Z dawien dawna utarło się , aby ten program omijać - jednym z powodów kiedyś było to , że istniał tylko w wersji monofonicznej . I tak to człowiekowi zostało w świadomości do teraz .
Do czasu .
Pewnie każdy , i ja też , mam tam swoje ulubione i programy i audycje i tylko od czasu do czasu robi się "wyprawy na obce tereny" .
Kiedyś coś tam robiłem i miałem chęć na posłuchanie czegoś właśnie z radia . Lubię radio jak jest "gadane" - czyli takie , w którym i coś powiedzą i przeczytają , a nie tylko muzyka non stop .
A jak muzycznie , to przynajmnej coś na poziomie . Dlatego też raczej omijam RMF , zwłaszcza jak osoby przebywające akurat w pobliżu mikrofonu silą się na dowcip - żenada i durnota do kwadratu , wygłupy na poziomie "gimnazjalnym" . A i brzmieniowo tego typu stacje mi za bardzo nie leżą .
Szukałem czegoś i już kilkakrotnie nie udało mi sie "osiąść" ani w II ani w III PR , za to I !!!
Słucham i słucham i uszom nie wierzę ! Normalni prezenterzy ! Jakaś powieść , słuchowisko , czytanie poezji , muzyka . Utwory z klasą i na poziomie . Różne gatunki . Rewelacja !!!
I tak słucham już tej stacji od dłuższego czasu po kilka godzin dziennie i jestem zachwycony !
Jakość nadawania audycji bardzo dobra - nadal można jej słuchać na falach długich , ale też i w stereo fm - nadawana jest na różnej częstotliwości zależnie od regionu . W każdym bądź razie u mnie odbiór jest fenomenalny - sygnał mocny i regulatorami barwy za dużo kręcić nie trzeba .
Słyszałem ( proszę mnie poprawić , jeśli coś przekręciłem ) , że raz w miesiącu nadawane są jakieś koncerty w technice wielokanałowej , do odbioru poprzez amplituner kina domowego . Podobno słucha się tego świetnie ?
Polecam PR I , właśnie teraz siedzę , piszę i ... słucham Jedynki :)