Audiohobby.pl

Czego teraz słuchacie?

JUREK

• 203 / 6089
  • Aktywny użytkownik
24-02-2009, 19:48
KEITH JARRETT - LA SCALA

No powoli robi się noc....nareszcie nadchodzi właściwa pora i warunki soniczne do czegoś naprawdę wzniosłego...dla mnie będzie to koncert KEITHA JARRETTA w Mediolanie w LA SCALI..czyli płyta CD : KEITH JARRET - LA SCALA - oczywiscie nagrana live - i znowu mistrz inżynierii dźwiękowej Manfred Eicher i jego ECM stanęli na wysokości zadania z nawiązką...palce lizać, realizatorzy dźwiĘku powinni lekcje wykupić u tego Pana.....
JUREK

violett

• 786 / 6097
  • Ekspert
24-02-2009, 21:31
The Derek Trucks Band - Already Free, polecam, bo to ciekawy blues młodego pokolenia. V-tt

JUREK

• 203 / 6089
  • Aktywny użytkownik
01-03-2009, 17:21
MILES DAVIS - You are under arrest

......ta popująca, lżejsza odmiana Milesa mniej jazzowa, dobra na wszystko :-) co ma słyżyć poprawie humoru i szerokopojętej rozrywce w klimacie Miami Vice ( notabene występował w jednym z odcinków)...polecam małolatom stroniącym od jazzu, można puścić na maxa jak techniawę......
JUREK

JUREK

• 203 / 6089
  • Aktywny użytkownik
05-03-2009, 22:04
KEITH JARRET, GARY PEACOCK, JACK DEJOHNETTE - Bye, Bye Blackbird

...płyta tego wspaniałego trio, zagrana oszczędnie tak jak to zwykł wykonywać Miles Davis i chyba o taki wykonawcom klimat chodziło by w ten sposób złożyć hołd wielkiemu jazzmanowi

...no i oczywiście znów realizacja ECM - nic dodać , nic ująć...perfekcja :-)
JUREK

dong

• 541 / 6075
  • Ekspert
06-03-2009, 09:02
wczoraj wieczorem nowy nabytek:
Olivier Messiaen, Vingt Regards sur l\'enfant Jésus; Steven Osborne [Hyperion]

fantastyczne to dzieło; pamiętałem je tylko z wykonania na żywo, które wspominam jako jeden z najbardziej nietypowych koncertów, na których byłem.
wiele lat temu, Filharmonia Wrocławska, Wielki Tydzień, Jerzy Godziszewski i właśnie Dwadzieścia Spojrzeń. publiczność - może kilkanaście osób, a JG naprawdę dawał z siebie wszystko... wrażenie niesamowite, choć chyba wtedy jeszcze nie byłem gotowy na taką muzykę.

sama płytka Hyperionu (podwójna oczywiście) bardzo ładnie wydana - żałuję, że tego typu pudełka się nie przyjęły (z zaokrąglonymi kantami, mniejsze i zgrabniejsze niż najwcześniejsze "dwupaki"; większe i wygodniejsze niż dzisiejsze dwustronne jewel-casy).

mocno polecam tę płytkę, jest niestety droga, ale udało mi się ją namierzyć w strawnej cenie w outlecie Berkshire:
http://www.berkshirerecordoutlet.com/search.php?row=0&text=messiaen+osborne+vingt&filter=all&Label=HYPERION&genre=&RPP=25&pprice=&submit=Search

to w ogóle sklepik z ciekawym wyborem i fajnymi cenami, tylko trzeba zamawiać odpowiednią liczbę płyt (najlepiej 4-5, wtedy stosunkowo wysoki startowy koszt wysyłki rozkłada się sensownie).

daGambus

• 84 / 6019
  • Użytkownik
06-03-2009, 10:00
Messiaen, ciekawe że to znalazłeś... Ja mam tylko tanie, ale bardzo pod względem artystycznym ciekawe nagranie  EMI Michela Béroffa. Messiaen, już klasyk (?), człowiek głębokiej wiary, bardzo go szanuję w przeciwieństwie do wielu (nie wszystkich) mu współczesnych... Ale rzadko słucham jego muzyki - Kwartet na koniec czasu i "20 spojrzeń..." to wyjatki...
Nie wiem czy zauważyłeś, ostatnio wyszło kilka ciekawych, w niezłej cenie boksów z jego muzyką. Wiem, ja też nie przepadam za boksami, ale w przypadku pewnych monograficznych wydawnictw ma to sens, niestety nie nabyłem niczego z tych rarytasów, w czasach kryzysu wdrażam pewne samoograniczenia, z trudem, bo co rusz coś kupuję, a tyle tego jest...

JUREK

• 203 / 6089
  • Aktywny użytkownik
07-03-2009, 22:38
TORD GUSTAVSEN TRIO - The Ground.........

....no i znów jest bardzo dobrze więc tak się zastanawiam, że pewnie nawet byłoby możliwe takie podejście kupowania w ciemno każdej cd nagranej przez ECM RECORDS GMBH z Monachium Pana Manfreda Eichera bo jak dotąd wszystko wysłuchane przeze mnie a zrealizowane u tego inżyniera dźwięku zawsze było najwyższych lotów, ten facet ma znakomitą rękę do znakomitych artystów :-)....przewrotnie rzecz ujmując, pewnie ten Pan masteruje tylko najlepszych :-) i na odwrót, to najlepsi tylko jego wybierają....
JUREK

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
07-03-2009, 23:04
>> JUREK, 2009-03-07 22:38:50
Płytka jest fajowa, chociaż trochę dźwięk lekko "kosmiczny" prawie ze stratosfery ;) Pewna mnie nie drażniąca maniera eksponowania blach kosztem fortepianu (co do detali instrumentu) kontrabas też jakiś mocarny; z nim fortepian rozmawia jak równy z równym, ale co mi tam fajnie jest :)

Koncert w 3PR na żywo wykazał że studyjne nagranie pomogło w warsztacie wykonawcy :)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kryzysu nie ma, to tylko paru cwaniaczków sięga po naszą własność

JUREK

• 203 / 6089
  • Aktywny użytkownik
08-03-2009, 00:47
Rafaell

...przy takiej maestrii Pana z Monachium jest całkiem prawdopodobne, że czasem wykonawca może być lekko lepszy niż poza studiem,he,he....no ale my też nie tylko melomani ale i trochę audiofile więc nie dziwota, że często oceniamy razem artystę i realizatora jakby to była jedna całość....dla mnie osobiście płyta i wykonawca to całość, jak jedno i drugie razem daje maxa melomańsko i audiofilsko wtedy daję najwyższą notę......ECM Rafaellu ma faktycznie taki styl nagrywania eksponując nie tylko doskonale blachy ale wydaje się, że wogóle tam nie ma nacisku na solistę jako takiego ale na całość i mnie osobiście to się właśnie podoba bo mam ekshibicjonistycznie odkryty każdy instrument a to uczta dla ucha lubiącego ciut bardziej wszystko naraz wyseparowane słyszeć :-)....czyli razem a jednak osobno :-)...no i raj do wykazania się sprzętu, oczywiście im lepszy sprzęt tym lepszy jest to materiał jako baza do pokazania parametrów systemu :-)....
JUREK

JUREK

• 203 / 6089
  • Aktywny użytkownik
08-03-2009, 00:56
JAN GARBAREK - Selected recordings ECM

...jazz taki trochę kosmiczny :-)....ale jak duża plejada znakomitości towarzyszących Garbarkowi na dwóch cd : Pat Matheny, Eberhard Weber, Keith Jarret, Chick Corea, Gary Burton, Carla Bley, Tomasz Stańko i wielu innych, no i ta realizacja ale to przecież ECM :-)
JUREK

Arek_50

• 1130 / 6109
  • Ekspert
08-03-2009, 01:10
...ale szef firmy to podobno despota..

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
08-03-2009, 01:15
>> JUREK, 2009-03-08 00:47:10
Najbardziej blado na tej płycie wypadł fortepian a to taki piękny instrument. Już wczoraj słuchaliśmy go z kolegą aasatem na dwóch różnych a niby ten sam model słuchawkach Pioneer Monitor 10 płyty Ivo Pogorelich Englische Suiten 2&3 i tam fortepian aż się skrzył barwami. Mimo to dalej jestem zadowolony z tej płyty ECM

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kryzysu nie ma, to tylko paru cwaniaczków sięga po naszą własność

pastwa

• 3828 / 6106
  • Ekspert
08-03-2009, 14:44
Bach - Organ Works by Simon Preston - plyta nie dosc, ze naprawde dobrze nagrana i zagrana z wyczuciem, to jeszcze smiesznie tania..
TM Juke and The Jack Baker Trio -  Boto.. - bardzo przyzwoite aranzacyjnie funkowe granie (z domieszka jeszcze paru innych stylow, ale spojne calosciowo), pozytywne nastrojowo :")

JUREK

• 203 / 6089
  • Aktywny użytkownik
08-03-2009, 15:22
Rafaell
"Najbardziej blado na tej płycie wypadł fortepian a to taki piękny instrument..."

....no tak masz w 100% rację, przyznaję, że płyta mi super pasuje ale coś mi tam brakowało i to jest to o czym piszesz bo faktycznie fortepian brzmi bardziej jak domowe przeciętne pinino, granie przyzwoite ale barw jak na lekarstwo, jak porównam to np. z paryskim koncertem Keitha Jarretta czy wogóle z jakimkolwiek innym jego koncertem to ten instrument na tej płycie to po prostu kalectwo....reszta z osobna i sama całość jednak znakomicie brzmi...no jasne blachy przede wszystkim z tąd pewnie mój podziw dla tego cd...ECM to wspaniałe studio nagraniowe więc pytanie dlaczego ten fortepian taki mdły, wypadek przy pracy, słabe umiejętności w artykulacji pianisty czy sam instrument jest do d.......ciekawe gdzie jet prawda?:-)
JUREK

Rolandsinger

• 2894 / 6107
  • Ekspert
08-03-2009, 16:03
Jazzanova - Of All The Things

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)