Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

alghar

• 639 / 5820
  • Ekspert
02-06-2011, 00:37
@John poczytałem sobie  o tych DAC-ach i ich cenach   :(   , jak łączysz i czym serwer z "twoim "DAC-em ?

escaflowne

• 190 / 5372
  • Aktywny użytkownik
02-06-2011, 01:09
Obiecane schematy. Jak widać końcówka mocy jest podobna do A.Cuifolli. Przedwzmacniacz to mu-follower.
No i tyle. Kończę moją zabawę z elektrostatami i dalej projektu nie planuje kontynuować. Jaki i jakichkolwiek dalszych konstrukcji dla elektrostatów.
"Thanks for fish and good bye".
gnuśny kocur

Mogos

• 382 / 6006
  • Zaawansowany użytkownik
02-06-2011, 08:04
Miałem okazję posłuchać u Johnego Audio Aero Capitole MK II SE. Bardzo dobry odtwarzacz. Przyjemność ze słuchania gwarantowana. Ostatnio miałem okazję posłuchać Cdeków z półki cenowej około 12 000 (nowe) i żaden nie był w stanie zaoferować coś co by wciągnęło mnie w słuchanie muzy tak jak np AA Capitole. Prawda jest okrutna dobry dźwięk niestety kosztuje słono a rozwiązania połowiczne to oszukiwanie samego siebie.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

asmagus

• 4439 / 5657
  • Ekspert
02-06-2011, 08:49
To ciekawa wiadomość - najciekawsze jest to czy rzeczywiście chodzi o pył czy też ten był zasłoną dymną jedynie był ;)

• Gość
02-06-2011, 09:03
frackowiak -->

- gdzie się dostał ten pył?
- skoro to pył to może wystarczy się go pozbyć a nie dokonywać przeglądu projektu?
- skąd wiesz że STAX nie ma działu sprawdzania jakości?
- czy ta wadomość to oficjalny komunikat STAX\'a czy bełkot z head-fi.org?

zdezintegrowany

asmagus

• 4439 / 5657
  • Ekspert
02-06-2011, 09:11
ricmiclaw z head-fi:

"I have an SR-009 on order through Woo Audio in New York and received the following e-mail from Jack earlier today:

"We received a news from STAX. About 12% of SR-009 developed noises due to microscopic dust between the stator and the film. A decision made by June 27th that all shipments are stopped. STAX is currently revising the design and solving the problem. Shipment will resume within 60 days.

I am sorry for the bad news. I will keep you updated.

Sincerely,
Jack"
(...)"

http://www.head-fi.org/forum/thread/555908/stax-sr-009-channel-imbalance-trouble-driver-problem/30#post_7512993

wiktor

• 2503 / 6108
  • Moderator Działu Słuchawki
02-06-2011, 09:30
>> frackowiak, 2011-06-02 08:31:23

Moje SR-009 grają bez problemów. Nie podzielam poglądu "Szkoda ze nie maja dzialu sprawdzenia jakosci i pakuja co popadnie bez sprawdzenia". Mimo, że nie byłem w tej fabryce, to bez obaw poręczyłbym za ich standardy jakościowe własnym portfelem.

Mirku zauważ, dzisiejsze sposoby kontroli jakości, to nie jest "panienka" z pieczątką KJ. Producent weryfikuje swoje wyroby na każdym krytycznym etapie, a audyt wszystkich kluczowych kooperantów jest również normą.

Zatem może być krzywdzące wydawanie pochopnych sądów. Poczekajmy na rozwój sytuacji, na pewno nie wydarzyło się nic takiego aby zmienić nastawienie do Stax.

:)

Pozdrawiam,
Wiktor

asmagus

• 4439 / 5657
  • Ekspert
02-06-2011, 09:43
Wiktorze - mam niewielkie pojęcie o elektrostatach ale uważam, że każda firma ma prawo do wpadki, mnożyć można wpadki prestiżowych koncernów w ich flagowych produktach (samochody, lotnictwo, zegarki, ekspresy do kawy - dużo droższe niż najdroższe słuchawki; itd) - klasę firmy poznaje się po tym jak z takiej "przygody" wychodzi; jak informuje klientów i jak usuwa ew. wadę.

Mały, przykład z naszego podwórka przy produkcie 10 razy tańszym - Nespresso; ekspres do kawy; gdy wystąpił problem z temperaturą po 16 godzinach pod drzwiami stał kurier z identycznym zastępczym ekspresem, który zostawił w miejsce zabranego do serwisu; po kilkunastu dniach była ponowna zamiana.

Sim1

• 1829 / 6072
  • Ekspert
02-06-2011, 09:58
Frackowiak, rozumiem że Staxów już nie kupujesz :). Chyba nie można wierzyć firmie posiadającej dział jakości tylko na papierze. Przecież takiego działu i procedur nie buduje się w tydzień.
Zakładam, że najwczesniej za 5 lat wrócisz do tematu jak się przekonasz, że już wszystko w porządku. Co zatem teraz uczynisz nieszczęśniku? Będziesz ryzykował kupno bubla czy nie?

asmagus

• 4439 / 5657
  • Ekspert
02-06-2011, 10:51
>>frackowiak

OT - czym Ty się zajmujesz zawodowo?

ductus

• 1247 / 5053
  • Ekspert
02-06-2011, 11:52
Tak sobie to wszystko czytając, zastanawiam się poważnie ilu uczestników tego wątku miało na własność dwa czy więcej staxów. Na własność, bo to co innego, jak relatywnie krótki odsłuch w salonie czy u znajomych. Ilu zaczynało od tych starszych modeli (w dobrym torze), które nadal uchodzą za znakomite ?
Oczywiście, można zastanawiać się nad pyłem w 009, jeśli to w ogóle prawda. Ale 009 Wiktora jest chyba przykładem, że nie chodzi o wszystkie dziewiątki, tylko o jakąś "zapyloną" partię.
Poczekajmy jeszcze z pochopnymi osądami typu "009 do kitu". Mirku, masz jakiegoś staxa?

Gustaw

• Gość
02-06-2011, 11:58
Nowe wiadomosci na temat nowych Stax 009! Wstrzymane wszystkie dostawy 009 na okres 60dni,powodem wykryte uszkodzenia,wykryto mikroskopijny pyl ktory dostal sie do srodka,musi zostac wykonany przeglad projektu i do rozwiazania prblemu firma Stax potrzebuje czasu!!!Szkoda ze nie maja dzialu sprawdzenia jakosci i pakuja co popadnie bez sprawdzenia,rozumiem po 500$ i to tez obciach jak zepsute, ale za 5000$ to juz jaja!!!

take it easy, man :-)

aallen

• 651 / 5558
  • Ekspert
02-06-2011, 13:48
frackowiak, jest jednak drobny szkopuł w tym wszystkim. Nawet auta po dwóch latach od produkcji mogą mieć jakąś wadę, która akurat uwidoczni się w twoim modelu. Wynika to z wielu czynników i tak naprawdę nie ma rzeczy na świecie gdzie coś by nie stukało, pukało, etc. wydawało jakiś dziwny dźwięk. Z czego się biorą opinie że jeden jeździ autem i nic sie w nim nie dzieje a drugi jeździ ciągle do serwisu. Niejednokrotnie są to opinie na wyrost i później taki ocenia że to jest chłam, barachło. Proponuję nie wzniecać się i poczekać co naprawdę z tego wyjdzie. Jeśli faktycznie problem zacznie się powtarzać można uznać to za wpadkę na skalę masową.

Co do efektu "WOW" to jest jednak tylko dźwięk. Nie usłyszysz czegoś ponadgalaktycznego czego już gdzieś nie było. Owszem wiele osób może do każdej pary przypisywać swoje indywidualne opisy brzmienia ale ogólnie rzecz ujmując nie jest to coś takiego co wywala szczęke na podłogę. Tu bardziej chodzi o nowy prestiżowy model, który być może trafi w gusta niektórych odbiorców.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
02-06-2011, 15:45
Nowe wiadomosci na temat nowych Stax 009! Wstrzymane wszystkie dostawy 009 na okres 60dni,powodem wykryte uszkodzenia,wykryto mikroskopijny pyl ktory dostal sie do srodka,musi zostac wykonany przeglad projektu i do rozwiazania prblemu firma Stax potrzebuje czasu!!!Szkoda ze nie maja dzialu sprawdzenia jakosci i pakuja co popadnie bez sprawdzenia,rozumiem po 500$ i to tez obciach jak zepsute, ale za 5000$ to juz jaja!!!

-> To jest usterka w procesie produkcyjnym. Włazi piach tam, gdzie go nie powinno być. Widocznie tyle czasu potrzebują na przebudowę tego odcinka taśmy produkcyjnej, żeby zachować wymaganą przez projekt czystość toku produkcji.

MAG

• 2398 / 6095
  • Ekspert
02-06-2011, 18:30
Ludzie !!!

Dajcie już spokój temu oczernianiu Staxa , nie ma powodu do siania paniki , porządna firma daje komunikat a w nim określa czynności naprawcze jakie trzeba przeprowadzić aby produkcja mogła być 100% jakości.
Jak by Stax nie miał klasy w ogóle by nie informował o jakichś niedomaganiach , ale to firma z klasą kto jak kto ale japończycy maja Honor.Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)