Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Gustaw

• Gość
31-05-2011, 11:24
>> frackowiak, 2011-05-31 10:17:07
jak nie potraficie doradzic to zamknac prosze "JAPE".

Poziom wypowiedzi godny twojego poziomu kultury osobistej.

asmagus

• 4439 / 5657
  • Ekspert
31-05-2011, 11:31
Kolego frackowiak, zastanów się ilu z nas odsłuchiwało sobie w spokoju domowego zacisza AYON CD 5, REIMYO CDP czy ESOTERIC X-03SE by móc podzielić się z tobą własnymi uwagami, które są warte coś więcej niż wrażenia z targów audio?

Gustaw

• Gość
31-05-2011, 11:39
>> frackowiak, 2011-05-31 11:28:12
Gustaw-dostosowuje sie do waszego poziomu, bo inaczej nie rozumiecie!Oczywiscie nie mowie o wszystkich tylko o tych "glupawych"

Dla mnie racjonalnym podejściem jest :
Wiem jak gra "output" (słuchawki/kolumny) do tego dobieram odpowiedni wzmacniacz a potem źródło korygując ew. niedoskonałości toru. Na końcu kable i inne bibeloty. Źródłem uniwersalnym, mało dodającym od siebie, jest zwykle sprzęt pro-audio ale co Tobie po takiej uniwersalności kiedy nagle stwierdzisz, że nowe STAXy grają dla ciebie zbyt ostro ?

alghar

• 639 / 5820
  • Ekspert
31-05-2011, 11:46
@ frackowiak  cd które wymieniłeś  "zagrają w pełni " tak naprawdę po jakimś okresie  grania ( około 1 roku), słuchałem REIMYO CDT 777+999( chyba  4 miesięczny  podłączony non-stop  do prądu  i grany  jak najwięcej) i myślę  że  jest w nim "potencjał" ale nie słuchałem reszty :(

Sim1

• 1829 / 6072
  • Ekspert
31-05-2011, 13:40
>> frackowiak, 2011-05-31 13:36:03
[...] ciagle najwazniejsze w przyszłości są. sluchawki!

No więc nie jest to najmądrzejsze podejście. Jeśli zamierzasz kiedykolwiek kupić jakieś słuchawki elektrostatyczne to radzę właśnie pod nie dobierać źródło bo kolumny wybaczą nieoptymalne źródło a elektrostaty nie.

• Gość
31-05-2011, 20:50
>> frackowiak, 2011-05-31 09:27:22
Przymiezam sie do kupna zrodla!chcialbym waszej rady,musze wybrac CD w cenie 5000$ (+10% dopuszczalne) oczywiscie uzywane,to typy ktore wybralem,co myslicie;
1) AYON CD 5 (lub CD-2S)-5200$
2) REIMYO CDP 777-5500$
3) ESOTERIC X-03SE-5200$

Transparentność, dokładność, szybkość w zakładanym przedziale. Jak to Ci pasuje to bierz Eseterica. Dobry napęd, świetna jakosć wykonania, prestiż i dźwięk z wymienionej trójki najbliższy prawdzie. Ayon  buła z podbarwieniami dla mnie nieakceptowalnymi. Ale może się spodobać mniej osłuchanym i wymagającym audiofilom. Reymio nie słuchałem, lecz opinia mojego znajomego to że tylko poprawny (i aż), cokolwiek to znaczy.
Kup cd, lecz posłuchaj najlepiej dłużej. Słuchawki dokup później jak musisz tak zrobić. Nic nie szkodzi.
Polecam także Audio Aero Capitole MK II koniecznie SE, bo dużo lepszy od MK II.  ( użytkowałem 3 lata)Lepszy według mnie o klasę od Ayona. Napęd podwieszony, płyta ładowana z góry. Regulowane wyjście bezpośrednio pod końcówkę mocy.5,5v na wyjsciu. Zakładany budżet ok i na łączówkę zostanie lub płyty cd.

Z tego co nie możesz, to odpuść:-)  Temat ciężki i wiąże za sobą dodatkowe,,, nieprzewidziane,, koszta :-)
Wysoka wierność i transparentność cd jest determinacją dla pozostałych części systemu. A to czasami boli:-)

pozdr

• Gość
31-05-2011, 21:22
>> Sim1, 2011-05-31 13:40:51
>> frackowiak, 2011-05-31 13:36:03
[...] ciagle najwazniejsze w przyszłości są. sluchawki!

,,No więc nie jest to najmądrzejsze podejście. Jeśli zamierzasz kiedykolwiek kupić jakieś słuchawki elektrostatyczne to radzę właśnie pod nie dobierać źródło bo kolumny wybaczą nieoptymalne źródło a elektrostaty nie.,,

Nieprawda:-)

Sim1

• 1829 / 6072
  • Ekspert
31-05-2011, 21:34
Nieprawda, że nieprawda ;). U mnie tak jest ale może po prostu od odsłuchu kolumnowego nie oczekuję tego co od słuchawek?

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
01-06-2011, 09:25
>> Sim1, 2011-05-31 21:34:59
Nieprawda, że nieprawda ;). U mnie tak jest ale może po prostu od odsłuchu kolumnowego nie oczekuję tego co od słuchawek?

Ja myślę, że obydwaj macie rację, tylko inne pułapy cenowe i jakościowe na myśli. Johnowi pewnie chodzi o to, że źródło nie musi być najwyższej klasy i ma rację, bo nawet z DVD Onkyo da się Staxów słuchać. Na ayona CD-5 wystarczy Audio Note CD 3.1x. Jak się pożongluje kablami, to się okazuje, że Audio Note może tak jak ayon, a ayon nie da rady tego, co daje radę Audio Note. Dlatego ten model bym odpuścił, a pod opis Esoterica by John można podciągnąć Accuphase DP600. ayona CD-2s nie słuchałem, ale CD-2 mi się podobał.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5567
  • Ekspert
01-06-2011, 09:50
No właśnie jak to jest ze ze słabszego źródła da się słuchać a na słabszych słuchawkach nie ?

Coś mi tu nie pasuje :)

MAG

• 2398 / 6095
  • Ekspert
01-06-2011, 11:46

Ostatnio słuchałem z drogiego zródła i nie było wesoło dopiero jak kolega wywalił kabelki na inne lepsze było lepiej ale tylko lepiej

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

alghar

• 639 / 5820
  • Ekspert
01-06-2011, 12:09
@John mam pytanie  dlaczego Audio Aero Capitole MK II  SE  zastąpił  serwer ? Jak oceniasz jakosc  "dzwięku \'  z obu  urządzeń  ?

ductus

• 1247 / 5053
  • Ekspert
01-06-2011, 17:40
Czarna omega 007 II do sprzedania, prawie nowa, stan idealny. Nie moja. Ewentualnie -PW.

• Gość
01-06-2011, 21:26
> Sim1, 2011-05-31 21:34:59
>Nieprawda, że nieprawda ;). U mnie tak jest ale może po prostu od odsłuchu kolumnowego nie oczekuję tego co od słuchawek?

Ja od kolumn i słuchawek oczekuje tego samego, czyli wiernego przekazu. Z mojego doświadczenia wynika, że i kolumny i słuchawki  ( czyt.dobre:-)) nie wybaczają nędznego źródła. System jest tyle wart, co najsłabszy element. Stare powiedzenie ale praktyczne i prawdziwe.

> Majkel 2011-05-31 21:34:59

>Ja myślę, że obydwaj macie rację, tylko inne pułapy cenowe i jakościowe na myśli. Johnowi pewnie chodzi o to, że źródło nie musi być najwyższej klasy i ma rację, bo nawet z DVD Onkyo da się Staxów słuchać. Na ayona CD-5 wystarczy Audio Note CD 3.1x. Jak się pożongluje kablami, to się okazuje, że Audio Note może tak jak ayon, a ayon nie da rady tego, co daje radę Audio Note. Dlatego ten model bym odpuścił, a pod opis Esoterica by John można podciągnąć Accuphase DP600. ayona CD-2s nie słuchałem, ale CD-2 mi się podobał.>

Z tym  źródłem to jest tak, że powinno być raczej co najmniej tak dobre jak słuchawki ( wielu o tym zapomina) a nawet śmiem twierdzić że brzmieniowo powinno być jak najbardziej neutralne. Z niego wszystko wychodzi, a resztę później można ,,modelować ,,na własną modłę.  
Słuchałem kiedyś dzielonego, starego Esoterica w drogim systemie ( topowe Ruark, monobloki MBL 9010), a tydzień później w tym samym systemie dzielonego Accuphase, poprzednik modelu Wiktora) i bardziej mi leżał Esoteric. Accuphase zbytnio ukolorowia przekaz i nie ma tej bezpośredniości i brutalnego ataku co Esoteric. Ale to było 3 lata temu, a Accuphase mógł zmienić swoja politykę odnoście filozofii dźwięku jak najnowszy stax? Fakt faktem, że obie konstrukcje wyczynowe dźwiękowo, a lepszość to pewnie kwestia gustu.

MAG   
11:46 / 8 godz. temu

>>Ostatnio słuchałem z drogiego zródła i nie było wesoło dopiero jak kolega wywalił kabelki na inne lepsze było lepiej ale tylko lepiej

Mag wałkuję temat kabli ostatnio. Im bardziej transparentnie i wiernie tym niestety drożej w okablowaniu. A dobre kable kosztuja sporo, co mnie nie cieszy:-(

alghar

<<@John mam pytanie dlaczego Audio Aero Capitole MK II SE zastąpił serwer ? Jak oceniasz jakosc "dzwięku \' z obu urządzeń ?

Serwer robi tylko i aż rolę transportu, a 0-1 przetwarza przetwornik dcs-a :-). Capitole naprawdę jest ok, lecz do dcs-a mu brakuje. Ogólnie Capitole gra dość jasną barwą mimo lampki na wyjściu, dobra rozdzielczość przekazu, świetna przestrzeń, bardzo dobra kontrola całego pasma, lekkie braki w dynamice i zejścia w dół pasma. Rozdzielczość wysokich ok z lekkim złagodzeniem, osłodzeniem.  MkII jest także sporo tańszy od Elgara. Dcs jest najbardziej wiernym przetwornikiem jakie mi było dane słuchać czy u siebie, czy  u znajomych.
Miałem jakiś czas temu u siebie jednocześnie Dcs-a, przetwornik Fikusa wysoki model, nie pamiętam nazwy modelu i Tact milenium MK II vers III. Mogłem zostać z każdym z nich a wybrałem Elgara. W zasadzie górował nad pozostałymi w każdym aspekcie. Niestety jest także i najbardziej wymagającym urządzeniem w torze wybrednym dla towarzystwa:-)  Fikus zrobił także spore wrażenie. Nie miałbym Dcsa to zostałbym z Fikusem. Sczerze polecam.

chrees

• 1657 / 6108
  • Ekspert
01-06-2011, 22:18
Skoro poruszacie temat źródeł do naszych elektrostatycznych cudeniek (pozdrowienia kolego frackowiak), to jest szansa, że będę miał u siebie do posłuchania na parę dni Audio Research DAC8. Miał ktoś z Was przyjemność  z tym urządzonkiem? Pierwsze wrażenia z odsłuchu w sklepie były bardzo pozytywne, co jednak niczego nie przesądza. A zostaje całe mnóstwo zmiennych w zakresie okablowania :>

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.