>> janko, 2009-10-23 23:20:19
po co kastrować jak mozna tak zaaplikować głośnik żeby nie walił basem kiedy w pokoju jest go za duzo, stosując np OZ czy OB, albo zastosować więcej basowców w pomieszczeniach które je wykorzystaja.
Czysta teoria... Teraz powiem jak to wygląda w praktyce. Jak masz naprawdę złą akustykę i naprawdę złe ustawienie to i OB z OZ razem wzięte nie pomogą. w takic przypadkach bas jest ŁATWIEJSZY do opanowania (choć w przypadku OZ dużo zależy od samego woofera, jego umieszczenia i filtracji, można popełnić coś takiego co dudni równie efektownie jak burczybas, może tylko w mniejszej ilości punktów, ale łomot potrafi być nieziemski).
Poza tym czym innym jest obcinanie basu kiedy jest go w pokoju za dużo jeśli nie kastracją?
>>Oczywiście ze samym ustawieniem kolumn i pochłaniaczy mozemy wiele zdziałać, ale z basem i tak cudów nie zrobisz.
Bzdura. W niektórych zdziałasz niewiele, ale w innych bardzo dużo. Tak się składa, że "przerobiłem" kilkadziesiąt pomieszczeń, zdziwiłbyś sie gdybyś usłyszał co daje niekiedy głupia zmiana ustawienia z poprzecznego na wzdłużne. Zdziwiłbyś sie co potrafi dać wstawienie kilku dużych roślin.
>>O ratowaniu się wymianą kabli nawet nie chce wspominac bo to jest smiechu warte..
A kto wspomina? To że jakieś niedouk gdzieś z czymś takim wyjechał, żeby pokazać jaki jest mądry to jeszcze o nie znaczy, że ja tak myślę.
>>a otwór B-R z tyłu to mit!
Ważne tylko by ściana nie ograniczała przepływu powietrza.
Ech... A pomyślałeś o fali odbitej? Dlaczego dipol jest tak mało wrażliwy na ustawienie? bo promieniuje w bardzo wąskim kierunku i jest malo odbić. Głosnik w obudowie promieniuje znacznie szerzej, masz więcej odbić. O ile jeszcze sama obudowa blokuje w jakimś stopniu promieniowanie do tyłu to obudowa z bass reflexem z tyłu jeszcze wali dodatkowo!!! A jeśli twoim zdaniem jedynym problemem jest ograniczanie pracy b-r przez ścianę to jak wytłumaczysz b-r na dolnej ściance lub membraę bierną zasłoniętą deską w SF Extrema?