Audiohobby.pl

Tuning Modyfikacja Marantz CD56 CDM2/29 TDA1541 - prośba o pomoc

mag2211

• 280 / 5654
  • Zaawansowany użytkownik
18-07-2009, 15:25
Zacząłem kombinować jak by to mogło być, gdy potrzeba -5V -15V +5V +15V tylko na stabach dodatnich, mając jedynie dwa uzwojenia 12-13V.
I posiwiałem.
Zrobiłem niby ładnie a potem się zorientowałem, że połączyłem minusy wyjść stabilizatorów -15V i -5V, bo przecież -15V na podanym wyżej schemacie idzie prosto z mostka aż na wyjście.  

Czy to się da zrobić ?

mag2211

• 280 / 5654
18-07-2009, 15:28
Dzięki za schemaciki. To jest to samo jednak co pokazał Molibden.

mag2211

• 280 / 5654
18-07-2009, 17:56
Co do drugiego schematu. Czy linia na dole jest minusem czy GND ? Jak tu ustala się napięcie wyjściowe ? Tak z ciekawości pytam bo najprostszy dla mnie do zbudowania i tak jest zasilacz na stabilizatorach plusowych i minusowych.

Gabriel

• 1229 / 5900
  • Ekspert
18-07-2009, 18:06
To jest zasilanie asymetryczne, najczęściej z pojedyńczej bateryjki, więc ta linia dolna to GND.Napięcie wyjściowe tego stabilizatora jest równe:napięcie użytej diody Zenera + 1VNajniższe możliwe napięcie wejściowe, podane na ten stabilizator LDO powinno być minimalnie wyższe od "napięcie użytej diody Zenera + 1V"

mag2211

• 280 / 5654
18-07-2009, 18:46
Aha. A co z minusem ? Kopiujemy ten układ i łączymy linię GND pierwszego z linią WE-WY drugiego i otrzymujemy + <> - ?

Szukam dobrego sklepu z elektroniką żeby znaleźć stabilizatory i albo nie mają tego albo siamtego. W TME jakby w ogóle nie mieli ujemnych stabilizatorów 15V ;(

Czy zamiast LM2990 +15V mogę dać LM2937 +15V (0,5A) ? Resztę dostanę na Allegro.

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
18-07-2009, 19:26
Bezpieczników w takich układach małej mocy nie stosuję.
Drugą stronę płytki możesz użyć jako masę. O ile nie jest wymagane jej jekieś szczególen prowadzenie  - wtedy ro rozdzielenia obszarów stosujesz cienkie wytrawione ślady gdzie miedzi nie ma.
Nie szukaj trafa z 3 uzwojeniami, wystarczą 2 wtorne.
78/79xx nie są low drop. LM2940 i LM2990 są.
Możesz użyć LM2937.
Najlepiej jednak zaopatrzyć się w stabilizatory nap. ujemnego by uzyskać napięcie ujemne lub wykonać odpowiedni tranzystorowy stabilizator dla nap. ujemnego, wtedy trzeba zmienić typy tranzytorów z pnp na pnp i odwrotnie oraz odwórcić polaryzację obu diod, kondensatorów i mostka.

Więcej jak 1 nap. ujemnego na stabach dodatnich nie da się zrobić na jednym uzwojeniu.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5654
18-07-2009, 20:54
- "Drugą stronę płytki możesz użyć jako masę. O ile nie jest wymagane jej jekieś szczególen prowadzenie - wtedy ro rozdzielenia obszarów stosujesz cienkie wytrawione ślady gdzie miedzi nie ma."

Będą potrzebne "dziury" w masie na wszystkie nóżki inne od masy i chyba nic poza tym. Chyba, że zrobię przeplatankę i obok masy pójdzie kilka innych ścieżek - zobaczymy. Widziałem że masę można zrobić w kraty - pasy, gdy mamy do czynienia z dużym obszarem. To ma jakieś uzasadnienie ?

Plan jest taki żeby zrobić osobno:
a) zasilanie
b) płytkę na DAC i jego kondensatory
c) płytkę z OPA i jego kondy
d) jakiś Fetysz - pewnie wersja druga
Wszystko mobilne i rozłączalne, by spróbować kilku opcji na obu CD (cd56 i cd40, który teraz nie działa bo brak lasera)

- Faktycznie lepiej zostać przy stabilizatorach różnych napięć, będzie najprościej - tam już sie chyba nie mogę pomylić ;)

Dzięki za info.

PS
Przygarnę laser CDM4\\19

Gabriel

• 1229 / 5900
  • Ekspert
18-07-2009, 21:26
"Będą potrzebne "dziury" w masie na wszystkie nóżki inne od masy i chyba nic poza tym.
Chyba, że zrobię przeplatankę i obok masy pójdzie kilka innych ścieżek - zobaczymy.
Widziałem że masę można zrobić w kraty - pasy, gdy mamy do czynienia z dużym obszarem. To ma jakieś uzasadnienie ?"Mając płytkę dwustronną, prowadząc masę z jednej strony, drugą stronę adaptując pod ścieżki sygnałowe,
tworzą się niewielkie pojemności pomiędzy "dołem" a "górą" płytki. Nie są duże, ale czasem mogą zbyt mocno
wpłynąć na pracę układu. Nie pamiętam już jaką wartość pojemności przyjmuje taki "kondensator", zależy to
od powierzchni pola i odległości pomiędzy "dołem" a "górą".##############
Jeżeli chcesz pozostać przy stabilizatorach 3-nóżkowych, to jeżeli zmieszczą się z poborem prądu
(do 100mA) - w miejsce 78xx oraz 79xx lepiej wstawić stabilizatory 78Lxx oraz 79Lxx.
Mają one względem "dużych" 7xxx np. nieco niższe szumy własne.Bezpieczniki - sam używam sieciowych, jeśli używam stabilizatorów pokroju właśnie 78xx - dokładam też lokalne, przed stabilizatorem.
Mogą to być lutowane, miniaturowe bezpieczniki SMD.
Można dołożyć diody zabezpieczjące itp.
Jeżeli komuś zależy na podwyższonym stopniu zabezpieczeń, to żaden dodatkowy "bezpiecznik" nie jest przesadą.
##############"Płytkę OPA"...Robisz oddzielna płytkę z pre do tego DACa?To może TAKA płyteczka pod OPA podejdzie ?
Wartości elementów czy scalaka można zmienić...8)
~~~~~~~~~
Grafika:
http://www.elecfree.com/

mag2211

• 280 / 5654
18-07-2009, 22:10
- W życiu bym nie wpadł na to, że tworzy się kondensator na podwójnej płytce !!! Ale jazda. Cenna uwaga - dzięki.

- Mam jednak nadzieję na znalezienie LM2940 i LM2990 więc tu chyba problemu już nie będzie.

- Zależy mi na podwyższonym stopniu bezpieczeństwa, o ile nie wpłynie to drastycznie na utratę jakości tegoż zasilania. W SMD bawić się raczej nie będę, bo nie mam warunków i sprzętu - doświadczenia tym bardziej....

Ale prosił bym o rozwinięcie, gdzie (między czym a czym) wpinamy taki bezpiecznik (te szklane - a może inne? - chyba nie są w tak małych prądach?) i jakiej powinien być wartości dla zakładanych stabilizatorów wspomnianych przeze mnie powyżej. Lub co to są za diody ?

Warto to uwzględnić już teraz, a nie kombinować po zrobieniu płytki.

- Co do OPA to mnie interesuje podwójny, a to chyba płytka do pojedynczego. Tu elementów będzie tak mało, że powinienem sobie z tym poradzić. Gorzej jeśli chodzi o DACa, tam już jest decoupling, kondy takie i inne, 4x zasilanie - będzie trochę roboty... Kolejny kłopot z Fetyszyzacją, tam też jest sporo elementów (ale na szczęście do projektu dołączono zdjęcie płytki ;)

Gabriel

• 1229 / 5900
  • Ekspert
18-07-2009, 22:39
Tak, tworzy się pomiędzy polami masy z jednej strony płytki a resztą z drugiej strony. Czasem to może robić problemy.
Dlatego redukuje się powierzchnię takich pól, czy dzieli się te pola na części. Bezpiecznik - szklany, najlepiej ze "sprężynką" (działa szybciej).Bezpiecznik dla np. 78xx (te mają ok. 1 do 1,5A wydajności)  - układ przy stałym poborze prądu
o wartości około 200mA - wstawiony przed stabilizator bezpiecznik 500mA sobie radzi, ale w momencie
włączenia tego układu, taki 500mA bezpiecznik może zaświecić sie na chwilę jak słaba żarówka :)
Można to delikatnie obejść, wstawiając bezpiecznik na 800mA.W razie zwarcia na wyjściu stabilizatora - i tak ten bezpiecznik się przepali.
Ale mała uwaga: przepali się, jeżeli wydajność zasilacza przed stabem jest na tyle duża, by przepalić bezpiecznik.Zatem:Wydajność zasilacza > wartości prądu zadziałania bezpiecznikaWartości prądu zadziałania bezpiecznika < wydajności stabilizatora
Przy niewielkim poborze prądu ze stabilizatora, bezpiecznik nie jest konieczny.
Mało kto go stosuje, nawet w "lepszych" sprzętach. ważny jest ten od strony sieci."o ile nie wpłynie to drastycznie na utratę jakości tegoż zasilania" - to, że ktoś odczuwa różnicę
np. po wpięciu "złotych" bezpieczników w skrzynce w miejsce starych, to efekt oczyszczenia styków
przed wpięciem nowego bezpiecznika. Ktoś pamięta przepalone przewody w krajowych gniazdkach?
Dlaczego warto oczy ścić dokładnie te styki?:http://audiohobby.pl/db/topics/2ef3bdc6a9.jpg
Jeżeli pobór prądu przez dodatkowe układy nie będzie zbyt duży - a tutaj przy DACu i pre - raczej nie będzie, to można wpiąć się z nowym trafem zaraz za fabrycznym bezpiecznikiem sieciowym, wytrzyma.
Ta płytka, którą umieściłem powyżej, jest pod podwójne wzmacniacze OP, NE5532, TL072, LM833...
W razie czego, zamiast kondensatorów, można wlutować zworki itp.

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
19-07-2009, 00:06
Płytka najbardziej odpowiednia do pasywnej konwersji I/V - zmieniając wartości użytych elementów do tego się nadaje. Oczywiście po usunięciu kilku elementów pasuje też do pasywnej.
Łatwiej byloby zmieścić całość na 1 dużej płytce zostawiając sobie możliwość takiego jej późnejszego rozcięcia na 2-3 płytki żeby wyszły z niej 3 sąsiadujące ze sobą prostokąty. No ale to już jak Tobie wygodnie.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5654
19-07-2009, 12:33
To właśnie będą trzy prostokąty ;) Wejścia obok wyjść, tyle, że z możliwością rozpięcia.

Aha. Zakładam, że istotnym jest poprowadzenie możliwie jak najkrótszej masy (z połączonych trzech płytek) do masy analogowej w CDku. Czy wystarczy jedno takie doprowadzenie, a może dla każdej płytki osobno i wpinać się w inne miejsca ? Z której z tych płytek poprowadzić tą masę (zasilacz, TDA, czy moze OPA) i gdzie najlepiej się wpiąć (w TDA, bliżej zasilania, czy może na wyjściu) ?

Znalazłem coś takiego ICPN20 BEZPIECZNIK PÓŁPRZEWODNIKOWY 800mA 50V
Jest to malutkie jak dioda, zajmie na pewno mniej miejsca niż szklany bezpiecznik. Czy w razie czego można dać taki ?
A jeśli chciałbym diodę to muszę jedynie patrzeć na maksymalny prąd i napięcie takiej diody, czy w grę wchodzą specjalne diody.

Dzięki za wszystkie wpisy, zostaje jedynie  brać się do roboty.

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
19-07-2009, 14:01
ICP będzie dobry, sa też takie na mniejszy prąd np. ICP15 i inne.. Masę połącz w gwiazdę albo z zasilacza połącz jednym przewodem do masy w zasilaczu CDka.

mag2211

• 280 / 5654
19-07-2009, 14:13
Hmm. Czyli od strony zasilania CDka pójdą dwa kable 220V do trafa (widzę, że ludzie kable zasilające skręcają - czy wtedy mniej sieje ?) i ta masa do wejść w nowym zasilaczu.
Masę w gwiazdę ?

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
19-07-2009, 14:21
W tym przypadku prowadzenie masy nie będzie krytyczne. Kable można skręcić, to zmniejsza promieniowanie.