Cóż, osobiście nie miałem jeszcze kontaktu z tweeterami z serii Excell. Nie są zbyt popularne ze względu na wysokie ceny i na pierwszy rzut oka nie oferują więcej niż tansze odpowiedniki z serii Prestige. Na pierwszy rzut oka, gdyż są pewne aspekty, w których są lub mogą być lepsze. Szczególnie nowe tweetery z Nextelowym frontem, poza bardzo wysoką ceną w pewnych aplikacjach mogą być interesujące.
T29CF002 "Crescendo" u Zapha jednak wygląda lepiej pod kątem znieksztalceń powyżej 2kHz zarówno od 27TBFC/G jak i 27TDFC. Dodatkowo znacznie lepsza wentylacja układu magnetycznego za sprawą 6-ciu neodymowych magnesów powinna procentować lepszą wytrzymalością termiczną. Reasumują T29CF002, mimo że okropnie drogi może być bardzo dobrym wyborem do 3way z podziałem od około 2,5kHz w górę.
T29CF001 nie widziałem w niezależnych pomiarach, jego zaletą jest niewątpliwie bardzo wysoka jak na klasyczną kopułkę efektywność.
Generalnie tweetery z serii Excel są pięknie zbudowane i wykonane, choć w pomiarach nie doganiają najlepszych modeli Scan Speaka i nie są zbyt popularne w DIY, z racji na bardzo wysokie ceny. Sam jestem ciekaw jak brzmią i dlaczego nie są jednoznacznie lepsze (a pod niektórymi względami gorsze) pomiarowo od "rodzynków" z serii Prestige.