coax tannoya vs coax beymy - zdecydowanie dla tannoya w warunkach domowych.
coax tannoya ten z driverem posiadacjacym wklesla kolulke ok 2 calowa (wyzsze modele) wymaga rlc a beyma jaka ma znajomy 15 cali zbudowana podobnie idzie gladziej (tuba wystajaca jak pisze tetejro) a mimo to wskazanie na tannoya. Wolalbym zeby bylo inaczej bo 1000zł za coaxa 15 cali to jest drogo ? Moim zdaniem to wrecz smiesznie tanio i dostepnosc duza.
z modulowaniem w coaxie tetejro jest jak z thd, moduacja jest naturalna konsekwencja zapisu (pojedyncza membrana mikrofonu) znieksztalcenia tego typu są jak np. parzyste thd wystepujace naturalnie w przyrodzie (w przeciwienstwie do nieparzystych), taka moja teoria. W kazdm razie brak modulacji (i tak jest wzgledem natury - mikrofon moduluje) w multiway niekokaksjalnych okupiony jest mniej naturalnym sposobem propagacji dxwieku.
Oba rozwiazania maja faktyczne wady i zalety, prywatnie sklanialbym sie ku coaxom cietym ponizej 2KHz.
uwazam ze SBA robi bdb glosniki ale akurat coaxy do ktorych linki podal cadam jak pisze Melo - nie za bardzo, jak dla mnie.
jak dla mnie nadal najlepsze co mozna kupic :
http://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=522:h1353-0806-t18rexxfc&catid=52:prestige-coaxial-drivers&Itemid=464midbas bym troche zmienill bo qts 024 trocje malo a fs 30 az tak nisko dla tej wielkosci glosnika byc nie musi poza tym uklada sie widze ladnie.