lancaster
nie wiem czy odnosisz sie do mojej wypowiedzi, jesli tak to chyba doszlo do jakiegos nieporozumienia , bo ja pisalem o projekcie M.Parviego to jest cos zupelnie innego niz te oslawione MPMy i mialo tej klasy wzmacniacz okazje sluchac dosyc chyba malo osob
http://diytriode.republika.pl/gm70_EML20B.GIFjest to z tego co czytalem na forum gm70 , na yahoo schemat oceniany jako dojrzaly , rozwiazany w sposob podobny do rozwiazan czolowych diy-owcow zajmujacych sie wzmacniaczami se na swiecie i zreszta tych dwoch czy trzech firm, ktore sie we wzmacniaczach lampowych se licza na swiecie....
jesli chodzi o mpmy i kazdy chyba wzmacniacz diy, ktory aspiruje do hi-endu czyli czegos najwyzszej klasy z polki sklepowej to trzeba pomietac o dwoch rzeczach:
1.zamysl konstrukcyjny i schemat: tego warto sie uczyc od najlepszych, nie liczyc , ze jakos to bedzie, albo korzystac ze schematow sprawdzonych, ktore po prostu graja, niestety wiekszosc gosci , ktorzy przecwiczyli troche rozwiazan z czasem robia to co robia zarobkowo i nie publikuja przemyslen , ani schematow, a wlasne proby sa drogie , ale sa nie do unikniecia w takiej sytuacji, jest zreszta wiele wzmacniaczy sklepowych , ktore przechodza duze nawet zmiany ukladowe bo konstruktor sie rozwija, zmienia rozwiazanie albo dociera do komponentow, ktore wysmienicie sie w nowy zamysl konstrukcyjny wpisuja, w tej chwili jeden bardzo ciekawy wzmacniacz se jest przez konstruktora przeprojektowywany chociaz jak sie od niego dowiedzialem wydawalo mu sie ze nie osiagnie bardziej otwartego i rozdzielczego brzmienia, ale zmienil zdanie po probach...trzeba dodac , ze wzmacniacz tak ze dwa razy bardziej zaawansowany niz te monobloki co sa tytulem watku za 1/3 tej ceny:)o brzmieniu sie nie wypowiadam bo nie slyszalem tylko o klasie i jakosci wykonania....
2. klasa komponentow, przede wszystkim traf
jak to mowia , nawet w paryzu nie zrobia z gowna ryzu i trzeba miec tego swiadomosc , ze przez to osiagniecie odpowiedniej jakosci jest trudne, wiec wzmacniacz typu mpm bedzie na innych komponentach nieporownywalny w kategorii bezwzgledej , nie jest to produkt powtarzalny, teoretycznie lepsze trafa zamawiane gdzies w dalekich zimnych krajach beda graly inaczej i juz musimy dokonywac innego strojenia wzmacniacza, innego doboru komponentow zeby to gralo dobrze, dlatego tez nie pisalby pochopnie ze gdziestam mpm przegral z gejnklonem czy pewnie tez z tripathem w jakiejs chalupie przegral, to wszystko krzywdzi nie tyle produkt co nawet sam projekt , schemat, sluchalem tego mpm-a tylko na as i balbym sie wysnuwac z tego odsluchu jakiekolwiek wnioski oprocz takich , ze wg mnie jesli projekt ma zaistniec musi byc odsluchany z kilkoma powtarzalnymi zespolami glosnikowym , dobrymi znanymi od lat kolumnami, np. tannoy, jmlab , bc acoustique itp. a nie z jakimis specyficznymi, ostro grajacym yamahami yintage, bo jak pod to byly strojone monobloki to one k... z niczym chyba super nie zagraja (w kategorii brzmienia hi-end), albo umawiamy sie , ze np. dany wzmacniacz byl najczesciej laczony z tannoyami serii prestige i takie polaczenie poleca konstruktor, projektant i sprawa zamknieta, uczciwe podejscie, bo to juz jest taka klasa sprzetu, albo przynajmniej powinna byc, ze sie takich sugestii udziela oszczedzajac czasu i nerwow na wstepne poszukiwania synergii, jednak w calym naszym swiatku diy chyba przedewszystkim takiego profesjonalizmu brakuje, jacys goscie podpieprzaja te mpmy do swojego pokoju na as, sluchaja z jakims przerobionym chinolem i oglaszaja , ze chinol jest lepszy, ich chinol, k... na jakim my swiecie zyjemy? dlatego ja sie wole do tego kto co tam u kogos na chalupie uslyszal i z czym porownywal nie odnosic, nie mam zaufania do internetowych recenzji...
kiedys mialem gejnklona w domu, nie mial wogole podejscia do jj 828 , ktorego wtedy mialem i wzmacniacza kolegi (diy tranzystorowy) , wogole nie bardzo nawet wysterowywal kolumny , ktore podlaczalismy, czy to podstawkowe czy podlogowe, dlatego z mojej strony to nie wiem o co caly szum z tym gejnklonem, on wymaga wysokoskutecznych kolumn dobrej klasy, a jak ma sie juz takie kolumny, ktore niestety nie sa za tanie, to sie juz raczej ma na jakis wzmacniacz se, takze ja bym na gejnklonie w takiej sytuacji sluchal radia , a muzyki na lampach, po prostu dwa wzmaki miec, z drugiej strony podobno gejnklon jest wrazliwy na montaz, lutowanie wiec byc moze sluchalismy nie najlepiej wykonanego, ale nikomu sie na tyle nie spodobal zeby zrobic cos takiego dla siebie, po prostu to bylby krok w tyl, ale podkreslam ,moze rzeczywiscie w wykonaniu firmy pitera daniela jest dobry bo on go umie perfekcyjnie wykonac, moze gdybym takiego odsluchal mialbym calkowiecie inne zdanie, liczy sie zawsze jakis projekt, wykonanie i odbior tego w srodowisku, wiele projektow jest bardzo prostych, ale i tak wiekszosc diyowcow potrafi je totalnie spierdolic, wiec jesli ktos pierdoli prosty schemat to co tu pisac o zrobieniu czegos wysokiej jakosci, ja naprawde nie mialby zaufania do wiekszosci dlubaczy , bo nie maja oni ani wiedzy, ani umiejetnosci, maja tylko dobre samopoczucie i wysokie mniemanie o sobie i ja ich dzialalnosc traktuje jako po prostu ich zabawe i wyraz spelniania marzen o sprzecie, sa to jednak tylko ich wyobrazenia i marzenia
z drugiej strony nie rozumiem tego napinania sie Twojego lancaster na wciskanie w kazdej wypowiedzi , ze firmowki musza byc gorsze niz diy i jakistam diy pre to jest lepszy niz klyne za 20 tysiecy, ten projekt diy tez powstal na bazie jakiegos schematu i wcale nie musi byc gorszy niz ten klyne (pewnie to ten klyne co wisi w ogloszeniach od dwoch lat za 3500), moze byc nawet lepszy, nic w tym dziwnego, natomiast same ceny w cenniku niewiele czesto maja wspolnego z tym ile sie placi w kasie, po drugie diy jest czesto wogole nieodsprzedawalny , dostalem niedawno dwie oferty na kolumny ex demo z pelna gwarancja, jedne 14 tysiecy z 32 tysiecy /para, drugie 8500 pln z 21 tysiecy /para takze nie podniecaj sie tak tymi zerami z cennika bo one szybko topnieja i nawet najlepsze diy ma bardzo trudna konkurencje z dobra kolumna ex demo z pelna gwarancja:) czesto jest diy skazane akurat w tym segmencie na przegrana:)
dlatego jeszce raz chce podkreslic , ze duza czesc czy preampow czy ampow diy to niedorobione gowno, ktore nie dosc ze nie ma wygladu zeby je w domu postawic to jeszce nie gra, a czesc , ktora gra tez kosztowalo o wiele wiecej niz cena komponentow tzn. + stracony czas , + komponenty kupione do prob i strojenia itd. itp. dlugo trzebaby wymieniac...
np. diy hifi supply zaczynalo jako zwykle diy i jak zaczeli robic powtarzalne projekty , ktore oprocz brzmienia musza tez jakos wygladac to cena stala sie porownywalna z niektorym szajsem sklepowym, bo trzeba miec powtarzalnosc, znosne obudowy, placic podatki itd. i w tej chwili dostarczaja klientowi dobry jakosciowo produkt za przystepna cene i sugeruja od razu caly system z ktorym to ma grac zeby osiagnac maksimum efektu.........to jest powazne podejscie...
lewacy sa wszędzie, niszczmy ich z całych sił...