Audiohobby.pl

Interkonekt do wzmacniacza słuchawkowego Holdegron MK 3 Dual Mono.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
09-11-2009, 14:05
@foxbat, ja nie mam problemów ze zbytem, tylko z czasem na złożenie czegokolwiek. Przez ostatnie pół roku miałem ważniejsze sprawy. Nie piszę tu jako producent wzmacniaczy, bo ja nie z tego żyję. Wydaje mi się, że na całym tym "biznesie" nic nie zarobiłem, bo poszło masę kasy na eksperymenty i nietrafione, co się później okazywało, zakupy części.
Moje zdanie jest takie, że pewien, nie wymienię tu już, wzmacniacz jest wąskim gardłem w podanym systemie, a dual mono to nie jest rozwinięcie, tylko osobne zasilacze na każdy kanał, wzmacniacz ten co był. Co do wypożyczeń - nie jestem na bieżąco z ofertą, przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Nie mam aspiracji, by moje posty podobały się komukolwiek. Widziałem sporo osób na forach audio, które nie przyjmują do wiadomości, że można usłyszeć więcej i lepiej niż tym osobom było dane, ale to nie mój problem. Wyrażam swoje zdanie, a co kto zrobi - jego kasa, jego sprawa.
Jeśli Chord Crimson to rzeczywiście taki nieszczególny kabel, to też bym go wymienił, a na co, to już napisałem. Przepis dostępny także na tym forum za free, a jak ktoś się czuje zobowiązany, to niech wejdzie na www.pajacyk.pl

RP1969

• 15 / 5499
  • Nowy użytkownik
09-11-2009, 19:21
Dobry wieczór!

Ależ się w wątku posypało postami :-)
Przeczytałem wszystko gruntownie dwa razy i już mniej więcej wiem na czym stoję. Póki co HD 800 nie będę na razie kupował z paru powodów. HD 650 mam od paru miesięcy zaledwie i są to słuchawki które naprawdę mi się podobają. Jestem zadowolony z charakteru ich brzmienia, a to że chcę jeszcze coś poprawić wynika z faktu, iż nie znam tak naprawdę do końca ich możliwości. Stąd więc te eksperymenty z interkonektem i pytania o sens wymiany kabla zasilającego. Nie wiem, więc pytam taka już moja natura.
HD 800 oczywiście kuszą, ale nie chcę kupować każdej kolejnej nowinki, jeszcze nie nacieszywszy się poprzednią.
Interkonekt do wzmacniacza słuchawkowego i tak muszę kupić bo dotychczasowy Chord Crimson już gra gdzie indziej. Raczej na pewno pójdę za radą Pana Piotra i poszukam na eBay Van den Hul First Ultimate z drugiej ręki. Cena zbliżona do nowego Crimsona, a progresja sądząc po mnogości pozytywnych recenzji tej łączówki powinna być znaczna.
Jesli chodzi o kabel zasilający wzmak Holdegrona to przyznam szczerze jest to dla mnie obszar niezbadany. Sam konstruktor nic nie wspomina jak zachowuje się wzmacniacz na profesjonalnych sieciówkach, a i na forum niewiele na ten temat się pisze. Może jeszcze nie teraz, ale w niedalekiej przyszłości chyba zainwestuję 25 czy 30 funtów w jakiegoś Russ Andrewsa czy Kimbera dla "świętego spokoju". Wydatek w sumie niewielki, a jakość zasilania z całą pewnością się polepszy. Czy będzie to miało przełożenie na jakość dźwięku? Nie znam odpowiedzi na to pytanie, póki nie spróbuję.

@ kopaczmopa

Bardzo Cię proszę, jeśli faktycznie masz możliwość pożyczenia do odsłuchu MK III Dual Mono poproś o przysłanie go na testy i posłuchaj. Chętnie pożyczyłbym Ci swój własny gdybym mieszkał w Polsce, ale tak niestety nie jest.
Bardzo bym chciał poznać opinię profesjonalisty o swoim wzmacniaczu, bo de facto sam już nie wiem co o nim sądzić w kontekście wypowiedzi majkela. Zaznaczam że dla mnie osobiście wzmak gra bardzo dobrze, a nawet świetnie i jestem z niego zadowolony. Chcę tylko poznać opinie ludzi, którzy przesłuchali już dziesiątki wzmacniaczy i w przeciwieństwie do mnie mają na tyle rozwiniętą bazę porównawczą, iż mogą się pokusić o wystawienie miarodajnej opinii.

Jeśłi ktoś zna źródło, gdzie można nabyć dobrej klasy kabel do HD 650 to poproszę o link.

Dziekuję za wypowiedzi, pozdrawiam - Romek

Monitor Audio Silver RS6 + Arcam A32 + Arcam P35 + Arcam CD36 + Denon TU 1800 DAB + Albedo Flat One WBT + QED Genesis WBT 0644 + Sennheiser HD 650.

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
09-11-2009, 20:20
RP1969 raczej nie bede pozyczal Dual Mono przynajmniej na razie bo jestem zadowolony z Darkvoice\'a ktorego mam a jak mialbym pozyczac od konstruktora to pewno w celu zakupu gdy sie spodoba.
Nie kieruj sie opiniami tylko wlasnym sluchem.
Co do kabli z tego co czytalem najlepiej w miare normalnej cenie Zu Mobius - poszukac mozna na Head-Fi.

Ceny HD800 poszybowaly znow w gore co jest juz nieco chora cena, ja juz sie zatrzymalem na jakims poziomie i staram sie sluchac muzyki.
ciekawosc brzmienia

violett

• 786 / 6095
  • Ekspert
09-11-2009, 21:23
Wydaje mi się, że Kolega niechcący skręcił w ślepą uliczkę. Bo Kolega posiada naprawdę dobre słuchawy i dobre źródło, a zaczyna się Kolega zastanawiać nad czymś co jest drugorzędne lub nawet trzeciorzędne - mianowicie nad kabelkami, które w mojej skromnej ocenie przynoszą tyle poprawy dźwięku co nic. Osobiście poszedłbym ostatecznie i na siłę raczej w stronę eksperymentów ze wzmacniaczem słuchawkowym. Tego Holdegrona nie znam, ale zbiera dość pochlebne opinnie, więc nie wiem czy Kolegi po prostu "nie nosi" aby coś ulepszyć, poprawić, co tak naprawdę tego ulepszenia ani poprawy nie potrzebuje? Czasami lepsze jest wrogiem dobrego :)

RP1969

• 15 / 5499
  • Nowy użytkownik
09-11-2009, 21:35
Dziękuję za pomoc, kopaczmopa. Zainwestuję jeszcze w ten kabel, wydaje mi się to sensownym upgrade do HD 650. I na tym raczej poprzestanę. Nie widzę większego sensu w kupnie HD 800. Bo niedługo potem ukaże się nowszy model, a potem znowu następny....
Nie widzę sensu w gonieniu króliczka. Mam chyba podobne nastawienie co Ty. Słucham tego, co mi się podoba i chociaż chciałbym słuchać muzyki jak najbliższej oryginałowi, to przede wszystkim liczy się muzyka.
Monitor Audio Silver RS6 + Arcam A32 + Arcam P35 + Arcam CD36 + Denon TU 1800 DAB + Albedo Flat One WBT + QED Genesis WBT 0644 + Sennheiser HD 650.

RP1969

• 15 / 5499
  • Nowy użytkownik
09-11-2009, 22:04
Dzięki za wpis violett! Nie mogę znaleźć opcji "edytuj" więc piszę kolejny post. Nie będę na pewno zmieniał wzmacniacza, bo uważam że jest dobry i mi osobiście odpowiada jego charakterystyka brzmienowa. Nie uważam jego zakupu za pomyłkę, myślę że jest lepszy od fabrycznie budowanych wzmacniaczy w podobnej cenie. Kupię nowy interkonekt, bo Crimsona już nie mam i zgodnie z sugestią Pana Piotra będzie to First Ultimate. Mieści się idealnie w przewidzianym na ten cel budżecie i sądzę że będzie dobrym wyborem.
Pewnie na Święta sprawię sobie DT 880 Pro, po to aby mieć drugą parę słuchawek do repertuaru rockowego i popowego, czyli tam gdzie HD 650 nie są najmocniejsze. Czy się sprawdzą z Holdegronem? Tego nie wiem, ale postaram się sprawdzić przed zakupem. W każdym razie nie sądzę, aby to połączenie było z góry skazane na porażkę. Jak będzie, zobaczymy.
Mając taki zestaw, chcę zatrzymać się na jakiś czas i po prostu słuchać muzyki, popijając czerwone wino. Mam zamiar powiększyć swoją kolekcję płyt i w tym kierunku skierować swoje inwestycje. Myślę, że to dobry kierunek.
Dziękuję wszystkim za wpisy w moim wątku, poszerzyły moje horyzonty i uwidoczniły priorytety. Będę w dalszym ciągu aktywnie śledził wątki na forum, bo naprawdę zawierają sporo merytorycznej treści i można wiele się nauczyć.

Pozdrawiam - Romek

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
09-11-2009, 22:13
Romku ale DT880Pro do rocka sie srednio nadaja, juz nawet lepiej zakupic HD580, CAL! lub tanie sr60.
ciekawosc brzmienia

RP1969

• 15 / 5499
  • Nowy użytkownik
09-11-2009, 22:37
Przeczytałem sporo recenzji DT 880 pro i sądziłem, że to optymalny wybór. Chodzi mi głównie o jak najbliższą prezentację sceny muzycznej, tak by mieć wrażenie bycia jak najbliżej wykonawców. Oczywiście odslucham przed zakupem, tu nie wątpliwości że nie kupię w ciemno. Ale byłem już prawie przekonany, że właśnie te słuchawki mi to dadzą....
Słuchawki Grado nigdy mi się nie podobały. Moimi pierwszymi poważnymi słuchawkami były przed laty HD 555 i porównywałem je przed zakupem z odpowiednikami cenowymi Grado. Nie podobał mi się ten sposób prezentacji muzyki, poza tym komfort noszenia pozostawiał sporo do życzenia. Co prawda nie słuchałem SR60, ale jakiś uraz zawsze pozostaje.
Cóż, zanim nie posłucham to się nie przekonam. Dziękuję za przestrogę, zwrócę na to szczególną uwagę.
CAL! mam od niedawna, kupiłem po lekturze recenzji Pana Piotra i uważam je za perełkę wśród słuchawek. Za takie pieniądze (55 funtów) oferują znakomitą relację cena/jakość. I to w dodatku są słuchawki uważane przez niektórych za komputerowe...

pastwa

• 3828 / 6104
  • Ekspert
09-11-2009, 22:40
Dokladnie, DT880 (chociaz Pro nie slyszalem) to do rocka srednio, te hd650 sa juz tutaj duzo bardziej na miejscu,beyery same z siebie  nie sa do tego stworzone, duzo by Cie to pracy kosztowalo z doborem (drozszego zdecydowanie) wzmacniacza. Trzymaj sie tego Holdka, kup dla swietego spokoju wspomniany kabelek, i napieraj na plyty z muzyka, a do lojenia czy tez popu to sobie ewentualnie spraw jakies Grado sr 125i albo CAL..

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
09-11-2009, 22:43
Ja bym został przy wyborze DT880 Pro. Pink Floyd na nich dobrze śmiga, Guns\'n\'Roses lepiej na Grado, ale przy odpowiednio skonfigurowanym torze nie będzie ujmy na Beyerdynamikach. One poza tym poddają się kabelkowym manewrom dzięki w miarę płaskiej charakterystyce, zwłaszcza w kategoriach jasno-ciemno można poczarować interkonektem i będzie dobrze. Sennheisery i DT880 w wersji z prostym kablem grają bardziej z dystansu, choć HD600 i HD580nie grają taką oddaloną sceną jak HD650.

Bednaar

• 556 / 6063
  • Ekspert
09-11-2009, 22:59
>> violett, 2009-11-09 21:23:34
Wydaje mi się, że Kolega niechcący skręcił w ślepą uliczkę. Bo Kolega posiada naprawdę dobre słuchawy i dobre źródło, a zaczyna się Kolega zastanawiać nad czymś co jest drugorzędne lub nawet trzeciorzędne - mianowicie nad kabelkami, które w mojej skromnej ocenie przynoszą tyle poprawy dźwięku co nic. Osobiście poszedłbym ostatecznie i na siłę raczej w stronę eksperymentów ze wzmacniaczem słuchawkowym. Tego Holdegrona nie znam, ale zbiera dość pochlebne opinnie, więc nie wiem czy Kolegi po prostu "nie nosi" aby coś ulepszyć, poprawić, co tak naprawdę tego ulepszenia ani poprawy nie potrzebuje? Czasami lepsze jest wrogiem dobrego :)

Święte słowa Violett, mam wrażenie Kolega Romek posiada super sprzęt, ma dźwięk który - jak pisał - mu odpowiada, ale jakiś diabeł go kusi i szepce, że może być lepiej, więc dlaczego nie pokombinować. Osobiście dał bym spokój, wygnałbym tego diabła gdzieś na samo dno piekła i skupił się na poszerzaniu płytoteki - jest tyle muzyki do poznania, że szkoda czasu na poprawianie dobrego :)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
10-11-2009, 08:54
Na lepszym sprzęcie można na nowo poznać muzykę, którą się niby już dobrze znało. Oczywiście nie jest to argument przeciwko poznawaniu nowej. Poza tym to nie diabeł kusi, tylko mózg podpowiada, że to co dociera do uszu nie jest do końca prawidłowe.

lancaster

• Gość
10-11-2009, 09:16
foxbat, bardzo Cię proszę - watek dedykowany :) :

http://audiohobby.pl/topic/13/4667#koniec

sorry za offtopa.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
10-11-2009, 09:21
Nie liczylbym na szybkie wprowadzanie nowych modeli przez Sennheisera. To jedna z firm ktora podobnie jak np. Beyerdynamic nie spieszy sie z nowymi flagowcami. Poprzedni flagowiec o ile sie nie myle (HD650) zostal wypuszczony w polowie 2003 roku. Wiec minelo 6 lat :)

Kupno HD800 wiaze sie tez z postawieniem wiekszych wymagan reszcie toru, gdyz sa one mniej poblazliwe i bardziej wybrednie niz HD650. Nie zagraja juz "prawie ze wszystkiego".

Podzielam opinie Violetta, ze czesto lepsze jest wrogiem dobrego, sam przekonalem sie o tym juz wielokrotnie :) Poza tym jakikolwiek teoretycznie drozszy czy "lepszy" element nie daje zadnej gwarancji, mimo swojego uogolniajac uznania w sieci - ze sprawdzi sie akurat w naszym systemie. Czesto lepiej jest uderzyc w cos co bardziej pasuje do toru i naszych inddywidualnych preferencji niz cos klasowo lepszego ale co nie bedzie pasowac ani do jednego ani do drugiego.

Swietnym kablem do Sennheiserow HD650 jest Zu Mobius. Mozna kupic go tez w Polsce, wystarczy pogooglowac.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
10-11-2009, 09:39
Zgadzam się z tym co pisze majkel chociaż czasem są tzw ścieżki do lasu a raczej do nikąd. "Krzywe" słuchawki pokazują nam inne nowe rzeczy w nagraniach, niby lepiej ale nie koniecznie prawdziwie. Osobiście  uważam że dobre słuchawki jeśli chodzi o realizm można jedynie dobrać na podstawie odsłuchów muzyki klasycznej (pod warunkiem ze chodzimy do filharmonii i wiemy jak to w realu gra) I jest to proces dosyć powolny bo najpierw trzeba sobie zapamiętać dokładnie jak dany instrument brzmi w sali koncertowej a później w domu obserwować to co nam wychodzi ze słuchawek.

Jest też inny sposób poznawania muzyki, nie liczenie się z realizmem ale z przynoszeniem  największego zadowolenia wynikającego z naszych osobistych preferencji (nie mnie je oceniać). Nie musi to być wierne oryginałowi ale ma dawać różne efekty podnoszące poziom adrenaliny u danego osobnika. Czasem lampka czegoś mocniejszego poprawia ten stan;sprzęt nie koniecznie musi być lepszy ma być fajniejszy-cokolwiek to znaczy.