"Będą potrzebne "dziury" w masie na wszystkie nóżki inne od masy i chyba nic poza tym.
Chyba, że zrobię przeplatankę i obok masy pójdzie kilka innych ścieżek - zobaczymy.
Widziałem że masę można zrobić w kraty - pasy, gdy mamy do czynienia z dużym obszarem. To ma jakieś uzasadnienie ?"Mając płytkę dwustronną, prowadząc masę z jednej strony, drugą stronę adaptując pod ścieżki sygnałowe,
tworzą się niewielkie pojemności pomiędzy "dołem" a "górą" płytki. Nie są duże, ale czasem mogą zbyt mocno
wpłynąć na pracę układu. Nie pamiętam już jaką wartość pojemności przyjmuje taki "kondensator", zależy to
od powierzchni pola i odległości pomiędzy "dołem" a "górą".##############
Jeżeli chcesz pozostać przy stabilizatorach 3-nóżkowych, to jeżeli zmieszczą się z poborem prądu
(do 100mA) - w miejsce 78xx oraz 79xx lepiej wstawić stabilizatory 78Lxx oraz 79Lxx.
Mają one względem "dużych" 7xxx np. nieco niższe szumy własne.Bezpieczniki - sam używam sieciowych, jeśli używam stabilizatorów pokroju właśnie 78xx - dokładam też lokalne, przed stabilizatorem.
Mogą to być lutowane, miniaturowe bezpieczniki SMD.
Można dołożyć diody zabezpieczjące itp.
Jeżeli komuś zależy na podwyższonym stopniu zabezpieczeń, to żaden dodatkowy "bezpiecznik" nie jest przesadą.
##############"Płytkę OPA"...Robisz oddzielna płytkę z pre do tego DACa?To może TAKA płyteczka pod OPA podejdzie ?
Wartości elementów czy scalaka można zmienić...8)
~~~~~~~~~
Grafika:
http://www.elecfree.com/