>> antos, 2009-11-30 08:47:25
> czy ustawisz kolumny na dłuższej (basu więcej) czy krótszej scianie(basu mniej),
ale dłuższej od czego :p
nie znałąm takiej zależności - czy chodzi tu o długość bezwzględną, czy długość w stosunku do geometrii pomieszczenia (czyli stosunku długości obu ścian), czy też długość względem odległości od słuchacza.. Z moich przygód z basem, ucieka on do kątów
A przy okazji, co sądziecie o tym, co mi w jednym sklepie wyjaśniono: otóż rozstawu kolumn powyżej 3m się nie zaleca. Dodtąd wnioskowałam, że im większe pomieszczenie tym lepiej (tzn operując zakresem pomieszczeń mieszkalnych (10/15/20 m2, 30m2 czy więcej jak kto ma dom albo lofta :) ). Mogę jedynie wnioskować, że kolumny (przeznaczenia do pomieszczeń, nie sal czy hal, bo o takich tu w domyśle rozmawiamy), są po prostu konstruowane z założeniem, że im lepsze(/droższe), tym bardziej ktoś se je będzie chciał na środku postawić :D - i za tem one powinny konstrukcją się właśnie przy takich rozstawach sprwdzać :] (?) To jaka jest prawda? :). Muszę więdzieć, zanim se zaprojektuję dom :)