sprawdź zasilania wokół TDA +/-15V +5V
>mag,
Coraz bardziej przekonuję się do tego, że w całej tej zabawie z przeróbkami nie ma większego znaczenia czy wstawisz NOS/OS podmienisz DAC z TDA1541 na "A" itd. bo jeśli napęd odczyta poprawnie dane to te w końcu trafią do przetwornika w postaci cyfrowej. DAC oczywiście przerobi je na analog i od tego momentu należy zacząć zabawę z całym tym wielkim "upgardem". Jeśli stopień wyjściowy będzie słaby a FET i Dietmar jest słaby (wg mnie) to nie można oczekiwać na wielkie WOW.
Tutaj byłbym skłonny to zupełnie innego rozwiązania niż "klejenie" wątpliwie działających układów ze stron www. Osobiście podszedłbym do skopiowania stopnia wyjściowego ze sprawdzonego odtwarzacza, np. z modelu NAD\'a C540. Bazuje on na OPA2604, jeśli ktoś chciałby się bliżej przyjrzeć to obecnie podobny układ wykorzystuje Rotel RCD-06 (po ~10 latach skorzystali z podobnej topologi co NAD DAC+wyjście: PCM1716E+2604) jednak zastosowane komponenty przez NAD, chociażby ELNA Cerafine wokół OPA są wg mnie lepsze i dlatego chciałbym skorzystać z ich pomysłu.
Cały układ wyglądałby mniej więcej tak: sygnał z TDA1541A wrzucony na aktywną konwersję i/u przez NE5534 (OPA604?), tutaj przydałoby się dopasować napięcie wy. do wartości ok 0,5-0,62 Vpp (podobnie do tego jakie występuje na wyjściu PCM1716E) a dalej już kopia układu z NAD\'a.
Można zadać pytanie dlaczego uczepiłem się wzm. operacyjnych zamiast elementów dyskretnych? Otóż na dyskretnych jest mniej życia coś na wzór skali amplitudy 1-10: na dyskretnych gra to poprawnie ale w skali 0-5 a na operacyjnych 1-10.
To sobie monologa strzeliłem :)