Audiohobby.pl

Moje zakupy płytowe to...

catv

• 37 / 6311
  • Użytkownik
22-04-2008, 14:25
>parmenides
Rzeczywiście przepłaciłeś za te płyty HM Gold, ja kupiłem te same w empiku po 42.99 zł i jeszcze świetną płytę z katalogiem HM na 2008 Jacaras 18th Century Spanish Baroque Guitar Music of Santiago de Murcia za 34.99zł, polecam.
Pozdrawiam!

renes

• 214 / 6326
  • Aktywny użytkownik
22-04-2008, 14:40
dong, wielkie dzięki. Rzeczywiście chodzi mi przede wszystkim o klasykę.

Niedawno próbowałem znaleźć kilka płyt z nagraniami organowymi Powera Biggsa wydanymi przez Sony Classical . Kupiona na ebay jedna z jego płyt strasznie mi się spodobała, nabrałem więc nadziei, że może wreszcie trafiłem na "swojego" wykonawcę muzyki organowej Bacha. Zadzwoniłem do Sony Music z pytaniem, czy mają/mogą mieć kilka podanych przeze mnie tytułów Biggsa, bo w katalogu Sony jak i zachodnich sklepach  są one dostępne (w polskich sklepach poza jedną jakąś składanką nikt nie ma Biggsa w ofercie!). Usłyszałem, że nie mogą ich mieć, a dostępne są tylko te wpisane w ofercie na polskiej stronie Sony Music. Moje argumenty i pytania niczego nie zmieniały, jakbym rozmawiał z automatyczną sekretarką. Nie wiem, czy pisanie do centrali Sony na polską obsługę i ofertę, coś by zmieniło... tak czy inaczej zastanawiam sie, czy jest jeszcze w Polsce jakis inny dystryburor nagrań Sony Classical...
renes

dong

• 541 / 6296
  • Ekspert
22-04-2008, 15:21
^renes

z Powerem-Biggsem to aktualnie może być ciężko również w świecie - wygląda na to, że Sony tych nagrań chwilowo nie wznawia i dostępne są raczej resztki.

najwięcej widzę na ArkivMusic, ale stamtąd niestety do Polski nie wyślą.

CDConnection ma w ofercie 5 krążków Bachowskich, ale repertuar częściowo się powtarza. Za to ceny bardzo dobre (od 6,61$).
http://www.cdconnection.com/cd/search/biggs_bach?searches=all_box_1

Na Twoim miejscu machnąłbym ręką na polską dystrybucję i zamówił tam - jeśli wybierzesz 2-3 płyty, to przez UC raczej na pewno przejdą bezboleśnie. Przesyłki dochodzą w granicach dwóch tygodni.

renes

• 214 / 6326
  • Aktywny użytkownik
22-04-2008, 15:38
Są jeszcze na cdunivers i amerykańskim amazonie. Rzeczywiście nie są drogie, na cdunivers są nawet trochę tańsze niż na cdconnection, choć koszt wysyłki może być droższy. Dotąd nie robiłem zakupów płyt za granicą kartą kredytową i taką też nie posiadam. Na ebay kupiłem już sporo płyt, także znaczków (zbieram takie z kompozytorami - do Bacha) i zawsze wysyłam należność listem poleconym, dotąd nigdy nie miałem z tym żadnych problemów. A Millenium z którego usług korzystam to jednak nie mBank, który stworzył dla klientów kartę wirtualną, tu na zakupy muszę brac kredytówkę. Ale najwidoczniej nie mam chyba wyjścia.
renes

dong

• 541 / 6296
  • Ekspert
22-04-2008, 17:02
^renes

wysyłka z CDUniverse jest ciut droższa - warto przeliczyć całość (na CDConnection możesz dokładnie i niezobowiązująco sprawdzić koszt dla konkretnego zamówienia, jeszcze przed jego finalizacją).

a karta kredytowa, jeżeli zamierzasz dokonywać regularnych zakupów, opłaci Ci się bezdyskusyjnie.

renes

• 214 / 6326
  • Aktywny użytkownik
22-04-2008, 21:01
dong, dzięki za poradę.  
renes

renes

• 214 / 6326
  • Aktywny użytkownik
22-04-2008, 22:20
Miałem dziś jednak szczęście... bo właśnie na ebay trafiłem i kupiłem płytę Biggsa "Bach: The Great Preludes & Fugues, Vol. 1 " bardzo rzadko pojawiającą się, i to nową za ok. 50zł z przesyłką! Używane chodzą drożej, a za nowe żądają 65$. To się obłowiłem :)
renes

jku

• 61 / 6297
  • Użytkownik
22-04-2008, 22:50
Oczywiście, to nagranie historyczne, tylko czy ten Biggs to od strony technicznej jest dobrze nagrany?
A tak w ogóle to ciekawy temat. Sam najwięcej kupuję na jpc, ale z cenami to nie ma reguły. Opery w tych zachodnich sklepach na ogół są jednak drogie. Czasem taniej udawało mi się kupić na allegro, tylko że dosyć rzadko. Pierwszą paczkę z płytami z zagranicy mi ukradli (prawdopodobnie nasza poczta), z tym, że sklep niemiecki mi to zrekompensował, a następne przesyłki dochodziły już bez problemu. Myślę, że to może (?) na skutek generalnego braku zainteresowania klasyką.  Tutaj też pojawia się problem uszkodzonych płyt. jeszcze takich nie miałem, ale zwrot wydaje mi się mało prawdopodobny i byłby chyba nieopłacalny.

cocor2007

• Gość
22-04-2008, 23:27
dong, piszesz "majorsi są dostępni w różnych gigantach i merlinach.".

Zdanie powinno brzmieć " majorsi, gdyby im sie troche dupę chciało ruszyć, mogliby sprzedac więcej umieszczajać pełny katalog w gigantach i merlinach".
Ja nie wiem jak jest z klasyką, ale z jazzem jest u polsich majorsów źle. Są setki płyt z Impulse, Verve ( Universal Music Polska), Blue Note ( EMI Music Polska), Columbia (SonyBMG Polaska) , Atlantic ( Warner Music Polska) dostępnych od ręki w europejskich amazonach, których nigdy polscy majorsi nie mieli w ofercie. Nie wiem ile finasowo na tym tracą, może sprzedaliby więcej o 1000 CD rocznie, może 2000. Duże polskie sklepy internetowe też chyba mają w dupie klientów niszowych, bo ich odpowiedzi na pytania o konkretny tytuł sprowadzają sie do cytatu od majorsa "tytuł niedostępny". Wyjatkiem jest mały Musiccorner, który sprowadza te niedostępne tytuły na zamówienie. Choc pewnie jest jeszcze takich sklepów sporo, hurtowni muzycznych z pełnym katalogiem pewnie w UE nie brakuje.

clo2

• 1702 / 6330
  • Ekspert
23-04-2008, 08:50
od bodaj 2 dni nie wczytuje mi strony www.gigant.pl . Może trafiam przypadkiem w złych godzinach w których coś grzebią? Niech ktoś sprawdzi, czy jemu też nie wchodzi strona Giganta. Nie mogę sprawdzić stanu realizacji swojego zamówienia.
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

dong

• 541 / 6296
  • Ekspert
23-04-2008, 08:50
^jku

co do uszkodzonych płyt - typowe podejście sklepu zachodniego po zgłoszeniu reklamacji to ponowna wysyłka kolejnego egzemplarza, oczywiście na ich koszt - bez dyskusji i bez żądania zwrotu. podobnie zresztą jest przy przesyłkach zagubionych.

mnie się zdarzyło tylko raz uszkodzenie, i raz zaginięcie, ale znajomi też potwierdzają - praktycznie zawsze procedura wygląda właśnie tak.

tam naprawdę lata konkurencji nauczyły firmy dbać o klienta! wiedzą, że zadowolony klient wróci i będzie dokonywał dalszych zakupów. a naciągacze trafiają się sporadycznie.

^cocor2007

co do majorsów i polskich gigantów, to pełna zgoda.

natomiast - jeśli sklep krajowy może mi sprowadzić tytuł na zamówienie, to dlaczego mam go sobie sam nie sprowadzić zamawiając w sklepie zagranicznym, posiadającym krążek na stanie? ewidentnie prościej, a na ogół również szybciej i taniej.

renes

• 214 / 6326
  • Aktywny użytkownik
23-04-2008, 09:25
> jku
>Oczywiście, to nagranie historyczne, tylko czy ten Biggs to od strony technicznej jest dobrze nagrany?

Jeśli jest tak znakomicie nagrane i zrealizowane jak jego płyta, którą już posiadam "The Four Great Toccatas & Fugues" nagrana w podobnym cchyba zasie (ok. 1974 r), to nie będę miał żadnych uwag. Tę uważam za jedną z najlepiej brzmiących wykonań bachowskich tokat i fug, a już zwłaszcza wielkiej Tokaty i Fugi D-dur (BWV 565). Wykonanie Biggsa to jedno z najlepszych wykonań tego wspaniałego dzieła. W dużej mierze to zasługa zastosowania kwadrofonii - partie piszczałek organ rozmieszone są w czterech częściach kościoła i naprawdę dźwiękowcy wykonali wspaniałą robotę nagraywając dźwięk lokalizowany w czterech miejscach. Niesamowicie to brzmi na słuchawkach, jak nic innego dotąd gdy chodzi o wykonanie tego utworu.  Nie znam innego nagrania Tokaty i Fugi D-dur lepiej ukazującego budowę i polifonię tego utworu. Można powiedzieć że w pewnym sensie jest to odkrywcze nagranie, dlatego obowiązkowa "lektura" dla wielbicieli muzyki organowej. Powtórzę, jakość nagrania jest znakomita. Ja posiadam w takiej wersji okładkowej, jest jeszcze w innej, graficznie podobnej do zdjęcia kilka postów wyżej.
renes

broy

• 179 / 6282
  • Aktywny użytkownik
23-04-2008, 10:41
Odpowiadasz na wpis
>> catv, 2008-04-22 14:25:59
płytę z katalogiem HM na 2008 Jacaras 18th Century Spanish Baroque Guitar Music of Santiago de Murcia za 34.99zł, polecam.

hej, czy możesz wkleić zdjęcie tej płytki, dzienks!

broy

• 179 / 6282
  • Aktywny użytkownik
23-04-2008, 10:49
catv, parmenides

przypominam tylko zainteresowanym, że jest aktualnie promocja w Presto na serię HMG w cenie 7 GBP/szt. (ok. 30 zł + wysyłka). Polecam, bo to piękne nagrania!

http://www.prestoclassical.co.uk/s/HMGold

broy

• 179 / 6282
  • Aktywny użytkownik
23-04-2008, 12:14
catv

czy to ta płytka HM?