Audiohobby.pl

Shigaraki clone :)

rodzyn

• 112 / 6080
  • Aktywny użytkownik
31-07-2008, 05:34
 jeszcze:
Jeśli miałbyś zmieniać na Ero , to lepiej zostawić oryginała.
Rodzyn

lancaster

• Gość
31-07-2008, 07:58
rodzyn dzieki. W takim razie zostae pure oryginał :) ....z wyjątkiem kwarcu ma sie rozumiec :)
I tak mi sie podoba najbardziej - smieciowe hifi pełna gębą lejące hiendy :))))
Przyznam ze 0,1uF wymieniłem z rozpedu bo zamiast sprawdzić samemu naczytalem sie ze wymiana tego konda na ERO wlasnie daje jednoznaczne efekty in plus...hmmm....w sumie to ciezko nazwać dźwiek tak zrobonego(z niebieskim ERO) shigaclona zmulonym....ale wiadomo ;)

Pozdrowionka

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

antos

• 104 / 6064
  • Aktywny użytkownik
31-07-2008, 16:38
Moim zdaniem transport najlepiej gra nie ruszany za bardzo, poza wymianą kondzi w zasilaczu i kwarca.
Swojego czasu zwróciłem uwagę na kondek 0,1uF  którego wymiana znacząco wpływa na brzmienie, tutaj nie mam faworyta dlatego myślę że lepiej zostawić orginalny jesli nie ma nic lepszego. Ero tutaj jakos nie podszedł.
 Wymiana LM to sprawa gustu ja osobiście wolałem orginalny, ma więcej drajwu choć gorszą rodzielczość.
BG tylko w zasilaniu ....choć przy niektórych próbach z innymi kondkami grało ciekawie.....jednak przy tej ilosci kondków i mozliwości prób prawdopodobieństwo nieutracenia pewnych cech Shigaclona jest małe.

Obecnie mój transport lezy pod łózkiem i czeka na wenę twórczą:-)  Ostatnia bardzo udana modyfikacja  CDP 950 zdecydowanie odstawiła clona na bok....byc może dorobię się lepszego Daca....kto wie
 :-)

titan

• 299 / 6105
  • Zaawansowany użytkownik
04-08-2008, 01:06
Nie wiem czy to dobry pomysł bo na elektronice się słabo znam ale jeśli jest możliwość wsadzenia w shigaraki nowy wynalazek Łukasz Fikusa (bufor lampowy) to może będzie jeszcze lepiej...?
Nie byłoby wtedy gadania o jakości, długości itd. kabla łączącego transport z DAC bo sygnał z transportu byłby idealny.
http://www.lampizator.eu/digilampizator/CD%20Transport%20Digi-Lampizator.html

A jak napisałem coś głupiego, no to cóż, bywa i tak :)

Pozdrawiam
T

lancaster

• Gość
04-08-2008, 08:28
titan, najwazniejsze ze sie starasz :)

lampizator jest uwazam swietnym rozwiazaniem i bardzo czesto polecam ale nie do transportu, tylko do DAC :)

titan

• 299 / 6105
04-08-2008, 09:25
Ale to nie jest zwykły lampizator używany w DAC, tylko digi-lampizator :)
Stworzony do transportu, zobacz pomiar na oscyloskopie ten idealny to po wsadzeniu tego bufora, a sygnał jest mierzony już po przejściu przez styki, kable itd.
Dobra, można naprawdę za mocno brnę w to wszystko :) może niech jeszcze ktoś się temu bliżej przyjrzy...

Pozdrawiam
T

titan

• 299 / 6105
04-08-2008, 09:47
Miało być "dobra może naprawdę..."
A czy ktoś z was mierzył sygnał z shigaraki?
ŁF twierdzi że po zastosowaniu tego bufora sygnał jest idealny i wtedy nie ma potrzeby stosowania jak to On nazywa Gucci kabli :)  
Nawiasem mówiąc podoba mi się jego styl pisania.

josef

• 536 / 6106
  • Ekspert
04-08-2008, 09:50
równie dobrze można by tam wstawić tranzystor - tanio i dobrze
ta lampiazacja to overkill

lancaster

• Gość
04-08-2008, 10:18
titan, a to sorki....i jak wrażenia odsluchowe z digi lampizatorem vs bez ?
Szykują się kolejne hece :))))
no nic....ostatecznie w transporcie na wyjsciu mozna dac taki wtórnik, ale napisz cos wiecej.

titan

• 299 / 6105
04-08-2008, 10:27
lancaster,
Ja tego nie porównywałem bo nawet nie mam clona (jeszcze nie mam...) po prostu wszedłem na stronke ŁF i zobaczyłem ten digi-lampizator.
Sam teraz jade na zlampizowanym shangu cd300 i było bardzo dobrze, po wymianie lamp na  6N2P - jest naprawdę bardzo, bardzo dobrze.
Potrzbuję żródła do systemu słuchawkowego, które musi spełniać wymogi gabarytowe czyt.jak najmniejszy- pomyślałem o clonie. Widząc konstrukcję Petera, to takie coś zmieściło by mi się na szafce nocnej :)

lancaster

• Gość
04-08-2008, 10:34
OK, rozumiem. Dzieki. Teraz jestem na etapie budowy transportu(shigaclone) od podstaw i co zrobić...będe musiał sprobować ;)

Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie

titan

• 299 / 6105
04-08-2008, 10:39
"ale napisz coś więcej"
Jedyne co mogę zrobić to przetłumaczyć główne założenia ze strony ŁF  jeśli ktoś ma problemy z angielskim.

lancaster

• Gość
04-08-2008, 10:45
titan, mnie bardziej interesuje jaka bedzie wartosć rezystora wejściowego na siatke lampy dla ukladu z shigaclona. dla saa Łukasz zastosował 15K a jak bedzie to w yglądało w przypadku shigaclona ?

lancaster

• Gość
04-08-2008, 10:46
A wyglada to bardzo dobrze...szczególnie mi sie podoba podpis pod fotka pomiaru po lampizacji :)

titan

• 299 / 6105
04-08-2008, 11:07
On zastosował 15k ale to nie jest wersja finalna układu, napisał  że zoptymalizuje cały układ i wtedy zamieści jak to powinno wyglądać na tip-top.

http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/TRANSPORT/CD_transport_DIY.html
Spójrz na ostatni wers w artykule:

"Next, we will try the shigaraki clone transport - arguably the best there is according to some people who know what they are saying"

"Następnie spróbujemy shigaraki clone transport-podobno najlepsze co jest, biorąc pod uwagę opinie ludzi którzy wiedzą co mówią"

Kurcze, jadę do MM szukać dawcy :)