Bardzo krótko ( bo temat jest bardzo obszerny):
Potrzebne są:
1. źródło plików
2. Odtwarzacz sieciowy ( w niektórych przypadkach może być potrzebny switch lub karta wifi)
3. Oprogramowanie
4. DAC (chociaż niekoniecznie ;)
1. Źródło plików muzycznych (serwer). Może być to dysk sieciowy (np Qnap, p. Allegro) lub komputer (win, linux,...). Ja używam komputera pod ubuntu z dyskiem 1TB (jeszcze wystarcza ;)
Pliki powinny być w formacie bezstratnym (np FLAC). Jest kilka dostępnych dobrych programów do przeniesienia zawartości krążka na dysk, ja używam odpowiednio skonfigurowanego Exact Audio Copy z kodekiem flac. Standardowa płyta po przegraniu to ok. 350 MB (ca. połowa wagi krążka CD). Podczas kompresji nie zachodzi utrata żadnych danych ( w odróżnieniu od MP3), tym samym nie traci się żadnych informacji zawartych na CD.
Żródłem plików, również w wyższych rozdzielczościach mogą być sklepy niektórych wytwórni płytowych. Mamy wtedy dostęp do znacznie lepszej jakości materiału (np. tzw master quality 24/96).
2. Odtwarzacz sieciowy: Squeezebox, już firmowana jako Logitech, może nie wygląda poważnie ale umożliwia dokładne przekazywanie (tzw. bit perfekt) informacji z serwera bądź do wewnętrznego, wbudowanego DAC, bądź (z relatywnie małym jitterem) na wyjścia spdif (optyczne i coax). Ja swojego ( SB Classic) kupiłem na Allegro jako używkę za ca. 400 zł. Od pewnego czasu jest ich mało na rynku wtórnym. SB Classic transmituje do 24/48kHz, jeśli sie nie mylę.
Oczywiście Logitech nie jest poważną audiofilską firmą stąd zastrzeżenia purystów. Ale działa. Dla bardziej wymagających sa inne wersje odtwarzaczy tego samego producenta: Squeezebox Transporter (wyjsciem symetrycznym) i możliwością podłączenia zewnętrznego zegara (!), cena 4-6kPLN Jest też kilka innych modeli. Wszystkie maja możliwość transmisji sygnału po wifi (ale niekiedy zdarzają się problemy) oraz przez zwykły kabel ethernet. Dodatkowo dziaałają jako "odbiorniki" stacji internetowych i udostępniają szereg dodatkowych funkcji.
3. Oprogramowanie: dla obsługi Squeezebox stosuje sie Squeezeboxserver - download ze strony Logitech na postawowe latformy i kilka typów dysków sieciowych ( tu trzeba sprawdzić kompatybilność). Oprogramowanie umożliwia przeglądanie kolekcji płyt pod różnym kątem, tworzenie playlist, etc. Sterowanie całością odbywa się przy użyciu pilota IR lub oddzielnego komputera (np. notebook, iphone lub palm połączony przez wifi).
4. Mimo,że SB ma wewnętrzny DAC, stosowanie zewnętrznego przetwornika jest oczywiście wskazane. Linn Numeric, którego używam pozwala pozwala na dekodowanie strumienia do 20bit/48kHz - nie ma żadnych problemów przy odtwarzaniu plików flac o wysokim bitrate (sprawdzałem do 24/192 – oczywiście są konwertowane do 20/48).
5. Wrażenia odsłuchowe: tu mogę wypowiadać się jedynie o systemie jaki używam: Porównanie z CD Linna (Karik połączony w pętli eliminującej jitter z przetwornikiem Numeric) jedyna różnica jaą jest przeze mnie odczuwalna o być może lekkie zmiękczenie basu, gdy strumień jest podawany z SB. Całkowicie porównywalne z "klasycznym" połączeniem Karika z Numerikiem. W innych systemach może to oczywiście być to odczuwane inaczej.
6. Uwagi końcowe:
- backup jest konieczny ( na drugi, przenośny dysk). macierz raid nie załatwia sprawy w przypadku np. uszkodzenia zasilacza i dysków.
- inna jest percepcja - do bezdotykoego odbioru muzyki ( tj bez bliskiego kontaktu z okładką płyty) trzeba się przyzwyczaić
- nie jesteśmy ograniczeni od 16 bitów/44,1 kHz: jak napisałem już w tej chwili dostępne są pliki w wyższych rozdzielczościach)
- wtyczki programowe umożliwiają zabawę c cyfrową korekcją pomieszczenia odsłuchowego (jeszcze nie próbowałem).
- cały czas jest to jedno z wczesnych rozwiązań – pamiętajmy że odtwarzanie strumieniowe dźwięku jest dopiero na samym początku drogi – zakładam, że za kilka lat będziemy mieli już rozwiązania oferowane przez kilka firm audiofilskich, łącznie z zupełnie innym sposobem rozpowszechniania muzyki.
Pozdr j.