Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Sim1

• 1829 / 6073
  • Ekspert
16-05-2011, 20:53
John, rośniesz w siłę :) Domyślam się nieśmiało skąd je masz i gratuluję!
I co to znaczy druga Omega? Czy to drugie podejście do Omegi czy drugi egzemplarz w posiadaniu? Stanąłeś w szranki z Wiktorem? ;)

MAG

• 2398 / 6096
  • Ekspert
16-05-2011, 21:12
Sim1

Stanąłeś w szranki z Wiktorem? ;)

A to mnie rozbawiło ;)

• Gość
16-05-2011, 21:41
Sim Stefanowi się znudziły :-)
W szranki z Wiktorem?   Żartowniś z Ciebie:)
Druga Omega...
;-)

Sim1

• 1829 / 6073
  • Ekspert
16-05-2011, 22:26
Ja muszę się przyznać, że cały czas sobie tak delikatnie i po cichutku choruję na SR-4070.
Nie miałem jeszcze okazji ich słuchać ale mam wrażenie, że to taki idealny duet z Omegą, w zależności jaki nastrój i jakie otoczenie (chcemy innym poprzeszkadzać lub nie) wrzuca się albo jedne albo drugie na uszy.
Omega jest czarująca i muszę przyznać, że im wiecej muzyki na niej słucham tym bardziej się cieszę i doceniam fakt posiadania tych słuchawek ale czasami coś trzeba dla odmiany wrzucić na uszka innego by nie było nudno :). Póki co dzielnie w tej roli spisują się SR-Xy oraz ortho.

alghar

• 639 / 5821
  • Ekspert
16-05-2011, 22:47
@ John  możesz opisac "różnice" pomiędzy Stax-em a  T1 ?  

• Gość
16-05-2011, 22:50
Dla mnie 4070 mają bardzo dobrą barwę i balans tonalny. Bardzo dobra rozdzielczość i odwzorowanie instrumentów. W ogóle ,,dźwiękowo wysoka połka,, dużo lepsza jak HD 800 czy T1, lecz sama ,,wygoda,, to najwyższa forma masochizmu. Brak wentylacji, pocenie się uszu, ciężkie i zjeżdżają z głowy.
Spróbuję coś napisać pod koniec tyg o Omega vs 4070, lecz monitory to już tylko, co w głowie zostało, bo znalazły nowego właściciela w Rosji.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5568
  • Ekspert
16-05-2011, 22:57
>> John, 2011-05-16 22:50:33
Ani HD 800 ani T1 mnie nie zachwycały, po prostu niedopracowane do końca słuchawki, tak że logika nakazywała że pójdą wcześniej lub później do ludzi :)
No ale życie i Twój przykład pokazuje że do pewnych dobrych decyzji należy dojrzeć :)

• Gość
16-05-2011, 23:00
Mogę pod warunkiem, że za dobra monetę przyjmiemy porównywalne ceny wzmacniacza RSA Apache i RSM 007 TII, a co za tym idzie podobną jakość brzmienia wzmacniaczy, czego nie byłem w stanie sprawdzić. Niestety.
A więc 4070 wygrywały w zasadzie w każdym aspekcie i to znacząco.

• Gość
16-05-2011, 23:04
>> rafaell.s.cable, 2011-05-16 22:57:49
>> John, 2011-05-16 22:50:33
Ani HD 800 ani T1 mnie nie zachwycały, po prostu niedopracowane do końca słuchawki, tak że logika nakazywała że pójdą wcześniej lub później do ludzi :)
No ale życie i Twój przykład pokazuje że do pewnych dobrych decyzji należy dojrzeć :)

Zgoda.
Ale  wół zapomniał jak cielęciem był i chwalił niesamowitą synergię T1+ black pearl?

rafaell.s.cable

• 1166 / 5568
  • Ekspert
16-05-2011, 23:26
>> John, 2011-05-16 23:04:47
Ale wół zapomniał jak cielęciem był i chwalił niesamowitą synergię T1+ black pearl?

Oj coś Ci się pomyliło Johnie nie usłyszałem w T1 zupełnie linii basowej ani z Black Pearl ani z Lake People G99/2 (taki "Farinelli" pośród słuchawek) i myślałem że przynajmniej Twój już były Apacz coś tam z basem wyciśnie no ale jak zobaczyliśmy po moim zdaniem za szybkich  szybkich ruchach (co do  Apacza, bo HD800 i T1 już bym się dawno pozbył) efektu zadowolenia nie było.  

• Gość
16-05-2011, 23:41
Dźwięk to nie sam bas, mdr 10 tez kiepso z basem.

,,Moje konsultacje i uwagi odnosnie Black Pearl nie poszły w las. Dziś spotkałem się ponownie u majkela i poostatnich poprawkach nasunęły mi się takie uwagi:
Zestaw słuchawkowy Black Pearl i Beyerdynamic T1 jest systemem z najmniejszą ilością wad! Dokładnie tak, słuchałem sporo systemów słuchawkowych i tylko w niektórych niestety bardzo rzadkich i drogich była nazwijmy to pełna euforia. Zestaw Black Pearl + Beyerdynamic T1 odsłuchiwany na bardzo różnym materiale wykazał się bardzo dużą transparentnością zrównoważeniem tonalnym, piękną sceną i perfekcyjną lokalizacją pozornych źródeł dźwięku no i krytycznym spojrzeniem na słabiej zrealizowane płyty. Myślę że ta konfiguracja to jest na prawdę hit ! Pierwsze co mnie ucieszyło to niespotykany spokój zestawu Black Pearl + Beyerdynamic T1 w podejściu do materiału dźwiękowego i nie jest to jakaś beznamiętność, brak nerwowości czy chłód tylko właśnie spokój. To takie kolejne ciekawe uczucie, jak kiedyś poznana przeze mnie na kolumnach czerń tła. Byłbym zapomniał ten spokój powoduje że PRAT wydaje się dodatkowo poddany medytacji, nie jest to tylko zwierzęcy rytm wychodzący z nas samych, jest to wszystko wcześniej bardzo przemyślane i poukładane. Muszę trochę zmartwić także bardzo napalonych po tym opisie potencjalnych nabywców; T1 mają pewną górkę na 9 kHz i bardzo rzadko ale jednak w niektórych nagraniach np. skrzypcowych instrument ten ma bardziej ostro podane brzmienie niż to słodkie znane z koncertu live. Pisałem wcześniej że wady są ale moim zdaniem do wytrzymania :) Pewnie znajdzie się jakiś magik co sobie ta górkę wytnie na EQ ;)

Jeszcze kwestia ceny Rafaelu:-)
Jak myślisz ile kosztuje set Apache +T1 a SRM 007T II + 4070?
To należy takze wziaść pod uwagę.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5568
  • Ekspert
17-05-2011, 00:02
>> John, 2011-05-16 23:41:20
>Dźwięk to nie sam bas, mdr 10 tez kiepso z basem.

Oj ale żeś dowalił  MDR10 to moim zdaniem absolut dynamików ! Tak ma wyglądać referencja moim zdaniem- w każdym razie na klasyce której dano mi było posłuchać!

Widzisz w moim tekście było tylko to że T1 i BP mają najmniejszą ilość wad nie pisałem że na moim LP było do dupy z basem bo było!  I liczyłem że u Ciebie na Apache pojawi się bas :) (fakt tego ostatniego nie napisałem). Też nie napisałem ze była euforia bo jej nie było. Czytaj uważnie PRAT poddany medytacji- jak byś to inaczej nazwał? :).
Ogólnie T1 mają sporo zalet a nawet przewagę np w stosunku do E10 choćby lokalizację ale po w sumie dłuższym odsłuchu (miałem je chyba z 3x jak nie więcej u siebie) doszedłem do wniosku że ta pewna chudość na basie z tą górką na 9KHz to nie dla mnie.

Jak chcesz moją prywatna listę słuchawek które mają ręce i nogi i nie zawsze są neutralne to mogę ci podać. Za T1 nie wzdycham ale może z T5 by było to coś :) w sumie to 33 Ohmy dobre dla moich tranzystorów :)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5568
  • Ekspert
17-05-2011, 00:06
Dodam tylko że lubię sobie w domu także basu posłuchać z 15" głośników i może stąd takie a nie inne wymagania co do słuchawek.

• Gość
17-05-2011, 00:15
Rafaelu drogi waśnie dokładnie napisałem co chciałem napisać o mdr 10. Wiem, że ci się strasznie podobały i dlatego podałem je za przykład. W T1 dowalasz się o bas a  mdr 10 już nie. Nie chodzi mi o jakosc lecz o ilosć. Czujesz analogię?:-) Co to za referencja jak nie domaga w basie???
Na Apache u mnie był bas i nawet więcej niz w 4070 lecz niestety innej jakości na nie korzyść T1. Czytam Cie bardzo uważnie, lecz czasem pojąć nie mogę:-)

dobrej nocy
:-)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5568
  • Ekspert
17-05-2011, 00:25
>> John, 2011-05-17 00:15:05
>Co to za referencja jak nie domaga w basie???

Oj znalazło by się parę różnych referencji w różnych przedziałach cenowych :) np. AKG K340, AKG K701, AKG K1000
Mimo to np. K1000 uważam za godne pożądania a T1  jakoś tak mnie nie kręcą :)

GS1000 też nie są referencją ale ten FUN :)

Dobranoc