Audiohobby.pl

Markl mod Denon Ah-d2000

MIKADO

• 82 / 5750
  • Użytkownik
15-09-2009, 19:21
Witam wszystkich załaczam kilka fotek muszli z Lawton Audio chyba nie było ich do tej pory na forum jeśli tak przepraszam jednocześnie zapraszam posiadaczy do wymiany doświadczeń z własnych modów.
Muszle są lekkie, wyraźnie większe od orginalnych objętościowo ok połowę jednocześnie cieszą oko właściciela wznosząc je jakby na wyższy poziom :)
Na gorąco zmiany są wyrażnie odczuwalne pojawia się jakby więszy spokój i uporządkowanie, bas schodzi niżej nabiera oddechu , przestrzeń powiększa się, lepsza jest separacja instrumentów , dżwięk  nabiera innej sygnatury nie wiem czy dotyczyć będzie to modelu 5000 ale drewno wyrażnie służy tym słuchawkom. Bardzo zyskują instrumenty dęte, strunowe i perkusja moje denony uprzedni miały zmieniony kabel, powiększone muszle ale bez modu z kubeczków jednorazowych i wykonane tłumienie dynamatem przdu i tyłu - to Marka jest objętościowo mniejsze niż to ze strony internetowej dotyczy w zasadzie tylnej ścianki muszli. Jeśli już macie te słuchawki / po wygrzaniu zmieniają się znika subwoferowy bas/ warto zmodować, pewnie da się też wykonać muszle w kraju. tyle na razie ,zapraszam do  wymiany zdań
MIKADO

krisio06

• 347 / 5934
  • Zaawansowany użytkownik
15-09-2009, 19:27
>>drewno wyrażnie służy tym słuchawkom.<<
A ta "wyściółka" w srodku muszli to też drewno? :) Bo mi to na drewno nie wygląda. :)
Wiem, czepiam się.

Gratulacje, teraz masz już LA2000. :) Jaki kabel masz w tych sluchawkach? Wygląda mi to na srebrzankę w teflonie.

MIKADO

• 82 / 5750
  • Użytkownik
15-09-2009, 19:39
kabel to głośnikowy kimber 4vs , duża część muszli jednak pozostaje nie wytłumiona
MIKADO

krisio06

• 347 / 5934
15-09-2009, 20:10
A jakie efekty dała wymiana kabla, na kimber\'a? Gdzie go zakupiłeś, Parts ConeXion?

mirhon

• 438 / 5993
15-09-2009, 20:19
Jakie konkretnie muszle (tzn. jakie drewno) zamawiałeś? Dostałeś jakieś sugestie od Marka? Twierdzi, że różne drewno gra różnie i że za każdym razem pyta  o preferencje klienta.
Ja bym jeszcze zrobił eksperyment polegający na zamianie tylko 1 muszli i puszczeniu sygnału mono. Ciekawe czy było by słychać jakieś różnice.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
15-09-2009, 20:47
Nie sądzę, żeby przy prawidłowo wykonanym markl-modzie zmiana materiału muszli miała jakikolwiek wpływ, bo w markl-modzie używa się dynamaty w celu odseparowania materiału muszli od wnętrza. U siebie robię to samo, ale używam innych materiałów i przeszedłem kilka różnych rozwiązań. U mnie muszle są plastikowe i w związku z tym efekty działania różnych rozwiązań są bardzo słyszalne i rozróżnialne.

Oczywiście drewno cienkie i miękkie teoretycznie może bardziej drgać od grubego i twardego. Po fakturze może też inaczej odbijać i rozpraszać, jednak u mnie w sumie nie miałoby to znaczenia, bo stosuję pewne rozwiązania, gdzie wysokie częstotliwości odbijane są od materiałów własnej produkcji, a niskie tony nie są na to tak wrażliwe.

MIKADO

• 82 / 5750
  • Użytkownik
15-09-2009, 21:04
Kimbera zakupiłem w sklepie dał dużą poprawę dynamiki ogólnie była poprawa bas stał się bardziej twardy i kontrolowany minusem jest sztywność  jeśli się spokojnie siedzi jest ok ale chciałbym też spróbowac innego kabla, muszle to Calantus Cedar  ,wydaje mi się że dynamat Marka jest cieńszy ,same muszle przy obrzeżu mają inny przekrój od orginalnych z tworzywa tu jest pasek nieosłoniętego drewna. Poprzednie dodatkowo tłumiłem zwykłą watą w niezbyt dużej ilości, Przyznam się iż początkowo chciałem użyć miseczek z drewna egzotycznego z allegro
MIKADO

mirhon

• 438 / 5993
25-09-2009, 08:27
Jak wam się wydaję, czy tak reklamowany do CAL! kabel SONOLENE 3014 nada się do recblowania D2000 ?
Kabel ponoć jest dobry i jest cała masa zadowolonych z recablowanych CAL! a i cen w porównaniu do takiej Jeny (polecanej przez Lawtona) jest śmiesznie niska...
W obydwu słuchawkach siedzi przetwornik tego samego producenta zatem może to co robi dobrze CAL! zrobi dobrze i Denonowi :-)

Brestinder

• 222 / 5696
  • Aktywny użytkownik
28-09-2009, 06:09
kup i sproboj, zawsze warto probowac, przy takich cenach tych tanich kabli to az grzech by było nie sprobowac kilku ;)

mirhon

• 438 / 5993
14-11-2009, 13:17
Nabyłem niedawno nowe pady od JMoney Audio do moich D2000:
http://www.jmoneyaudio.com/denonpads.php
Same pady w porównaniu do firmowych są tak na oko 2x grubsze (tj. wyższe), skóra w JMoney jest nieco   twardsza, ale to w żaden sposób nie przeszkadza. Pady są cięższe od orginałów i po założeniu na słuchawki wyraźnie je dociążają. To akurat może IMO przeszkadzać gdy ktoś słucha na siedząco.
Ponieważ ja słucham na leżąco zwiększony nieco ciężar słuchawek mi nie przeszkadza.
Poprzez pogrubienie padów i tym samym odgięcie słuchawek, nacisk na uszy jest ciut większy i trzeba się przyzwyczaić. Tak w skrócie wygladają wrażenia nie dotyczące sfery audio.
Co do audio. Poprzez oddalenie przetworników od ucha (pady są tak ok. 2x grubsze) trzeba słuchać trochę głośniej. IMO poprawiła się trochę przestrzeń. Jest trochę więcej przestrzeni między instrumentami.
Najważniejsza poprawa jest w basie. Tam gdzie było go dużo, przy starych padach było trochę łupania w czaszce :-). Tutaj jest znacznie bardziej kulturalnie. Basu jest mniej, ale nic nie traci na kontroli i fakturze.
Dla basolubów może być gorzej ja uważam, że jest lepiej bo bas przestał być dominujący co się czasem zdarzało przy niektórych nagraniach. Generalnie wszystko tak samo od strony pozostałego pasma, ale dzięki złagodzeniu basu całość brzmi bardziej naturalnie i dzięki pewnej (subtelnej ale słyszalnej) poprawie w przestrzeni słuchawki grają bardziej naturalnie i przyjemniej. Moim zdaniem jak ktoś nie lubi bawiś się w wypychanie watą starych padów i ma do zbycia 70$ to zdecydowanie warto.
Dla mnie dodakowym atutem było to, że swoje Denony kupiłem używane (kilku letnie) i pady były ciut "zdziadziałe". Nie był uszkodzone, ale ktoś kto ma w starym aucie skórę i kupi nowe ze skórą to wie o czym mowa :-). Poza tym skóra w nowych padach wydaje się być (tak też pisze producent JMoneyaudio) trwalsza i pewnie po tych kilku latach będzie w lepszym stanie niż orginały.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
14-11-2009, 13:34
Mirhon, opisz co masz myśli przez "więcej przestrzeni między instrumentami". Czy lepsza separacja (więcej ciszy), czy więcej pogłosów między instrumentami?

mirhon

• 438 / 5993
14-11-2009, 15:29
@Corvus5

Mam wrażenie, że separacje jest lepsza. Różnicy w pogłosach specjalnie nie słyszę.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
14-11-2009, 15:48
U mnie poza zmianą barwy jest właśnie oddalenie wszystkich instrumentów, dodanie pogłosów, a w efekcie pogorszenie separacji. Mam więc odwrotnie niż Ty i w efekcie daję przetworniki prawie do ucha, bo to daje na większe zróżnicowanie w odległości, poprawia przeźroczystość, zawęża instrumenty i pozwala bardziej się zagłębić w scenę muzyczną.

MIKADO

• 82 / 5750
  • Użytkownik
14-11-2009, 18:06
Może jakieś zdjęcia z paru ujęć ?
MIKADO

PJotr

• 15 / 5918
  • Nowy użytkownik
14-02-2010, 19:12
Witam
Czytając min. "Słuchawkowy meet w Katowicach"  widzę że bardzo łatwo można wydać  "błędne" opinie o D2000...
Oryginalne Denony i denony po kompletnym modzie (pady, drewniane kubki z lawton audio, kabel, kompletne wytłumienie, plus wygrzanie) to całkiem inne nauszniki... I każdy mod jest tutaj ważny!!!

Bardzo częstym błędem jest zrobienie pełnego wytłumienia, ale pozostawienie oryginalnych plastikowych kubków. Sam MarkL mówi że przy oryginalnych kubkach wytłumienie robi się tylko minimalne (tylko wewnętrzny mały okrąg drivera), a dodatkowo materiał do tłumienia jest "delikatniejszy".
Wiadomo takie słuchawki nie będą tak "dobre" jak po pełnym modzie.

Dlatego jak chcecie wycisnąć maxa z D2000 róbcie pełny mod...