Audiohobby.pl

Tuning Modyfikacja Marantz CD56 CDM2/29 TDA1541 - prośba o pomoc

mag2211

• 280 / 5654
  • Zaawansowany użytkownik
15-07-2009, 15:32
Trochę mi się w główce rozjaśniło (chociaż jeszcze niejasne jest dla mnie pojęcie bufora ;)

Znalazłem na All tanie trafa (koleś ma ich z 1000 po 5pln z tanią wysyłką).

Fragment opisu:
"Napięcia z uzwojenia wtórnego:
~12,5V x 2 szt. - 1,5A,
~2V x 2 szt. - 0,3A,
~22V x 1 szt. - 0,2A.
Jak wynika z powyższego opisu, transformator oprócz standardowych dwóch linii ~12,5V posiada dodatkowe odczepy, które niekoniecznie trzeba wykorzystywać. Ponadto wyposażony jest w dwa przewody masowe. Transformatory posiadają wbudowanie zabezpieczenie termiczne na 120 stopni Celsjusza."

Jeśli nie wydłubię skądś innego trafa to kupię te, taniej już nie znalazłem. Co do tych 5-6V więcej i brumienia to postaram sie zastosować stabilizatory polecane przez Molibdena o ile je znajdę.

Teraz skoro zachciało mi się jeszcze robić zasilanie +5V i -5V to czy wystarczy wpiąć się stabilizatorem 5V - dajmy na to LM7805 - za stabilizator 15V a z masą staba 5V do masy zasilacza +-15V ?
A może między wyjściem staba 15V a wejściem staba 5V powinno coś być ?  
Na wyjściu staba 5V pewnie też kondensatory jak w przypadku +-15V ?

Gabriel

• 1229 / 5900
  • Ekspert
15-07-2009, 16:10
Bufor/przemiennik impedancji/wtórnik napięciowy -> Dość duża impedancja wejściowa, tym samym jakieś tam źródło dźwięku nie jest obciążone za bardzo,Mała impedancja wyjściowa, co ułatwia dopasowanie układu do następnego stopnia, słuchawek, stosowanie np. dłuższych kabli itp.Wzmocnienie napięciowe typowo pomiędzy  0.9x a 1x, natomiast wzmocnienie prądowe jest już większe, co pasuje np. pod wzmacniacze słuchawkowe, stabilizatory dyskretne itp...~~~~~~~~~~~
"Transformatory posiadają wbudowanie zabezpieczenie termiczne na 120 stopni Celsjusza."Ciekawe jak zrealizowano to "zabezpieczenie"  ;)/możesz podesłać link do ww ?/
~~~~~~~~~~~Lepiej będzie wpiąć się z tym LM7805 zaraz za mostkiem prostowniczym z kondensatorem elektrolitycznym,
nie wpinaj się kolejnym stabilizatorem na wyjście 7815.
Jeden stabilizator zasilany z drugiego - nie wszędzie ma to sens.................................................................................................................................7805------------->> +5V
Mostek prostowniczy + spory kondensator elektrolityczny ---------------->>>
................................................................................................................................7815------------->> +15VNa wyjściu mostka prostowniczego powinien być dość duży kondensator - powiedzmy 4700 mikro, pozostałe kondensatory takie jak w datasheet dla stabilizatorów. Wpięcie kondensatora 22000 mikro zaraz za stabilizatorem nic praktycznie nie wpłynie na stabilizację, może wręcz ja pogorszyć.
Nie powinno się lutowac kondensatorów zbyt blisko wyjść stabilizatora, dziwne rzeczy mogą z tego wyjść, np. lekko wyższe napięcie ;)

mag2211

• 280 / 5654
15-07-2009, 17:00
Link http://www.allegro.pl/item665003994_transformator_230v_12_5vx2_2vx2_22v.html

mikro ? w tym schemacie powyżej mam uni Farady i nano Farady.
Czy ten 4700 mikro wpiąć między + i masę oraz między - i masę za mostkiem? Czy między plusa i minusa za mostkiem ?

PS
Właśnie dostałem CD40 (w cenie złomu).
I tak:
- Szuflada sie wysuwa, bierze płytkę i za pierwszym razem mi ją tak rozkręcił, że myślałem że ją rozwali (kręcił na dodatek w drugą stronę). Za drugim razem kręcił normalnie ale nic się nie wydarzyło. Z prawej strony wyświetlacza jakiś znaczek " ((o "
Problem w tym że jak rozkręca to kręci i nie chce się zatrzymać, nie reaguje na polecenia.
Dałem mu chyba service mod (PLAY NEXT i POWER) i wyświetla się 0 P1 17.
Na P3 zaczyna świrować z kręceniem.

Ma ktoś może manuala z tego CD lub z jego lasera CDM 4/19 ?? Bo nawet nie wiem jak go rozebrać tak zabunkrowany i zakratowany.

Gabriel

• 1229 / 5900
  • Ekspert
15-07-2009, 17:34

Hmm, w tym trafo nie ma "wbudowanego zabezpieczenia przed przegrzaniem". Jak już, to może (?) ono pracować do 120 stopni. Nikt na to gwarancji nie da./Ja takie chińskie trafa omijam, mocowo są robione na styk, izolacja zazwyczaj kruszy się po kilku "gibnięciach" przewodu.../
Nie ma "uni", jest "mikro" :)µFPozwoliłem sobie przerobić nieco schemat:

mag2211

• 280 / 5654
15-07-2009, 18:06
No tak ;) Szkoła podstawowa ;) Wszystko jasne ;)

A po co to to niebieskie . Przecież to ta sama masa ? Tzn i tak bym wyskakiwał z masą do staba 5V w tym miejscu ale te pare centymetrów ma znaczenie ?

Co do trafa. Najpierw poszukam w domu czegoś lepszego - japoński badziew to ostateczność. Co do parametrów to mnie jedynie napięcie interesuje na tym etapie.

Dzięki, że sobie pozwoliłeś przerobić obrazek ;)
Chyba się wszystko wyjaśniło.

PS
Rozebrałem ostrożnie CD40. No i chyba laser do wymiany. Na soczewce jakaś rysa lub pęknięcie.
Strasznie ciężko się do tego dobrać. I bardzo krótkie kabelki porobili, można łatwo coś naderwać.
Czy w oryginalnym CD40 dawali Nichicony Muse na wyjście sygnału - u mnie są takie zielone ??

Gabriel

• 1229 / 5900
  • Ekspert
15-07-2009, 19:54
Masy są te same tylko na papierze ;)Im mniej możliwych spadków napięcia w układzie, im mniej możliwych zapętleń masy - tym lepiej.
Jeśli w pewnym momencie wszystkie "te same masy" itp. się zsumują, to może być całkiem zabawnie, a potem człowiek 2 dni szuka co jest nie tak ;)
Czasem wystarczy przesunąć punkt wlutowania kabelka do masy o 2cm... i jest OK...    8)Mycie soczewki w tym CD40 coś dało? (nie myć alkoholem etylowym)
Jeśli jest tam rysa, to albo komuś "nie dało", albo komuś płyta rozsypała się w napędzie   8)

mag2211

• 280 / 5654
16-07-2009, 12:17
Poddam Waszej krytyce zamysł płytki pod zasilacz to wróci temat mas... ;) Jeszcze raz dzięki za instrukcje.

Mam izopropanol, ale mycie z ryski zrobiło smugę i wygląda to jak rozlana benzyna w kałuży. Obawiam się że to poważniejsza sprawa niż brud. Nad soczewką ponoć ma być jakaś warstwa ochronna z tworzywa ? Może ten alkohol dostał się szparką pod tą warstwę ? Tak czy inaczej zapuszczę to jak podeschnie i zobaczymy czy coś się zmieniło.

mag2211

• 280 / 5654
16-07-2009, 16:04
Doczyściłem laser jak można. Wpiąłem się w punkty kontrolne. Włączyłem a tu ZONK.

Serwo ledwo się porusza i robi to chaotycznie, kręci płytą raz tu raz tam i nie rozkręca.
Zmierzyłem opory na potencjometrach. Na 1k jest 244R (czyli nic szczególnego), ale na 22k w miejscu gdzie powinno być 22k jest zaledwie 3,5k (w cd56 miałem tam normalnie ponad 20k)!! W pozostałych punktach na pot. 22K mam 6,68 (lub np. 6,91) i 6,20 (lub np. 6,12) i do tego te wartości, nie wiedzieć jak, się co chwila zmieniają (patrz nawiasy). Skaczą sobie troszkę do góry trochę na dół i to bez wpiętego lasera (niczym nie kręciłem) !! Z wpiętym laserem to samo. Jeśli chodzi o proporcję tych wartości lewo prawo to jak widać taż nie wsazują na przesterowanie, ale te 3,55k na pot 22k mnie martwi.
W cd56 przynajmniej po wypięciu tasiemki można było coś ustalić, a tu klapa...
Co do prądów trudno powiedzieć, laser coś tam dostaje ale nie przekracza to nawet 100mV.Natomiast focus sobie skacze kilkanaście - kilkadziesiąt mV.
Jakiś pomysł ?

mag2211

• 280 / 5654
16-07-2009, 16:18
Jest jeszcze lepiej. Gdy skręciłem pot. 22k w lewo i w prawo maksymalnie z jednej strony mam wartości bliskie zeru a z drugiej ok. 3,6k. To chyba nie jest normalne dla pot. 22k.

mag2211

• 280 / 5654
17-07-2009, 22:31
Pod krytykę projekt zasilacza. Zielone to masa wywalona na drugą stronę płytki (płytka dwustronna z masą po jednej stronie). Czerwone plusy, niebieskie minusy, to szare to jakiś radiator, a to do niego przyczepione to staby.

Czy do masy na drugiej stronie robić ścieżki czy zostawić całą powierzchnię nietkniętą ?

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
18-07-2009, 00:45
Musisz uwzględnić, że tradycyjne stabilizatory napięcia ujemnego mają inaczej niż te od +V wejście na pinie środkowym (2), a wyjście (tradycyjnie) na prawym (3). Nieregulowane (fixed) mają więc masę zamienioną z wejściem, czyli na pinie lewym (1) w odróżnieniu od stab. nap. dodatniego z serii 78xx czy LM2940.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5654
18-07-2009, 10:50
Będę o tym pamiętał.

1. A co z zabezpieczeniami ?
Jakieś bezpieczniki ? Na pewno za wejściu 220V (1-2A??) , a dalej już nic nie montować ?

2. Czy robiąc płytki pod TDA i OPA, lub coś innego, mogę użyć dwustronnej płytki i tak jak tu dać masę na drugą stronę ?

mag2211

• 280 / 5654
18-07-2009, 13:20
Po przeczytaniu jednego postu na forum AS odnośnie tzw. floating ground zastanawiam się, czy jest to to samo, co receptura przedstawiona na zdjęciu prze Molibdena, gdzie potrzebne jest osobne uzwojenie trafa dla wytworzenia - 15V ze stabilizatora +15V.

mi$kin napisał:
"NIe potrzeba ujemnych stabilizatorów,żeby mieć ujemne zaislanie wystarczy, że trafo ma podwójne uzwojenia i łączy się za stabilizatorem masę jednego z wyjściem drugiego tzw. układzik "floating ground".
Było to już gdzieś omawiane na forum ;-)
Trzeba pamiętać o tym, że stabilizatory ujemne mają jednak najczęściej gorsze parametry nie mówiąć już o cenach ;-)"

3. Znalezienie trafa 2x 12-13V i dodatkowo jeszcze 13V graniczy z cudem. Chyba, że wtedy wystarczy dwa razy po 12-13V dla wytworzenia plusa i minusa i GND ??
No i jak wtedy będzie wyglądało dokładanie dodatkowych stabów - + 5V ? Trzeciego i czwartego uzwojenia nie ma.

4. LM7905 i LM7805 chyba nie są low drop ? Są dla nich jakieś alternatywy oprócz tych regulowanych LM317/337?

Gabriel

• 1229 / 5900
  • Ekspert
18-07-2009, 14:43
>>mag2211Ten "myk" z dwoma stabilizatorami napięcia dodatniego wyglada tak jak nakreśliłem poniżej. W ten sam sposób z 2 bateryjek 9V, uzyskać można symetryczne
zasilanie +-9V np. do wzmacniacza operacyjnego.Później wrzucę schemat prostego stabilizatora LOW DROP opartego o tranzystory. Może Ci się spodoba ;)

Gabriel

• 1229 / 5900
  • Ekspert
18-07-2009, 15:25
Dobra, to jest ten stab LDO: