Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Max

• 2204 / 5579
  • Ekspert
19-10-2011, 10:32
Włodek, jesli szybko nie zaczniesz sluchac muzy (proponuje 200 nowych plyt) ogarnie Cie zniechecenie i irytacja, a to juz prosta droga do wystawienia wszystkiego na allegro.
Wlodku: Teraz Muzyka !!!
:-))

Orfeusz ma wartosc kolekcjonerska (abstrakcyjną, dodajmy) i nie gra lepiej niz nauszniki, ktorymi dysponujesz.
Zostaw ten temat, bo mnie nerki bolą jak to czytam ;-))

Ged

• 1723 / 6084
  • Ekspert
19-10-2011, 11:16
Koledzy
Słucham naprawdę sporo jak na ilość pracy i obowiązków rodzinnych, zwykle 1-2 godziny dziennie. Dla mnie wystarczy. Mam około tysiąca płyt. Wolę posłuchać jednej kilka razy niż mieć kilka tysięcy przesłuchanych raz lub nie odpakowanych. Kupuję kilka płyt raz na dwa tygodnie. Naciśnięcie przycisku kupuj w sklepie internetowym jest naprawdę łatwiejsze niż wybór nowych słuchawek (przynajmniej dla mnie). Prześciganie się w kolekcjach płyt jest takie same jak prześciganie się w kolekcjach sprzętu. Uprzejmie proponuję abyśmy na wzajem się nie pouczali co inna osoba powinna zrobić ze swoim życiem. Zapytałem tylko grzecznie co zamierzacie robić w najbliższej przyszłości ze sprzętem. W pewnym sensie jesteście moimi kolegami, z forum znamy się już dość długo, a liczba osób aktywnych jest niewielka. Jest to forum audiohobby, więc jak rozumiem, interesujemy się sprzętem odtwarzającym muzykę. Ja - słuchawkami. Dlatego kupiłem ich kilka.
Nie wiem czy jestem dobrze rozumiany. Może to wszystko przez pisanie a nie mówienie. Chcę po prostu przekazać, że podziwiam kolekcje kolegów, drogę, którą przebyli do jego zgromadzenia, uważam zbieranie czy dobieranie sprzętu za przyjemność i zabawę. Nie mniejszą niż słuchanie muzyki.
Pytanie brzmi prosto - kto ma jakie plany w najbliższej przyszłości ? Gustaw rozumiem zostaje przy Ipodzie. Max - bierzesz urlop na następny konkurs skrzypcowy :) John ? Wiktor ? Alghar ? Ductus ? Sim ? Frąckowiak ? Inni Szanowni Koledzy ?
Oczywiście nie musicie odpowiadać :) Ja mam trzy drogi na myśli - inne modele Staxa (stara SR-Omega) lub dobry przedwzmacniacz tranzystorowy lub pliki. Ale bardzo być może, że zamiast tego kupię sobie działkę albo lepszy rower.
Pozdrawiam Włodek

pastwa

• 3823 / 6082
  • Ekspert
19-10-2011, 11:39
Wlodku,

A nie myslales aby rozpoczac zabawe z adaptacja/budowa jakiegos pokoju do celow muzycznych dla \'duzego\' stereo, tez bedzie masa zabawy na cale lata, no i fajna skala porownawcza, czy tez zwyczajnie odmiana estetyczna, nawet jesli jestes milosnikiem elektrostatow, tutaj wybor kolumnowy nawet wiekszy. Mam wrezenie, ze sluchawki przetestowales juz do granic mozliwosci, i kazdy kolejny krok w tym temacie nie wprowadzi u Ciebie wiekszych zmian, ktore by Cie nakrecaly audiofilsko ;\')

Mysle ze warto miec dwa rodzaje systemow, ten intymny \'douszny\' i taki bardziej wyzwolony, pokojowy ;\')

Max

• 2204 / 5579
  • Ekspert
19-10-2011, 11:45
Włodku, troche szkoda, ze tego calego zgromadzonego dobra nie jestes w stanie na co dzien wykorzystywac, zreszta podobnie jest w przypadku Wiktora. Ale jesli kolekcja jest zrodlem "przyjemnosci i zabawy" to wszystko jest w najlepszym porzadku.
Wybacz zartobliwy ton, urazic nie chcialem, ale pytanie o Orfeusza troche zbilo mnie z tropu...

Ja musze wreszcie kupic jakieś źródlo. Gdyby nie obsluga, zostalby Ayon bo niczego mi tam dzwiekowo nie brakowalo.
Potem sprowadze sobie którąś wersje DT880 - Pro lub 600ohm, albo T70 (sa zamkniete wiec moglyby grac w sypialni) i przerywam żonglerke sprzetową na tak dlugo jak sie da!

Zamówilem nowe plyty: Bacewicz, Honnegger, Panufnik i inne

Aha i tez szukam dzialek ;-)

Ged

• 1723 / 6084
  • Ekspert
19-10-2011, 12:38
pastwa
O systemach głośnikowych uczę się od kolegi L3VY, który ma teraz dużą salę odsłuchową zaadaptowaną akustycznie i organizuje testowanie sprzętu. Na razie najlepiej wypadają monitorki w małym pokoju niż jakieś giganty napędzane lampami.
Ja mam pokój niecałe 8m2, nie mam prawdziwych drzwi tylko przesuwne, słuchawki słychać w całym mieszkaniu a co dopiero głośniki. Ale wcześniej czy później . . .  Wstępnie wydaje mi się, że system głośnikowy to dopiero wyzwanie :)
Dziękuję za Wasze wpisy
Rozumiem, że moją uwagę o zakupie Orfeusza potraktowaliście humorystycznie :)

Gustaw

• Gość
19-10-2011, 13:12
>> w.luczynski, 2011-10-19 12:38:52
Rozumiem, że moją uwagę o zakupie Orfeusza potraktowaliście humorystycznie :)

Ja potraktowałem śmiertelnie poważnie :)

8 m2 kwadratowych to, wbrew pozorom, tragedia nie jest. Słuchałem jakiś czas temu kolumn JBLab PointSource, z dwoma dedykowanymi subami, w niewiele większym pomieszczeniu i grało to bardzo dobrze.

L3VY

• 224 / 5823
  • Aktywny użytkownik
19-10-2011, 14:20
Kupić działkę to z tego wszystkiego będzie najłatwiejsze, bo to zaledwie kilkadziesiąt do kilkuset złotych za gram ;-)

Gustaw

• Gość
19-10-2011, 14:23
:)

nsk

• 549 / 5052
  • Ekspert
19-10-2011, 14:34
A z czego napędzacie elektrostaty? Z wynalazków Staxa? Skoro dysponujecie taką gotówką, to postarać się o wyjazd za rok na RMAF do USA i obadacie wszelkie wzmaki do Staxów :)). Albo bawić się z modowaniem tańszych słuchawek, aby jak najbliżej zbliżyć się do pewnego pułapu albo bawić się w drugi biegun czyli jak najlepszy BAS. Albo kogo to obchodzi, lepiej usiąść w fotelu i przestać myśleć o sprzęcie i rozkoszować się muzyką :)). Albo...

wiktor

• 2503 / 6082
  • Moderator Działu Słuchawki
19-10-2011, 20:57
>> w.luczynski, 2011-10-19 11:16:40

"Pytanie brzmi prosto - kto ma jakie plany w najbliższej przyszłości ? Gustaw rozumiem zostaje przy Ipodzie. Max -bierzesz urlop na następny konkurs skrzypcowy :) John ? Wiktor ? Alghar ? Ductus ? Sim ? Frąckowiak ? Inni Szanowni Koledzy ?"

Drogi Włodku, Koledzy,

w obszarze naszej pasji, hobby, czy jak kto woli - zainteresowań, konsekwentnie będę rozwijać się w dziedzinie technologii słuchawek elektrostatycznych. Nie mam żadnych wątpliwości, że taki sposób prezentacji dźwięku jest mi najbliższy i z każdym rokiem utwierdzam się w tym przekonaniu. Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na te elektrostatyczne zabawki.

Zatem, to co zamierzam zrobić w przyszłości:

1. Kupić wzmacniacz Stax SRM-T2. Rarytas, tylko 50 sztuk wyprodukowany, nie 250 sztuk jak napisano w Wikipedii. Racjonalne jest pytanie - czy warto? Z mojego punktu widzenia - tak, analizując to w kontekście cena/jakość - nie. No tak, nie jeden puknie się w czoło i powie po co Stax lub Orpheus?  Ano właśnie z powodu pasji i zamiłowania do takich sprzętów. Przecież ktoś to musi robić!

2. Kupić najnowszy model wzmacniacza Stax, oczywiście w ciemno. Takie zamówienie już ulokowałem u Pana Sebastiana z Grobel Audio i mam nadzieję na kolejny egzemplarz z numerem 002. Spodziewam się urządzenia tranzystorowego. Z racji dostępu do lamp i konkurencji manufaktur produkujących wzmacniacze lampowe, Stax-owi trudno będzie konkurować w tych realiach. Nie wątpię w know-how Stax-a, tylko kto dzisiaj zagwarantuje dostęp do lamp, przecież takiego biznesu nie można opierać o ebay.

3. Nie kupić music serwera. Wiem, wiem, teraz posypią się na mnie obelgi i napomnienia. Mimo mojego zawodu, jako inżynier, nie powinienem stronić od postępu. Jednak w tym konkretnym przypadku nie umiem przełamać się. Kompletnie mnie to nie wciąga, ba! wręcz zniechęca do słuchania muzyki. Rację mają zwolennicy tych formatów, że super, hiper i co tam jeszcze. Częstotliwości coraz większe, etc. A ja swoje, co mi to da, jak chcę słuchać Stana Getza, Franka Sinatrę, Nat King Cola i innych!? Na razie nic nie jest w stanie zastąpić mi CD lub LP.

4. Nie kupić wzmacniaczy wychwalanych na Head-fi. Tam też mnie wcale nie ciągnie i uparcie od tego pomysłu stronię.

5. Przed gwiazdką dokończyć prace nad wzmacniaczem do słuchawek elektrostatycznych. Nic wielkiego, ot, takie majsterkowanie. W pewnym sensie słuchawki już zrobiłem, teraz czas na wzmacniacz. :-)  Stopień zaawansowania jest bliski 80%. Oczywiście w swoim czasie zanudzę Was mega serią fotek co, kiedy i jak zrobiłem.

6. Zmobilizować Kolegów i przy współudziale Pana Kienitza oraz kilku innych zaprzyjaźnionych audio dilerów, zorganizować w 2012 roku Słuchawkowy Audio Show. Taki prawdziwy, profesjonalny i w swojej formie licujący z najlepszymi wystawami. Myślę, że wolontariuszy nie zabraknie, a i komitet organizacyjny uda się zgromadzić z naszego grona.

7. Wyrwać Piotra Rykę z tych licznych obowiązków, którymi się zajmuje i "skraść" mu trochę czasu aby tu znowu z nami posiedział.

8. Zburzyć mit, że słuchawki SR-007 i SR-009 nie zagrają z ogólnie dostępnymi wzmacniaczami. Tak według mnie nie jest. Nie możemy ferować wyroków bez sprawiedliwego procesu/ testu. Nie powinniśmy wpadać w jednej skrajności w drugą i na siłę szukać usprawiedliwienia zmiany swoich planów.

:)

Wszystkiego dobrego i radości z muzyki,

Wiktor

Sim1

• 1829 / 6046
  • Ekspert
19-10-2011, 21:46
Wiktorze... punkt 8 w szczególności byłby niezwykłym doświadczeniem na skalę światową :).
Czarna zasłona, jedno źródło, parę wzmacniaczy (lub zestawów opartych o enerizery/tranformatory), wysokiej jakości krosownica.... Odsłuchujący siada przestawia sobie gałką źródło dźwięku, gdzie nie wie co pod które wejście jest podpięte... zamknięte oczy, kartka i werdykt na piśmie.
Oczywiście wszystkie tory wzmacniające ustawione przez "technicznego" na tę samą głośność:) To byłoby naprawdę coś niesamowitego.

Ged

• 1723 / 6084
  • Ekspert
19-10-2011, 21:46
Ja Cię pędzę Wiktor, ale dałeś czadu !
Punkt nr 6 - GENIALNY (tylko błagam nie pomiędzy wrześniem a listopadem bo się potnę)

• Gość
19-10-2011, 21:54
....Włodku moje plany:

- słuchać ciszej i mniej muzyki, bo doprowadzi to w końcu do uszkodzenia mojego słuchu,
- zakupić w przyszłym roku nowy wzmacniacz staxa do SR- 009,
- zbudowanie toru słuchawkowego jak najbardziej wiernie odtwarzającego muzykę,
- wciąż żonglować kablami, bo sprawia mi to ogromna frajdę,
- obalić mit, że potrzebujemy kilka słuchawek/wzmacniaczy do słuchania różnych gatunków muzyki,
- posłuchać choć przez chwilkę SRM-T2 + SR-009 :-)
- nadal wierzyć, że nasi koledzy z forum będą mieli więcej wzajemnej wyrozumiałości i życzliwości

pozdr

aasat

• 2264 / 6065
  • Ekspert
19-10-2011, 22:08
Brawo Wiktor! życzę realizacji wszystkich puntków

fallow

• 6457 / 6052
  • Ekspert
19-10-2011, 22:12
Moge sie doczepic pod "innych kolegow".

Napisze tylko o sprzecie bo to watek sprzetowy :)

- dalej kontynuowac projekt bezkompromisowego transportu opartego na linuxie dzialajacym jako prawdziwy system czasu rzeczywistego i sterowanego via tablet na androidzie a za kilka lat kiedy bedzie juz "wypas" zaoferowac za gruba kase gotowe rozwiazanie.
 - rozwijac dalej daca
 - rozwijac dalej wzmacniacz
 - moze kupic kolejne sluchawki Shure jezeli sie pojawia :)

Jeszcze krotki komentatz odnosnie tego co napisal Wiktor o transporcie PC i czestotliwosciach probkowania, gestosciach etc. Moj DAC "lyka" 16/48 max (AD1865) a mimo to caly czas rozwijam pomysl transportu PC. Nie zamierzam tez zmieniac DACa na nic nowszego.