>> Reaper, 2008-04-13 10:13:01
Ile wynosi Twoja roboczogodzina na zewnątz firmy bo na przykład tłocznia wykonujaca 600\'000 płyt dziennie zatrudnia 200 pracowników 600000:200:8 godzin=375 płyt na godzinę licząc koszt zrobienia samej płyty na poziomie 4 zł wynika 375x4=1500 złotych na godzinę czy kogoś nie popieprzyło z tymi stawkami, gdzie są urzędy antymonopolowe;antypirackie są a ja się pytam gdzie są antymonopolowe ?
Na logikę jeśli średni koszt roboczogodziny na zewnątrz firmy wynosi 50 zł to jest to30 krotne przebicie.Należy założyć że w pozostałych częściach kosztów produkcji płyty (prawa autorów,producentów,marketing,...) jest podobnie, to po prostu to my jesteśmy okradani i łupieni przez molochy które perfidnie zawarli cichą zmowę i za technologię z przed 25 lat liczą sobie jakby ona była dopiero wdrożona wczoraj , z vinylami to już im zupełnie odwaliło!!! zaraz mi ktoś wyskoczy ze produkt jest RARE jaki rare jak to idzie w trybie przemysłowej produkcji !
Czy nie przyszedł Ci do głowy aspekt moralny polegający na niszczeniu kultury? No bo podobno taki artysta chciałby trafić ze swoim dziełem do jak największej liczby odbiorców a tu zamiast do na przykład 600\'000 ludzi płytka nie trafi w cenie 15 złotych,bo trafi tylko do 112000 ludzi, bo cena zaporowa i monopolowo-cicho zawartego kartelu wynosi 80 złotych a panom z koncernów się nie chce popracować wytłoczyć więcej egzemplarzy w cenie dającej taki zam zysk jak poprzednio.
Pomyśl na przykład ile kultury zniszczono w wyniku wymiany nosników przykładowo przechodzac z Magnetofonów szpulowych na kasetowe toż to bandytyzm !!! Szpule poszły do kosza! Kowalski tego nie zrobił tylko były to działania dużych koncernów.
Zrujnowane ośrodki kultury ,będące w każdym domu dotknięte zostały hekatombą większą niż zniszczenie tysiąca Rzymów przez plemiona Wandali.
Zobacz czy są u nas jakieś wypożyczalnie płyt CD żebym mógł uczciwie zapłacić autorowi za to że do własnych celów zrobię sobie kopię w domu ? Przecież tak można było robić,wypożyczenie znacznie wtedy tańszych płyt CD kosztowało 10 zeta i nagrywał sobie to człowiek na magnetofonie.
Nie aktualna tendencja firm globalnych polega na tym żeby Ci sprzedać coś co się zaraz zepsuje i żebyś musiał znów kupować i to podobno jest koniunktura? Ja to po prostu nazywam zamianą świata w śmieci. Dla nierozumiejących zamiana surowców w śmieci. Docelowo można powiedzieć że Globalizm to takie legalne przyspieszone gwałtownie ludobójstwo w czasie .No bo jak nie będzie surowców to nasza ludzka kultura upadnie.
Podsumowujac; kopiowanie płyt nie uiszczając tantiem to złodziejstwo wykonywane na przyszłych mordercach ludzkości!!!
Czy nam się to opłaci biorąc pod uwagę że nasze prawnuki zostaną finezyjnie zamordowane ? Decyzja należy do każdego z nas, widzimy tylko koniec własnego nosa dalej można zobaczyć okradanych a jeszcze dalej tych co nasze wnuki zamordują i to wszystko jest widoczne z poziomu jednostki, która jak wiemy nie liczy się
Rafaell