Audiohobby.pl

DAC dla Leszcza :)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-09-2009, 13:06
Widze coraz bardziej, ze input vis USB jest najczesciej realizowany w tych wszystkich KITach w bardzo leszczowski sposob. Do bani.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
08-09-2009, 13:40
Hehehe, dlatego pół roku temu podzieliłem się z kolegą "biznesem" i dałem mu do rozpracowania USB na poziomie embedded i komunikacji z Windows, a pomysł na architekturę jest mój. Nie wiem jak robią to Empirical Audio albo Audio-gd, ale to będzie coś, co spowoduje, że DAC będzie współpracował jakby z kolejnym napędem typu coaxial lub Toslink, tylko z pominięciem przechodzenia na S/PDIF, a warstwa embedded ma po prostu emulować zewnętrzny transport o możliwie niskim jitterze. Warstwa sterownika Windows już działa, a i idzie powoli, bo obaj jesteśmy świeżo upieczonymi ojcami, szczególnie ja. ;) Z gotowych kości DAC obsługujących USB hi-endu nie będzie, co najwyżej bardzo dobry dźwięk w szczególnych przypadkach, i o parametrach kastrujących np. format SACD lub 24-bitowe FLACzki.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-09-2009, 14:08
Ja nie chce w tej chwili hi-endu i tak jak mowisz "bardzo dobrze" na pewno mi wystarczy :))
Dla mnie brak wykorzystywania dodatkowego ukladu do konwersji do SPDIF to jest juz git. Wykorzystywanie takich konwerterow przed np. DIR9001 czy odbiornikiem CSa to jakas kapusta :))

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
08-09-2009, 14:16
@fallow, nie zgadzam się z Twoją tezą i nie będę wyłuszczał dlaczego. Mam po prostu swoje zdanie na temat tego skąd i jak powinien być wytwarzany zegar dla DACa, a podpieram owo zdanie założeniami czysto elektronicznymi.

Jeśli chcesz posłuchać co ja nazywam bdb, itp., to pożycz od GradoFana Beresforda TC-7520 w możliwie najbardziej wypasionej wersji z lepszym zasilaczem. On obsługuje USB przez PCMa.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-09-2009, 14:26
To nie jest moja teza Majkel bo sam pisales post wyzej o nieprzechodzeniu na SPDIF :)

Teraz kiedy napisalem, ze kiedy wykluczy sie taki dodatkowy konwerter przed odbiornikiem to bedzie bardzo dobrze i mnie to wystarczy piszesz, ze sie nie zgadzasz.

To napisz wiec z czym sie nie zgadzasz bo ja nie bardzo rozumiem :))

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
08-09-2009, 14:36
Nie zgadzam się z tezą, że wpuszczanie sygnału po konwersji z USB na odbiornik S/PDIF to kapusta. Można tak zrobić, i widzę w tym potencjalne zalety i wady, a jak się okaże, że tak jest lepiej, to nawet tak może zostać. Albo można zrobić do wyboru. :) Póki co, bez tego jest prościej i mniej konwersji sygnału, co do mnie bardziej przemawia. Z drugiej strony, jak urządzenie nie jest czysto USB, to i tak musisz mieć odbiornik S/PDIF na płytce.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-09-2009, 14:44
Do mnie najbardziej przemawia wykorzystanie z istniejacych rozwiazan w tym celu np. wlasnie Wolfsona 8805 ktory bardzo dobrze radzi sobie z odzyskiwaniem sygnalu I2S i ma wysoki wspolczynnik jitter rejection.

Pewnie za malo wiem, ale nie widze sensu w kierowaniu sygnalu USB -> SPDIF -> I2S, skoro mozna od razu zrobic USB -> I2S. W moim odczuciu niesie to tylko wady i zero korzysci.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
08-09-2009, 14:56
No to właśnie zleciłem kumplowi zrobić tak i tak, tzn. I2S lub S/PDIF, natomiast zostaje kwestia taktowania danych z takiego konwertera, i tutaj wymyśliłem pewien patent, może nie jako pierwszy, ale też nigdzie nie widziałem, żeby ktoś na taki pomysł wpadł i się do tego otwarcie przyznał. Właściwie dla idei tego rozwiązania jest ganz egal co dalej zrobisz z danymi i jaki będą miały format. Ważne, żeby były generowane i taktowane możliwie czysto.

mirhon

• 438 / 5992
  • Zaawansowany użytkownik
08-09-2009, 15:00
>> majkel, 2009-09-08 14:16:55
Jeśli chcesz posłuchać co ja nazywam bdb, itp., to pożycz od GradoFana Beresforda TC-7520 w możliwie najbardziej wypasionej wersji z lepszym zasilaczem. On obsługuje USB przez PCMa.

Mam 7520 z nowym zasilaczem i gdy podpiąłem po usb laptopa i jednocześnie po optyku squeezeboxa, to puszczając z 1 i 2 flaca i przełączając moge powiedzieć że USB to porażka w stosunku do SPDIF ... (robiłem to też z innym PC).
Nie wiem jakie bebechy musiały by być w PC żeby zagrał na równi jako transport po USB w stos. do squeezboxa po optyku, ale podejrzewam że można byłoby coś zrobić, póki co ja omijam USB szerokim łukiem :-)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-09-2009, 15:04
jednym slowem dobrze nie jest :)))

Jest jeszcze inny sposob. Troche hardcorowy ale tak by mozna wlasnei zaprojektowac DACa. Z niektorych kart muzycznych np. ESI Julia da sie wyjsc omijajac wszystkie inne sekcje za pomoca I2S bezposrednio. Mozna sobie zrobic kabelek i wpiac sie od razu do inputu I2S DACa. Ciekawe jak by to chodzilo.

Tyle ostatnio czytam i robie roznych podejsc, ze mam juz dosc :))) Najgorsze jest to, ze nie chce nie wiadomo czego. Jedno, zeby nie bylo "zrabane" :)

mirhon

• 438 / 5992
  • Zaawansowany użytkownik
08-09-2009, 15:18

Gdzieś czytałem, że to jest przyzwoity DAC ... (ten gościu od Genesis Digital Lens, chyba też coś przy nim majstrował - tak mi dzwoni, że gdzieś o tym czytałem) - tak czy siak jest promocja i sprzedają go o 200$ mniej :-)

http://www.psaudio.com/ps/products/detail/digital-link-3-dac?cat=audio

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-09-2009, 15:22
Znam ten DAC, takze w wersji z modami Cullena :) Dobrze zaczyna grac faktycznie po tych modach. Ze wszystkimi wychodzi okolo 1400 USD. Odpada :)

jjurek

• 2067 / 6035
  • Ekspert
08-09-2009, 15:27
>> fallow

"Wydłubanie" z komputera sygnału I2S to ciekawy pomysł.

Opisuj postępy w zdobywaniu wiedzy :)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
08-09-2009, 15:46
@mirhon, to albo coś było dziwnie u Ciebie skonfigurowane w media playerze, albo ja słuchałem przez PCLinka, a ubzdurało mi się, że to było po USB. W takim razie może Benchmark DAC-1 USB do testu?

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-09-2009, 15:48
Spokojnie moge potwierdzic jako, ze tez mialem u siebie Benchmarka ze USB w nim dziala jak nalezy.

>> jjurek, 2009-09-08 15:27:35
>> fallow

"Wydłubanie" z komputera sygnału I2S to ciekawy pomysł.
Opisuj postępy w zdobywaniu wiedzy :)

Yes Sir ;)