Audiohobby.pl

Shigaraki clone :)

lancaster

• Gość
26-05-2008, 19:47
Andy, dobra zaraz to olutuję....jak ja nie lubie tych drobnych smd...

lancaster

• Gość
26-05-2008, 20:02
...wyglada na to ze u mnie sygnal lubi być przesterowywany :)

lancaster

• Gość
26-05-2008, 20:12
u mmnie zdecydowanie najenergetyczniej jest w połączeniu bez jakichkolwiek rezytorów....

mIKI

• 12 / 6045
  • Nowy użytkownik
28-05-2008, 22:28
piotrek (pgwave) zaproponowal taka obudowe do clona, co o tym myslicie? wymiary 260x300x65mm
jakby ktos byl chetny to palnujemy zamawiac te (i nie tylko) obudowy termin do 5czerwca. w razie czego pw.
pozdrawiam.

rodzyn

• 112 / 6083
  • Aktywny użytkownik
10-07-2008, 21:17
:
pozwalam sobie dołączyć skopiowany ważny wpis kolegi z AS:
 Andy777
3 Lip 2008, 21:09
O mnie »   Ignoruj »   PW »
stat: 872 / 691 / 0   No jak tam, klony pokończone? To się mylicie, albo mam omamy słuchowe:)
Jeśli ktoś ma pod ręką małe tantale przewlekane np 0.47u, przykleić od strony druku do wszystkich istotnych elektrolitów (oczywiście naszego kluczowego 0.1 zostawiamy w spokoju), razem ok 10 szt, jak leci, szkoda czasu na kombinowanie. Pamiętać o polaryzacji. 3 pln i 10 min. roboty.
Napiszcie, co usłyszeliście, nic nie będę sugerował, może mam problem ze słuchem...

i  do tego moje wrażenia :
Nie masz problemów(słuchowych)-po3 godzinach rozgrzewki w rezerwowym systemie-niesamowita namacalność
dźwięku - wrażenie że mogę dotknąć muzyków - są tak realni, jeszcze lepiej rozdzielcza góra, doszło też więcej ale kontrolowanego basu .
Ciekaw jestem co będzie w moim podstawowym stemie .
Przez jakiś czas testowałem ten 0,1 -teflonowego REL-CAP-a TFT 103 i MultiCap-a RTX-a 0,01 w w sumie dość podobnie ale TFT minimalnie krótszy ale ciutlepiejtrzymany bas i całość dźwięku minimalnie gładsza jakby szlachetniejsza ostatecznie zostawiłem RTX-a -ogromna żywiołowość, radość i naturalność grania, minimalnie lepiej:rozdzielczość , dłuższy bas, nie mówiąc już w obu wypadkach o hektarach sceny!
RTX trochę dłużej się wygrzewał więc najpierw (3-7dni) minimalnie bardziej podchodził mi teflon po tym czasie jednak RTX wyszedł na prowadzenie(o włos).
Testowałem też równolegle parę innych zacnych kondziów (wszystkie już wygrzane) : dwa różne mikowe , Bennica , ruskie:olejaka i dwa teflony i tu dość łatwo RTX i TFT pokazały swą wyższość.
Rodzyn

shark700

• 36 / 6106
  • Użytkownik

lancaster

• Gość
30-07-2008, 19:54
Nie chce być upierdliwy :)...ale od poczatku pisałem ze nie ma sie co za bardzo BG podniecac....podmienilem kilka szt i zrobiło sie słabiej....nie chciało mi sie czekac az się wygrzeją i wrociłem do oryginalnego badziewia....no i zrobiło się lepiej :)
Ostatecznie w 2 klonach które popełnilem użylem tylko 2 szt BG(N50uF i std1000uF w zasilaczu) tu zmiany ocenilem jako "innosć" a nie lepszośc względem oryginalnych kondów(ew. Phipipsów BC w zasilaczu)....moze i niesłusznie :)

Pozdrawiam

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

lancaster

• Gość
30-07-2008, 20:30
Panowie, dla sporo eksperymentujacych z SC 2 pytanka:
- jaki kondensator 0,1uF jest zdecydowanie lepszy od oryginalnego i czym ta lepszość się objawia?
- jakie zmiany daje wlutowanie tantali na elektrolity i czy brzmienie jest faktyycznie bardziej naturalne czy "lepsze" ?

Wiem ze odpowiedx na 2 pytanie moze być upierdliwa bo dla kazdego to "naturalnie" moze oznaczac co innego, ale powiedzmy to tak: czy leiej "widać" instrumenty ? Czy dźwięk jest ciekawszy ? Czy moze są to zmiany na zasadzie "bardziej miodnie" itp ?

rodzyn

• 112 / 6083
  • Aktywny użytkownik
30-07-2008, 21:16

Jest bardziej namacalnie, wrażenie uczestnictwa, ilść powietrza.
mój typ 0,1:  MultiCap-a RTX-a 0,01
Miłej zabawy
Rodzyn

lancaster

• Gość
30-07-2008, 21:19
rodzyn, jezeli tak to działam z tantalami :)
rtx-a niestety w nablizszym czasie nie sprawdzę....sporo lepszy od oryginalnego(lub od niebieskiego ERO jezeli testowałeś)

Andy777

• 180 / 6096
  • Aktywny użytkownik
30-07-2008, 22:07
zróbcie sobie oddzielne zasilanie na 5 i 8V, zegarek i finito, a kondzie zostawcie na razie oryginały

lancaster

• Gość
30-07-2008, 22:14
Andy, nie chce Ci łamać serca....ale brzydal :))))
Czyli co ??? ....kondow nie ruszam i to myslę jest OK(na plytce lutowalem i tak tylko 1 szt BG N50uF....kazdy inny N w innym miejscu psuł)....tantale mozna ew dolożyc na probe....raczej nie będę pakował zegara tylko zastosuję kwarc....a to zasilanie 5V to w ktorym miejscu dokladnie przychodzi ?

lancaster

• Gość
30-07-2008, 22:16
Andy, nie pakujesz transportu na spręzyny ? W shigaraki z tego co pamietam jest montowany na sztywno do porcelanowej przekładki. Próbowales amortyzowac ?

Bacek

• 2414 / 6102
  • Ekspert
31-07-2008, 00:52
>a to zasilanie 5V to w ktorym miejscu dokladnie przychodzi ?

Spójrz w mój post na dole strony

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=36475&p=16#k

Przy czym ja jeszcze zasilanie do silników dawałem przez dławik (miałem jakąś niewielką cewkę nawiniętą na rdzeniu) i dopiero wtedy szumy z zasilania silników nie wracały na płytkę cyfrową.

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

rodzyn

• 112 / 6083
  • Aktywny użytkownik
31-07-2008, 05:31

niebieskie Ero muli wtedy już lepiej dać np Bennica 0.047 mkt całkiem niezły,
MultiCap-a RTX-a 0,01-wczoraj zamówiłem kilka sztuk przez kol. Mustanganica(można do niego zadzwonić i się podłączyć, lub mail z Allegro)
powinny być pod koniec przyszłego tygodnia
Rodzyn