Witam i przepraszam coś się porobiło.
Witam.
Zaczne tak, wiem ze temat operacyjnych był poruszany 8tys razy ale w takiej konfiguracji jak 779 nigdzie nie znalazłem.
Piękności moja działa perfekcyjnie ma założony 8 letni KSS (stary ale również działający, laser zatrzymałem :) pięknie ).
Modyfikacje zacząłem od czytania wątku z 559ES ok fajnie opisane ale tu jest trochę inaczej i dwa razy więcej. Przerobiłem filtry dol. przepustowe ala stożek i wstawiłem tam 275GP oczywiście żyrator wyj. normalne i wyj. symetryczne no zrobiło się fajnie, pasemko sie powiększyło i przybyło tego czegoś jest ok. wywaliłem tez kilka elektrolitów bocznikowanych, wstawiłem MKT 1813 Vishay osiowe i kilka Wim, poprawiłem tez kilka łutów. Dalej zrobiłem kilka poprawek według opisy Piotrka608 no i została mi zabawa operacyjkami.
W sumie jest kilka sekcji prawie wszędzie żądzą 5532P ale z dopiskiem XJ nigdzie nie mogłem znaleźć takich wersji, są tez AD712 Philipsa i OPA27GP.
Po kilku rozmowach z Piotrkiem ( bardzo przyjemnych i pomocnych tu pozdrawiam Cie ) za pozwoleniem postanowiłem zacytować kilka uwag Piotrka.
"OP27GP to pojedynczy ultraniskoszumowy wzmak operacyjny i jedyny który je jest w stanie zastapić tylko OP627GP..ale nie ma sensu go wogóle ruszac bo pracuje w układzie DC servo i dla dzwieku ma tyle co wczorajszy wiatr.pozostałe wzmaki AD712 zostaja nadal nic lepszego nie wynaleziono wiec po co ruszac.Zamiast NE5532 wstawić albo OP275GPZ albo OPA2604..(tak naprawde dokładnie to soamo w srodku)Ewentualnie zamist scalaków po DAC tych pierwszych wstawić UPC4570C neca sa najbardziej ultra nisko szymowe wzmaki podwójne..teortycznie zamienniki NE 5532..ale widze ze lepsze. "
Mam zamiar ustosunkować sie do tego ale chciałbym poznać wasze opinie na temat tych opa, co ruszać a co zamienić również wyjście symetryczne tu myślałem o opa1632 takie posiadam murze je odnaleźć gdzieś na pewno są.
Proszę o jakieś wskazówki i podpowiedzi może ktoś przerabiał juz taka konfiguracje, może jakieś pary mogą tez być pojedyncze, na uwadze mam kilka typów ale...
Obecnie posiadam kilka 5532 sidnetica, Nec-i 4570C, opa275, MAA741, LT1364, LT1028, AD825 i oczekuje na 49990 z NY, przymierzam się też do opa2228, opa2111.
Przyznam ze głównie zależy mi na wypowiedziach majkela i fallow ale inne wskazówki będą również cenne. Aha temat ten ale ogólnej modyfikacji jest tez na innym forum, polecam lekturę.
http://www.audiostereo.pl/sony-cdp-x779es_99216.html Chciałbym już zamknąć maszynkę i zostawić w spokoju tylko jej słuchając….
Zamieszczam zrzuty serwisówki.
Pozdrawiam serdecznie.