Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
04-02-2010, 22:38
masz racje. rezonans to rezonans. ja jednak przewiduje tu zwiekszony udzial rezonansu w stosunku do cisnienia w budzie.

a_men

• 746 / 6101
  • Ekspert
05-02-2010, 07:43
Moim skromnym zdaniem właśnie ta kolejność może mieć tutaj kluczowe znaczenie.

Yogi

• 493 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
05-02-2010, 08:59
a_men mógłbyś uzasadnić ? bez złośliwości naprawdę jestem ciekaw

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
05-02-2010, 09:27
Ja to widzę tak: (zaznaczam, że to tylko domysły, jak nas wszystkich zresztą :)

W BR żeby powietrze wyleciało przez port MUSI zaistnieć ciśnienie w budzie. W tym przypadku zanim powstanie ciśnienie w budzie, jego część (powietrza/ciśnienia) zdąży ulecieć przez port.

Pytanie tylko co tak na prawdę zyskujemy. Zmniejszony rezonans budy kosztem zwiększonego rezonanzu portu ?
Może dać to zwiększone podbicie w obrębie strojenia, ale bardziej naturalnydźwięk w trochę wyższym basie.

a_men

• 746 / 6101
  • Ekspert
05-02-2010, 10:01
Yogi>
Ja to rozumiem dokładnie tak jak fakamada, ale pewności nie mam.
Nie odebrałem twojego wpisu jako złośliwości. Po prostu wymieniamy poglądy.

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
05-02-2010, 10:47
Cholera, podoba mi się ten projekt. Tyle, że dla 15" byłby już trochę duży. Zobaczcie, że ścianki jak na ten gabaryt są cienkie, a nie potrzeba żadnych wzmocnień wewnątrz budy.

Tomq

• 62 / 5419
  • Użytkownik
05-02-2010, 11:14
Ale open Baffle, to m.in magia przestrzeni spowodowana odbiciami fal z tylnej strony membrany od ścian... ta konstrukcja raczej ma niewiele z tym wspólnego. IMHO to taki zbyt mocno wytłumiony BR.

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
05-02-2010, 11:40
Jeśli operujemy tylko w zakresie basu, to nic nie stoi na przeszkodzia aby resztę głośników dać na deskę.

"IMHO to taki zbyt mocno wytłumiony BR. "

Co z tego, że wytłumiony. Dostęp głośnika do portu jest bardziej bezpośredni niż w jakimkolwiek BR. Odległość głośnik-port jest mniejsza i niczym nie wytłumiona. (własciwie zerowa - jeśli przyjąć, że głośnik dziła w głównej mierze bezposrednio na port)

Tomq

• 62 / 5419
  • Użytkownik
05-02-2010, 11:47
natrafiłem w internecie na taką wypowiedz meloV8

" Dlatego tez postanowilem, ze po zakupie sprzetu pomiarowego sprobuje dla wlasnej radochy skleic cos na wzor Jamo r909, a przy okazji bedzie mozliwosc pomiaru reszty glosnikow, ktore posiadam." 9wpis  ztamtego roku). Widze, ze melo wypowiadał się w  tym temacie, ale jakoś nie zauwazyłem (przeoczyłem?), by wspominał coś  o tym projekcie... Więc jesli  możesz to pochwal się, czy coś z tego wyszło, bo Twoje założenia były calkiem ciekawe.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
05-02-2010, 12:31
Wszystko sie zgadza Tomq, jednak glosniki STX gdn 42 450, ktore chcialem uzyc do testu nadal sa niedostepne, a wlasnie te uznalem wtedy za najtaszne warte zaaplikowania w projekcie na wzor Jamo. Na srednie tony mial isc gdn 14 scx lub 18 awx ( ktorego mam ) oraz kopulka PJ lub AWX ( ktory mam ). Chcialbym zeby cos sie jeszcze z tego wyklarowalo. Jak sie pojawia GDN 42 450 to cos pomyslimy...

Poki co musialem sie wybulic na nowy komputer :)

Yogi

• 493 / 6107
05-02-2010, 13:50
wracając do portu, mówimy o zjawiskach falowych i rezonansie, a jak wiadomo fala nie powoduje przemieszczania się cząsteczek powietrza a jedynie zwiększenie lub zmniejszenie ciśnienia, cząsteczki na wzajem przekazują sobie energię, fala poprzez zjawisko rezonansu wzbudza masę powietrza uwięzioną w porcie BR do drgań, poprawnie zestrojony układ powinien działać w przeciwfazie odciążając membranę głośnika od trzepania się w rezonansie własnym ...

Tomq

• 62 / 5419
  • Użytkownik
05-02-2010, 14:07
Nie chce pisać tu jakiś glupot, bo jestem nowy na tym forum, ale skoro BR działa w przeciwfazie to nie znosi on promieniowania wytwarzanego przez przednia stronę membrany? Czy moze BR wprowadza dodtakowe opoznienie fazowe? jak sie to ma do umieszczenia BR z przodu lub z tylu kolumny? Wiem ze to off topic lekki, ale zawsze warto sie doszkolic ;)

meloV8, a te głośniki nadawalyby sie do OB? IMHO glosnik na srednie tony powinien byc lekkim "papierzakiem", a te od Scxa sa lakierowane. AXW na "szybkiego" też nie wygląda...

I nei pisales przypadkiem o Jamo 907? tam sa mniejsze glosnii niz w 909, wiec moze nadaly sie gdn 32-450-4? Chyba ze kontrukcja tyc kolumn (nie jest to typowa wielka decha..) wymaga tak duzych glosnikow?

Ja caly czas sie zastanawiam czy zrobic cos na wzor Jamo 907, ze srzydelkami z boku, z rezystorami na sredniaku i wysokim   czy moze  z jednym glosnikiem, ale w bi-ampingu. Pokoj mam ok18 m2 na poddaszu, na efektywnosci mi nei zalezy,bo bede je napedzal ok 50 W gainclonem, basu duzo nie wymagam, po prostu nie chce odczuwac jego braku i tyle. Z drugiej strony bi-apnig nie bylby tez taki ly, bo dorobilbym dwruga pare ukladow na LM3886, podlaczyl do jednego trafa (250VA - srednie i wysokie tony nie potrzebuja przeciez wysokich mocy..), tylko czy gra jest warta swieczki?

Tomq

• 62 / 5419
  • Użytkownik
05-02-2010, 14:08
Z jednej strony bi-amping moze byc "cudownym lekarstwem" na brak basu, z drugiej nie wiem czy nie prosciej by uzyskac zadowlajacy efekt wstawic tylko rezystory.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
05-02-2010, 14:36
Jamo 909 jak i 907 zbudowany jest w oparciu o tradycyjne glosniki. W deske mozna wlozyc wszystko, w koncu to teoretycznie najlepsza "obudowa" dla glosnika. Czy sredniak  bedzie z papieru, alu, kevlaru, polipropylenu etc to nie ma znaczenia. Wszystko zalezy od tego jaki dzwiek nam najbardziej odpowiada. Mowi sie najczesciej o starych papierowcach dlatego bo po prostu dobrze graja i zaprojektowano je pod deche. NIC nie stoi na przeszkodzie aby stosowac glosniki tradycyjne z dowolonych materialow, pod warunkiem, ze potrafimy nad nimi zapanowac odpowiednia zwrotnica.
Moim pomyslem bylo zbudowanie kopii Jamo r909 w oparciu o bardzo znane, dostepne i przede wszystkim tanie przetworniki STX. Mysle, ze jest to w pelni mozliwe. Wiadomo, ze te glosniki maja swoje ograniczenia ale taka konstrukcja niewatpliwie pozwolilaby na posmakowanie dzwieku dipola na basie i srednicy. Koszt zakupu tych najtanszych przetwornikow nie jest jakis gigantyczny...

Co do samych glosnikow to Jamo twierdzi, ze parach 15 calowych glosnikow uzytych w R909 ma skutecznosc 100db przy 200hz. Osiagnac taka wartosc to wcale nie jest wielka sztuka. Jesli pomiary na stronie STX sa bardzo bliskie prawdzie ( a mysle, ze sa ) to skutecznosc pary GDN 32 lub GDN 42 jest rowniez bardzo wysoka.
Wiadomym jest przeciez, ze nie da sie zbudowac glosnika ze sprawnoscia 100db, ktory bedzie mial rezonans 20hz, a sprawnosc na najnizszym basie nie spadnie z szybkoscia wodospadu. Do czego zmierzam? Nie ma problemu ze skutecznoscia basu stosujac dwa glosniki tradycyjne ciete bardzo niskim filtrem w okolicach 40-50hz. Dwa takie glosniki zapewnia bas z okolic 50hz ze skutecznoscia powyzej 80db.

http://www.toutlehautparleur.com/kits-visaton/visaton-nobox-bb-p-1762.html

Zobaczcie na przykladzie tego popularnego projektu jaka skutecznosc na basie oferuje tylko jeden 15 calowiec. Szerokosc odgrody jest bardzo skromna, a mimo to zestaw oferuje sprawnosc na poziomie 90db! Ktos zaraz powie: ok ok ale ten basowiec ma 98db skutecznosci! Owszem ma ale w jakim zakresie czestotliwosci?

http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/tiefton/bgs40_8.html

Ciekawostka jest, ze przy bardzo niskim filtrowaniu, czesc efektywnosci w pewnym sensie podbija efektywnosc w miejscu gdzie filtr zaczyna swoja robote. Oczywiscie sa rezystory na szerokopasmowcu ale i tak sprawnosc calej konstrukcji jest calkiem spora.

Jesli stosujemy szerokopasmowce z efektywnoscia 96-100db, nie ma mozliwosci aby osiagnac niski bas w malej desce nawet z duzych wooferow. Takie woofery po prostu nie dogonia szerokopasmowki, szczegolnie jak sa filtrowane zacznie wyzej, mniejsza cewka. Czesto ludzie marudza nawet po zastosowaniu duzej deski.
No coz, trudno zrobic perpetum mobile. Cos za cos...

Jak ma byc 98db skutecznosci i pelne pasmo na basie to bez deski 1.5m x 1.5m nawet nie ma co startowac, druga mozliwosc do aktywne filtrowanie i korekcja spadku basu.

Yogi

• 493 / 6107
05-02-2010, 14:49
BR musi działać w przeciwfazie inaczej głośnik w okolicy własnego rezonansu po prostu przestał by działać, chodzi właśnie o to żeby obniżyć impedancję w punkcie rezonansu i żeby jeszcze coś zagrało potem charakterystyka już bardzo gwałtownie opada