Jeszcze odnośnie tematu..
Oczywiście że większośc pojęć jakie uzywane są do opisywania sprzętu to poprostu wypełniacz mający sie nijak do rzeczywistości.
Wynika to chyba z braku wiedzy osób które są wprwdzie osłuchane w sprzęcie, ale nie maja opanowanych PODSTAW fizyki.
Najgorsze jest jednak to, że sprzedawcy (albo ludzie którzy maja pieniądzie z używania takich pojęć) nie znają faktycznych parametrów sprzętu który próbują opisać, wprowadzając ludzi w błąd.
Pojęcie "szybkości" śmieszy mnie szczególnie, albo to że głośnik basowy "nie nadąża" za wysokotonówką.
Masa membrany wływa wyłącznie na sprawność przetwornika w danym paśmie o czym zresztą pisze Linkwitz na swojej stronie.
"Marketing departments and even some designers like to tout low mass as an inherent benefit giving greater "speed" or frequency response to their speaker, when it is only affecting sensitivity in SPL/W."
http://www.linkwitzlab.com/Taka sama historia z większością tych wymyślnych, marketingowych pojęć.
->magus
"najpierw wydawało mi się, że rożnicy z bardzo nie ma (sic?!), potem jednak słyszałem wyraźną różnicę w wyższej średnicy - większa rozdzielczość i przestrzeń (bez utraty "mięsistości" dźwięku)"
jak zdefiniujesz pojęcie "przestrzeni"? Czy jest zależne w jakiś sposób od "mięsistości", bo z tego co napisałeś wynika że tak?