mam nadzieję, że 009 będą obecne w sobotę na audioshow. Muszę posłuchać tego cuda.

• Gość
08-11-2011, 20:54
....>> Robeeert1, 2011-11-08 19:42:05
Mam nadzieję, że 009 będą obecne w sobotę na audioshow. Muszę posłuchać tego cuda.

Prawdopodobnie będą, lecz czy je posłuchasz Robert to druga sprawa. Jak rozmawiałem z panem S. to wspominał, że ciężko pogodzić słuchawki i kolumny w jednym pokoju, a on raczej nastawiony jest na kolumny.
Ale to było miesiąc temu, może do dziś się coś zmieniło.

Gustaw

• Gość
08-11-2011, 21:03
Nie wiem czy dobrze kojarzę ale w zeszłym roku Staxy były razem z Sonus Faber. Jeżeli Sonusy maja grac tak samo również w tym roku to proponuje dystrybutorowi wstawienie tych kolumn do szatni, jako podstawki pod talerzyki z monetami, i podłączenie Stax-ów. Jeżeli coś jednak pomyliłem to nie było wpisu....ale i tak nowe (w zeszłym roku) Sonusy nadają się do szatni.

Robeeert1

• 722 / 5717
  • Ekspert
08-11-2011, 21:15
Johny,
009 to dziecko tego roku, myślę ze będzie dużo osób zainteresowanych, kilka dźwięków dałoby mi pewien obraz, a jak się nie uda to trudno, posłucham innych wykwintnych systemów, słuchawki to moim zdaniem max 30% dżwieku, reszta to napęd, wzm, przetwornik i kable....

• Gość
08-11-2011, 21:16
Mam pytanie do kolegów co słuchali w tym samym torze 007MKI i 009. Jaki według was gatunek muzyczny czy instrument zagrał wierniej, ciekawiej na MKI? Ja jakoś nie mogę się doszukać. Nie to, że jestem zauroczony 009 i fanem wierności. Dziewiątki odjechały zbyt daleko od swoich starszych braci z jakością reprodukcji.
?
:-)

Robeeert1

• 722 / 5717
  • Ekspert
08-11-2011, 21:26
Johny,
ciekawy jestem bardzo tej wierności 009, według powszechnej opinii znacznie odbiegają od mkI, moim zdaniem mkI właśnie sa bardzo wierne, odpowiedni tor i lampy i barwa nie odbiega od tej co słyszymy w filharmonii, brak tylko tej potęgi dżwieku.

Ged

• 1723 / 6084
  • Ekspert
08-11-2011, 21:42
Gustaw
Na ostatnim AudioShow były Ktemy i dla mnie też grały kiepsko, ale nie znam się na głośnikach. Sonusy były jeszcze wcześniej i grały zjawiskowo, genialnie, z wspaniałą barwą (w mojej ocenie). W tym roku znowu Ktemy (zgodnie z przewodnikiem).

Johny
W sensie wierności reprodukcji dźwięku - nie ma takiego rodzaju muzyki, którą MK I odtwarzają lepiej od 009. W muzyce kameralnej, wokalnej, w małych składach jazzowych i koniecznie na bardzo dobrze nagranych płytach wolę jednak je od 009. Wszystkie płyty nagrane z oddaleniem mikrofonu, gorszej jakości itd. - 009.  

Wino - w mojej Biedronce jest Casillero del Diablo 33 PLN  - high end zarezerwowany wyłącznie dla małżonki :)

alghar

• 639 / 5794
  • Ekspert
08-11-2011, 21:43
Wiadomo że  jeśli  można  to  lepiej miec  kilka  zestawów słuchawkowych ale  ja dążę do  jednego .Z tego  co dane  było mi posłuchac ,na obecną chwilę jako jedne słuchawki  > 009  .Oczywiscie jest jeszcze  wiele innych  słuchawek których nie  było mi dane posłuchac.

Kolega  wczoraj   przybył z  407. Na 007tII , 407 pokazały  co potrafią ,porównywaliśmy je z 009 ;).Wiadomo że 009  były "górą" ale przejście  na  407 nie  było tak żle, jakby się  mogło  wydawac.
006ts  jest chyba  "ograniczeniem"  dla  407.Szkoda  że  nie  było pod ręką  jeszcze 507.

Ged

• 1723 / 6084
  • Ekspert
08-11-2011, 21:51
alghar
Zasadniczo zgadzam się z Tobą i Johnym, że 009 to słuchawki, które mogą wystarczyć za te jedyne. Ale tym bardziej ciekaw jestem opinii Piotra i porównania ich z K-1000. Co też nie zmienia faktu, że jeśli dam radę to nie pozbędę się ani AKG, ani MK I czy Grado.

alghar

• 639 / 5794
  • Ekspert
08-11-2011, 22:00
"Jaki według was gatunek muzyczny czy instrument zagrał wierniej, ciekawiej na MKI?"nie udało mi się znaleśc ale  szukam :)
Jeśli  chodzi o neutralnośc 009  to przyznam ze po około 3 h jazz miałem dośc ,na  007MkI jeszcze  nie było mi dane.Kolega  który był na koncercie  jazzowym w  "naszej" filharmonii wyszedł po pewnym czasie  >saksofon tak "ciął" po uszach.

Robeeert1

• 722 / 5717
  • Ekspert
08-11-2011, 22:09
alghar,
Bo muzyka na żywo wcale nie jest "sweet", czasami tnie po uszach, szczególnie wtedy jak muzycy maja "budzetowe" instrumenty, skrzypce skrzypcom nierówne itd..  MkI jest ciemna i to w tych słuchawkach mnie się bardzo podoba, raytheon BP 6cg7 dodaje klimatu, pełni dźwięku, prawdziwej barwy, a nie płaskiego skrzeczenia w przypadku ruskich baniek.