Cześć Lutek :-). "jest wiele opinii" że DC nie grają, a grają co dobrze wiesz. Zwrotnica to JEST problem, z samego faktu że jest zwrotnicą, a nie tylko dlatego że trzeba ją zaprojektować. Pieprzy fazę, zmniejsza efektywność i odpowiedź impulsową. Muli. Jest. I jest projektowana do współpracy z konkretną obudową, a "moja" będzie dosyć nietypowa. Więc i tak trzeba by coś od nowa zaprojektować.
Słuchałem w życiu kilka razy głośników z niefiltrowanym wooferem (np słucham teraz) i dają mi one dużo więcej frajdy niż chyba jakikolwiek sklepowy czy wystawowy odsłuch sraj-endu za xkzł. Pomijając muzykalność starego radia z szerokopasmowym pieprzakiem w OB UF.
A tak jak duże wrażenie zrobił na mnie twój DC, tak jeszcze "inna inszość" były Lowthery na AS. Tak, muszą być szerokopasmowce. Tu akurat nie ma ale, pytanie czy się poddamy wobec trudości technicznych i wstawimy po prostu po 1szt 8-calowym na stronę czy po 12-16 szt 3-4 calowych. Widziałem sporo pozytywnych opinii o Visatonie B200, Fostexie 206.
Ściana nie będzie wykańczana na tip-top, oczywiście, ale ojciec chce po prostu wiedzieć jaką przynajmniej szparę zostawić. Rzecz oczywista będziemy wstępnie kombinować na płycie OSB, której po wybudowaniu garażu sporo się zostanie. Sprawa jednak jest taka, że ojciec wykombinował kratownicę z grubych płaskowników stalowych do zamocowania w murze jako "rusztowania" do przykręcenia głośników. A słupki są konstrukcyjne, tj. trzeba będzie dać znać architektowi że będą w nich szpary, i trzeba będzie wylać nadproża.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z małymi full range w układzie line array?