> Sim1, 2011-05-31 21:34:59
>Nieprawda, że nieprawda ;). U mnie tak jest ale może po prostu od odsłuchu kolumnowego nie oczekuję tego co od słuchawek?
Ja od kolumn i słuchawek oczekuje tego samego, czyli wiernego przekazu. Z mojego doświadczenia wynika, że i kolumny i słuchawki ( czyt.dobre:-)) nie wybaczają nędznego źródła. System jest tyle wart, co najsłabszy element. Stare powiedzenie ale praktyczne i prawdziwe.
> Majkel 2011-05-31 21:34:59
>Ja myślę, że obydwaj macie rację, tylko inne pułapy cenowe i jakościowe na myśli. Johnowi pewnie chodzi o to, że źródło nie musi być najwyższej klasy i ma rację, bo nawet z DVD Onkyo da się Staxów słuchać. Na ayona CD-5 wystarczy Audio Note CD 3.1x. Jak się pożongluje kablami, to się okazuje, że Audio Note może tak jak ayon, a ayon nie da rady tego, co daje radę Audio Note. Dlatego ten model bym odpuścił, a pod opis Esoterica by John można podciągnąć Accuphase DP600. ayona CD-2s nie słuchałem, ale CD-2 mi się podobał.>
Z tym źródłem to jest tak, że powinno być raczej co najmniej tak dobre jak słuchawki ( wielu o tym zapomina) a nawet śmiem twierdzić że brzmieniowo powinno być jak najbardziej neutralne. Z niego wszystko wychodzi, a resztę później można ,,modelować ,,na własną modłę.
Słuchałem kiedyś dzielonego, starego Esoterica w drogim systemie ( topowe Ruark, monobloki MBL 9010), a tydzień później w tym samym systemie dzielonego Accuphase, poprzednik modelu Wiktora) i bardziej mi leżał Esoteric. Accuphase zbytnio ukolorowia przekaz i nie ma tej bezpośredniości i brutalnego ataku co Esoteric. Ale to było 3 lata temu, a Accuphase mógł zmienić swoja politykę odnoście filozofii dźwięku jak najnowszy stax? Fakt faktem, że obie konstrukcje wyczynowe dźwiękowo, a lepszość to pewnie kwestia gustu.
MAG
11:46 / 8 godz. temu
>>Ostatnio słuchałem z drogiego zródła i nie było wesoło dopiero jak kolega wywalił kabelki na inne lepsze było lepiej ale tylko lepiej
Mag wałkuję temat kabli ostatnio. Im bardziej transparentnie i wiernie tym niestety drożej w okablowaniu. A dobre kable kosztuja sporo, co mnie nie cieszy:-(
alghar
<<@John mam pytanie dlaczego Audio Aero Capitole MK II SE zastąpił serwer ? Jak oceniasz jakosc "dzwięku \' z obu urządzeń ?
Serwer robi tylko i aż rolę transportu, a 0-1 przetwarza przetwornik dcs-a :-). Capitole naprawdę jest ok, lecz do dcs-a mu brakuje. Ogólnie Capitole gra dość jasną barwą mimo lampki na wyjściu, dobra rozdzielczość przekazu, świetna przestrzeń, bardzo dobra kontrola całego pasma, lekkie braki w dynamice i zejścia w dół pasma. Rozdzielczość wysokich ok z lekkim złagodzeniem, osłodzeniem. MkII jest także sporo tańszy od Elgara. Dcs jest najbardziej wiernym przetwornikiem jakie mi było dane słuchać czy u siebie, czy u znajomych.
Miałem jakiś czas temu u siebie jednocześnie Dcs-a, przetwornik Fikusa wysoki model, nie pamiętam nazwy modelu i Tact milenium MK II vers III. Mogłem zostać z każdym z nich a wybrałem Elgara. W zasadzie górował nad pozostałymi w każdym aspekcie. Niestety jest także i najbardziej wymagającym urządzeniem w torze wybrednym dla towarzystwa:-) Fikus zrobił także spore wrażenie. Nie miałbym Dcsa to zostałbym z Fikusem. Sczerze polecam.