Piotr Ryka
Trudno mi profesjonalnie ocenić poziom, nie mam do tego przygotowania, ani odpowiedniego osłuchania. Poza tym trudno mi, i w ogóle, raczej porównywać tych bardzo młodych ludzi do takich choćby mistrzów jak moi ulubieni Richter, Cortot, Horszowski. Moje zainteresowanie raczej wzbudzają wykonania, które potrafią przykuć moją uwagę, tym czymś co sprawia, że utwór daje uczucie radości ze słuchania, przekonuje. Innym słowem, podoba się albo nie podoba się, ma coś w sobie albo jest po prostu naciskaniem klawiszy bez wyrazu. Niektóre wykonania sprawiły mi ogromną radochę, jak występ Daniila Trifonova i Anke Pan, ale też przy jednym konkursowiczu niechcący zdrzemnąłem się. Duża frajda wysłuchać tylu różnych interpretacji.
Ponadto bardzo dobrze moim zdaniem jest realizowana transmisja, co ma duże znaczenie w odbiorze. Ciekawe są dla mnie omówienia poszczególnych występów, pozwalają mi inaczej spojrzeć nie tylko na muzykę Chopina, ogólnie na pianistykę.
Krótko mówiąc, gorąco polecam znaleźć choć trochę czasu i chłonąć aurę Konkursu :)